Dinozor yuvalarında 256 yumurta bulundu: Çift sarılı dinozor yumurtası bilim insanlarını şaşkına çevirdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dinozor yuvalarında 256 yumurta bulundu: Çift sarılı dinozor yumurtası bilim insanlarını şaşkına çevirdi

TEKNOLOJİ Haberleri

Hindistan'daki bir paleontolog (fosilbilimi) ekibi, bilinen en büyük dinozorların bazılarının nasıl üreyip yumurtadan çıktıklarını daha iyi anlamak için 256 fosilleşmiş dinozor yumurtasını yakından inceledi. Araştırmacılar yumurtaların içinde yumurta keşfetti. 

2012 yılında bilim insanları, Hindistan’ın Mumbai kentinin Narmada Vadisi'nde 92 titanozor yuvası buldu. Sonunda araştırmacılar, bu yuvalarda bulunan fosilleşmiş yumurta türleri ve onları yumurtlayan dinozorlarla ilgili bulgularını yayımladı. Ekibin araştırması PLoS ONE dergisinde yayımlandı.

Çalışmanın baş yazarı Harsha Dhiman, araştırmanın soyu tükenmeden hemen önce titanozor sauropoda dinozorlarının yuva koruma koşulları ve üreme stratejileri hakkında yeni bilgiler sunduğunu söyledi. Yumurtaların Dünya'da dolaşan en büyük dinozorlardan bazılarını kapsayan bir grup sauropoda olan titanozorlar tarafından bırakıldığı ileri sürülüyor. Ayrıca araştırmacılar, Hindistan'da yaşadıkları bilinen titanozor grupları olan Megaloolithus ve Fusioolithus cinsinin yumurtalarını tespit etti.

Yumurtaların bulunduğu ortam da incelendi. Araştırmacılar, yumurtalar bırakıldığında bataklık ortamın akan suya sahip olduğunu; belki de yuvalama alanının bir Kretase dönemi gölüne yakın olabileceğini buldu.

Yumurtalar birçok şekil ve boyuttaydı. Bazıları tam yumurtaydı, bazıları ise parçalanarak yaklaşık 67 milyon yıllık fosilleşmiş yumurta kabuklarına dönüştü. Bir kısmı deforme olmuş, sıkışmıştı.

Dinozor yuvalarında 256 yumurta bulundu: Çift sarılı dinozor yumurtası bilim insanlarını şaşkına çevirdi

YUMURTA İÇİNDEN YUMURTA ÇIKTI

Bilim insanları farklı bulgular da yakaladı. Örneğin, hayvanlar stres altındayken üretilen anormal bir çeşit olan patolojik yumurtalar keşfedildi. Ayrıca birden fazla kabuk katmanına sahip yumurtalar ve yumurta içinde oluşan yumurtalar da tespit edildi. Bu tür anormallikler aynı zamanda modern kuşlarda da meydana gelir. Mesela, bir yumurtayı kırdığınızda çift sarılı olduğunu görmüş olabilirsiniz.

Öte yandan, fosilleşmiş yumurta kabukları ve yuvaların bolluğuna rağmen ekip neredeyse hiç dinozor fosili bulamadı. Bu konuda Delhi Üniversitesinden paleontolog Guntupalli Prasad, bir açıklama yaparak, “Teorik olarak düşünürsek, bu alanın yalnızca yuvalama amaçlı olması ve yerleşim amaçlı olmaması mümkün olabilir. Tafonomik (koruma) bir bakış açısına göre ise, kemikler korunamadı veya derine gömüldü ya da hala açığa çıkmadı ve henüz keşfedilmedi.” dedi. 

Bölge, titanozor kemikleri olmasa bile hakkında pek bir şey bilmediğimiz bir alan olan dinozor üreme biyolojisine ışık tutuyor. Ekip daha sonra yuvalama alanlarını tekrar ziyaret etmeyi ve titanozor dişleri aramayı planlıyor. Ayrıca embriyonik iskeletlerin korunup korunmadığını görmek için daha eksiksiz yumurtalardan bazılarının BT (bilgisayarlı tomografi) taramalarını yapacaklar.

(Gizmodo)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...