Elon Musk bu defa 'yaşanabilir' gezegeni gözüne kestirdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Elon Musk bu defa 'yaşanabilir' gezegeni gözüne kestirdi

TEKNOLOJİ Haberleri

Attığı her adımla, yaptığı her hamleyle adından söz ettiren milyarder iş insanı Elon Musk, bu defa gözünü bir öte gezegene dikmiş olabilir. Musk, sosyal medyadaki paylaşımında yaşanabilir gezegene dikkat çekti.

Dünyanın en zengin insanı konumundaki Elon Musk'ın uzaya ilgisini bilmeyen yoktur. Musk, gelecekte insanların Ay'da ve Mars'ta üs kurarak yaşamasını istiyor ve bu yönde önemli hamleler yapıyor. Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX aracılığıyla Musk, uzaya ilgisini somutlaştırıyor. Şimdi Musk'ın dikkatini potansiyel olarak yaşanabilir bir gezegen çekmiş gibi görünüyor. 

Kırmızı cüce yıldız Proxima Centauri'nin 'Goldilocks Bölgesi' olarak adlandırılan bölgesinde yer alan 'Proxima Centauri b' adını taşıyan gezegen yeni bir bilimsel çalışmada ayrıntılarıyla aktarıldı. Çalışmada bilim insanları, canlı organizmaları barındırabilecek sıvı suyu muhafaza edip edemeyeceğini değerlendirmek için bilgisayar simülasyonlarını kullandı.

ELON MUSK: "HEMEN YANI BAŞIMIZDA"

NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsünden gezegen bilimci Anthony Del Genio, çalışma 2018'de ilk defa yayımlandığında, "Simülasyonlarımızdan çıkan en önemli mesaj, gezegenin yaşanabilir olması için iyi bir şans olduğu" demişti. 

Independent'ın haberine göre çalışmayı yürüten bilim insanları, Güneş'ten 4,2 ışık yılı uzaklıkta bulunan Dünya büyüklüğündeki gezegenin muhtemelen Güneş sistemimize en yakın 'yaşamaya son derece elverişli' gezegen olduğunu ortaya koydu. 

Peki, Elon Musk bunun neresinde? Teknoloji milyarderi, attığı bir

çalışmayı paylaşarak "Hemen yanı başımızda" sözleriyle yorumladı. 

PROXIMA B GEZEGENİNİN GİZEMİ 

Dünya'dan sadece 4,2 ışık yılı uzaklıkta bir yıldızın yaşanabilir bölgesi içinde dönen bu öte gezegen, yaşam ihtimalini artıran geniş bir okyanusa ev sahipliği yapıyor olabilir. Keşfedildiğinden beri, Proxima b'nin yüzeyindeki koşullarla ilgili sorular dönüp duruyor; gezegenin kütlesi Dünya'nınkinin yaklaşık 1,3 katı ve çevresinde dolandığı kırmızı cüce yıldızın yaşı Güneşimize benziyor.

Bununla birlikte, son birkaç yılda yapılan araştırmalar, hem yaşanabilirlik umutlarını güçlendirdi hem de tüm umutları yok etti. Ancak yeni bir çalışma, Proxima b'nin yaşamı destekleyebileceği ihtimalini bir kez daha artırdı ve doğru koşullar altında, öte gezegenin sıvı suyu destekleyebileceğini öne sürdü.

Gezegenin bir tarafının hep gündüzde, diğer tarafının ise hep gecede olduğu düşünülüyor. Karanlıkta kalan taraftaki su donarken, diğer taraf için durum böyle olmayabilir.

Araştırmacılar yeni çalışmada, "Statik okyanuslara sahip iklim modelleri, Proxima b'nin zayıf kurulumuna rağmen küçük bir gündüz yüzey okyanusunu barındırabileceğini öne sürüyor" diyor. 

Araştırmacılar, her biri sıvı bölgelerin boyutunu etkileyebilecek farklı tuzluluk seviyeleri ve atmosferik sera gazı konsantrasyonları için çeşitli analizler yaptı. Ekip, simülasyonlarda, öte gezegenin neredeyse her zaman bir tür sıvı okyanusa sahip olduğunu buldu. Çalışmada ekip, "Okyanusla kaplı bir Proxima b'nin çok daha geniş bir yüzey sıvı su alanına sahip olabileceğini ancak okyanus ısısının taşınması ve/veya tuzluluk nedeniyle donma noktasının düşmesi nedeniyle daha önce önerilenden çok daha düşük sıcaklıklarda olabileceğini bulduk" diye yazdı. 

(Kaynak: Independent, The Space Academy)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...