Facebook'unuz varsa dikkat! Dolandırıcıların yeni yöntemi deşifre oldu: Uzmanlardan 3 kritik öneri

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Sosyal medya kullanıcılarının dolandırıcılara karşı dikkatli olmasını gerektiren bir açık daha ortaya çıktı. Kişilerin Facebook hesaplarına erişen hackerlar, yaptıkları paylaşımlarla binlerce insanı dolandırıyor. Uzmanlar, bu açığa davetiye çıkarmamak için sosyal medya şifrelerinin değiştirilmesi, çift adımlı doğrulamanın açık bırakılması ve hesapların bağlı olduğu maillerin güncellenmesi gerektiğini belirtiyor.

Kısa yoldan para kazanmak için sosyal medyayı kullanan dolandırıcılar, bu kez yeni bir yöntemle karşımızda. Facebook'ta var olan bir açık sayesinde kişilerin hesaplarına erişen hackerlar, yaptıkları paylaşımlarla binlerce insanı dolandırıyor. Hesap sahibinin adına paylaşımda bulunan hackerlara karşı uyaran ve güvenlik için neler yapılması gerektiğini belirten Teknoloji Editörü ve Sosyal Medya İçerik Üreticisi Ozancan Sadık Kubilay, konunun detaylarını anlattı.

"BİR YERDE GÖRÜRSENİZ 'DOLANDIRMA İÇERİĞİ' DİYEBİLİRSİNİZ"

Kubilay, yakın bir zamanda Instagram hesabına başkaları tarafından erişildiğine dair bir telefon aldığını ve hesabına baktığında herkesin dolandırıldığı paylaşımlardan birisinin yapıldığını gördüğünü belirtti. Hesabından 'Borsa uygulaması servisinde şu kadar para kazandım' şeklinde bir paylaşım yapıldığını söyleyen Kubilay, "Bunu bir yerde görürseniz doğrudan 'bu dolandırılma içeriği' diyebilirsiniz" dedi.

"Hesabımda çift adımlı doğrulama ve tüm güvenlik önlemleri açık olmasına rağmen bunun nasıl mümkün olabildiğini araştırmaya başladım" diyen Kubilay, "Facebook'un 'hesaplar merkezi' adındaki bir bölümünden hesaplara erişilebildiğini, burada birçok hesabın bir araya getirildiğini ve bu sayede blok halinde bu hesaplardan gönderi ve hikaye paylaşımı yapılabildiğini fark ettim. Tabii bunun üzerine ben hesabımı geri almak için gerekli işlemleri başlattım kendimce ama bunu yapan kişiler aynı zamanda hesabımdaki mail adresini, telefon numarasını falan kaldırıp çift adımlı doğrulamayı devre dışı bırakmayı başarmışlar bir şekilde" ifadelerini kullandı.

"ŞİFRENİZİ ACİL BİR ŞEKİLDE GÜNCELLEYİN"

Hesaba erişimin nasıl yapıldığına dair araştırma yaptığını belirten Kubilay, "Facebook hesabı üzerinden bu ulaşmayı gerçekleştirdiklerini, hesabıma ulaştıklarını gördüm. Dolayısıyla burada önemli olan 2-3 tane detay var; Bir tanesi Facebook hesabınızın şifresini çok yakın bir tarihte değiştirmediyseniz mutlaka hesap güvenliği için şifrenizi acil bir şekilde güncelleyin. Çünkü hesaplar merkezi üzerinden belli ki çok rahat bir şekilde bu hesaplar çalınabilir, ele geçirilebiliyor" uyarısında bulundu.

Facebook'unuz varsa dikkat! Dolandırıcıların yeni yöntemi deşifre oldu: Uzmanlardan 3 kritik öneri

"ÇİFT ADIMLI DOĞRULAMAYI AÇIK BIRAKIN"

Hesabını geri aldığında tanımadığı birkaç hesabın daha Facebook hesabına bağlandığını belirten Kubilay, "Ben hesabımı geri aldığımda ilk fark ettiğim şey hesaplar merkezinde tanımadığım 3 ya da 4 tane daha farklı insanın ınstagram hesabının olduğuydu. Bu beni oldukça şaşırttı. Kontrol ettiğimde o kişilerin hesaplarından paylaşım yapabildiğimi gördüm. Tabii ki hemen sonrasında bu şeyi iptal ettim. Bu hesapları kaldırdım hesaplar merkezinden ama bu işlemi yapan kişiler aynı zamanda o hesaplara da çok rahat bir şekilde erişebilmişler. Dolayısıyla Instagram ve Facebook şifrelerinizi çok hızlı bir şekilde güncellemeniz oldukça önem arz ediyor. Çift adımlı doğrulamayı siz yine ne olur, ne olmaz açık bırakın" ifadelerini kullandı.

KULLANILMAYAN MAIL ADRESLERİNE DİKKAT

Sosyal medya hesaplarında kullanılan mail adreslerinin güncel olması gerektiğine vurgu yapan Kubilay şöyle devam etti:

"Hem Instagram hem Facebook adresinizin kayıtlı olduğu mail adresinin eğer kullanmıyorsanız mutlaka aktif kullandığınız bir mail adresine çevirin. Çünkü benim Facebook'umda bulunan mail adresi bir süredir bakmadığım bir mail adresi idi. Dolayısıyla o mail adresinden de hesabınıza saldırı olma ihtimali oldukça yüksek. Bu konulara dikkat etmeniz önemle arz ediyor. Çünkü hackerler ya da kötü niyetli kişiler yepyeni bir yöntem bulmuşlar. Sizin adınızla başka insanların dolandırılmaması için bunu yapmanız oldukça önemli."(İHA)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...