Haluk Bayraktar açıkladı: Akıncı TİHA ile Bayraktar TB2'nin maliyet farkı ortaya çıktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Haluk Bayraktar açıkladı: Akıncı TİHA ile Bayraktar TB2'nin maliyet farkı ortaya çıktı

TEKNOLOJİ Haberleri

Türk savunma sanayiinin en önemli parçalarından olan ve şimdiden en az 6 ülkeye ihraç edilen AKINCI TİHA'nın üretim birim maliyetine ilk kez değinen Haluk Bayraktar, TİHA'yı Bayraktar TB2 ile kıyasladı.

Savunma sanayiinde atılan 'yerli ve milli' adımlar, Türkiye'yi bu alanda dünyanın en önemli ülkeleri arasına soktu. İsrail, Çin ve ABD gibi savunma sanayii alanıda zirvede olan ülkeler arasında giren Türkiye, hem kendi savunmasını geliştirdi hem de yaptığı ihracatlarla ülke ekonomisine büyük katkı sağladı. BAYKAR, şimdiye kadar 30 ülkeye Bayraktar TB2 ve en az 6 ülkeye AKINCI TİHA ihraç ederek Türk savunma ve havacılık sanayiinin 'ihracat şampiyonu' olarak öne çıkıyor.

"TEK KALEMDE YAPILAN EN BÜYÜK SAVUNMA VE HAVACILIK İHRACATI"

SavunmaSanayiST'nin haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’a düzenlediği ziyaret sırasında BAYKAR'ın AKINCI TİHA ihracatıyla ilgili olarak önemli bir sözleşme imzalandı. İmzalanan bu sözleşmenin, Türkiye’nin tek kalemde yaptığı en büyük savunma ve havacılık ihracatı olduğu açıklandı.

Dolayısıyla Suudi Arabistan’ın AKINCI TİHA tedarikinin, en az 1-1.5 milyar dolar tutarında olduğunu söylemek mümkün. Ancak kaynaklar, sözleşmenin tutarının ‘çok daha yüksek’ olduğunu söylüyor.

AKINCI TİHA TB2'YE GÖRE 4 KAT DAHA YÜKSEK BİR MALİYETE SAHİP

Bu anlaşmanın ardından ihracat pazarında öne çıkan AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA)’nın birim maliyeti de merak konusu oldu. BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın geçtiğimiz yıl Nikkei Asia’dan Sinan Tavşan’a verdiği demecin bir kısmı, kısa süre önce yayımlandı.

Bayraktar’a göre AKINCI TİHA, Bayraktar TB2’den 10 kat daha fazla adam/saat gerektiriyor ve Bayraktar TB2’ye göre 4 kat daha yüksek bir maliyete sahip. Öte yandan Haluk Bayraktar’ın açıkladığı birim maliyetin, satış fiyatı anlamına gelmediğini vurgulamak gerekiyor.

Yine aradan geçen 1 yıl içerisinde AKINCI TİHA’nın kazandığı yeni kabiliyetler, Bayraktar TB2 ile arasındaki birim maliyet makasının açılmasına da neden olmuş olabileceği belirtiliyor. (Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Nikkei Asia-Sinan Tavşan)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...