James Webb Uzay Teleskobu evrendeki en eski ve en obur kara deliği keşfetti

Düzenleyen: / Kaynak: USA Today
- Güncelleme:

Teknoloji Haberleri  / USA Today

Bilim insanları, yeni bir çalışmada uzay araştırmalarına damga vuran keşiflerini duyurdu. Şimdiye kadar görülen en eski kara delik keşfedildi. Bu, aslında ev sahibi galaksiyi ölümüne kadar "yiyen" 13 milyar yıllık bir nesne.

Gökbilimciler keşfi James Webb Uzay Teleskobu ile yaptıklarını söylüyor. En eski kara delik şaşırtıcı derecede büyüktü; Güneşimizin kütlesinin birkaç milyon katı kadar. Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, evrenin bu kadar erken bir döneminde var olduğu gerçeği, kara deliklerin nasıl oluştuğu ve büyüdüğüne dair varsayımlarımıza meydan okuyor.

Keşif haberi, hakemli dergi Nature'da Çarşamba günü "A small and vigorous black hole in the early Universe" Türkçesiyle "Erken Evrende Küçük ve Güçlü Bir Kara Delik" çalışmasında yayımlandı.

Cambridge Cavendish Laboratuvarı ve Kavli Kozmoloji Enstitüsünden çalışmanın lideri Roberto Maiolino, "Evrende bu kadar büyük bir kara deliği görmek için henüz çok erken, bu yüzden onların oluşabileceği diğer yolları düşünmeliyiz. Çok eski galaksiler son derece gaz bakımından zengindi, dolayısıyla kara delikler için bir büfe gibiydiler." diyor.

BU KARA DELİK TAM BİR OBUR ÇIKTI 

Cambridge Üniversitesi'ne göre gökbilimciler, Samanyolu gibi galaksilerin merkezinde bulunan süper kütleli kara deliklerin milyarlarca yıl içinde bugünkü boyutlarına ulaştığına inanıyor. Ancak yeni keşfedilen bu kara deliğin boyutu, bunların farklı şekillerde oluşabileceğini gösteriyor; "büyük doğmuş" olabilirler ya da mümkün olduğu düşünülenden beş kat daha yüksek bir oranda madde yiyebilirler.

James Webb Uzay Teleskobu evrendeki en eski ve en obur kara deliği keşfetti

"Bu kara delik aslında her beş yılda bir Güneş'in tamamını yiyor." diyen Maiolino, devamında şu şekilde bir değerlendirme yaptı: "Aslında bu kara delikler için mümkün olabileceğini düşündüğümüzden çok daha yüksek."

Aralık 2021'de fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadar uzaya gönderilen en büyük ve en güçlü astronomik gözlemevidir. Bu uzay teleskobu, güneş sistemimizdeki gezegenlerin, galaksilerin, yıldızların ve evrenin daha önce hiç göremediğimiz diğer kısımlarının çarpıcı görüntülerini sundu.

Maiolino, Webb Teleskobuna ilişkin düşüncelerini şöyle dile getirdi:

"Bu yeni bir çağ; özellikle de kızılötesinde dev bir sıçrama, Galileo'nun teleskobunu bir gecede modern bir teleskopa yükseltmeye benziyor. Webb aktif olmadan önce, Hubble Uzay Teleskobu ile görebildiğimiz şeyin ötesine geçtiğinizde evrenin belki de o kadar da ilginç olmadığını düşünüyordum. Ama durum hiç de öyle değil. Evren bize gösterdiği şeyler konusunda oldukça cömert ve bu sadece başlangıç."

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: USA Today
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...