NASA, Samanyolu Galaksisi'nin gizemli yönlerini ortaya çıkardı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
NASA, Samanyolu Galaksisi'nin gizemli yönlerini ortaya çıkardı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Haber Merkezi

Amerikan uzay ajansı NASA, James Webb Uzay Teleskobu'nun kızılötesi ışıkta görüntüleme özelliği sayesinde Samanyolu'nun ayrıntılı bir görüntüsünü çekti. Galaksimizin kaotik bölgesindeki birçok ayrıntı gün yüzüne çıktı.

Bir süredir sessizliğini koruyan James Webb Uzay Teleskobu daha muhteşem görüntülerle geri döndü. Bu sefer teleskop Samanyolu Galaksisi'nin merkezine baktı ve etrafımızdaki çevrenin en yoğun kısmına "benzeri görülmemiş bir ayrıntıyla" ışık tuttu.

Spesifik olarak, görüntüler Sagittarius C (Sgr C) adı verilen yıldız oluşturan bir bölgeden alındı. Bu alan, galaksinin süper kütleli kara deliği Sagittarius A'dan yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta ve Dünya'dan ise 25 bin ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Toplamda, bölgede 500 binden fazla yıldız ve çeşitli ön-yıldız kümeleri bulunuyor; bunlar hâlâ oluşmakta olan ve kütle kazanan yıldızlardır. Peki nihai sonuç ne? Baş döndürücü bir kaos bulutu, özellikle de bizim uzay bölgemizle karşılaştırıldığında kesinlikle seyrek.

ŞİMDİYE KADARKİ EN NET BİLGİLER SAĞLANDI 

Aslına bakılırsa gözlem ekibine yardımcı olan Virginia Üniversitesi profesörü Jonathan Tan'ın belirttiği gibi galaktik merkez, Samanyolu'ndaki "en ekstrem ortam"dır. Webb teleskobunun gücü sayesinde şimdiye kadar bu bölgeye ilişkin bu “çözünürlük ve hassasiyet düzeyinde” herhangi bir veri elde edilememişti.

Her şeyin merkezinde, güneşimizin 30 katından daha ağır olan devasa bir ilk yıldız var. Bu aslında alanın gerçekte olduğundan daha az nüfuslu görünmesine neden oluyor, çünkü bu güneş nesnesi arkasından gelen ışığı engelliyor, dolayısıyla Webb bile bölgedeki tüm yıldızları göremiyor. Yani baktığınız şey, bölgenin ne kadar kalabalık olduğuna dair ihtiyatlı bir tahmin. Uzayın Times Meydanı'na benziyor.

NASA, Samanyolu Galaksisi'nin gizemli yönlerini ortaya çıkardı

Bu görüntülerin sağladığı veriler, araştırmacıların mevcut yıldız oluşumu teorilerini "en sıkı teste" tabi tutmasına imkan tanıyacak. Bu amaçla, Webb'in NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) cihazı, görüntünün alt tarafında mavi olan iyonize hidrojenden büyük ölçekli emisyon görüntüleri yakaladı.

Bu muhtemelen genç ve büyük yıldızların enerjik fotonlar salmasının bir sonucudur ancak bölgenin büyük boyutu araştırmacılar için bir sürpriz oldu ve daha fazla çalışmayı garanti etti.

Gözlem ekibinin baş araştırmacısı Samuel Crowe, bu ve gelecek görüntülerin mümkün kıldığı araştırmanın, bilim insanlarının büyük yıldızların doğasını anlamalarına imkan tanıyacağını, bunun da "evrenin büyük bir kısmının köken hikayesini öğrenmeye" benzeyeceğini söyledi.

Açıkçası bu James Webb teleskobunun ürettiği ilk ilginç görüntü değil. Başak takımyıldızında doğan yıldızları, ana asteroit kuşağındaki bir kuyruklu yıldızın etrafındaki suyu ve diğerlerinin yanı sıra Yaratılış Sütunları'nın oldukça dikkat çekici bir görüntüsünü gördük.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...