Keşif, gözetleme ve istihbarat için biçilmiş kaftan! Türkiye, TB-3'le çığır açacak

Düzenleyen: / Kaynak: TRT Haber
- Güncelleme:
Keşif, gözetleme ve istihbarat için biçilmiş kaftan! Türkiye, TB-3'le çığır açacak

TEKNOLOJİ Haberleri  / TRT Haber

Türkiye savunma sanayiinde yaptığı yatırımların meyvesini almaya devam ediyor. İHA/SİHA teknolojisinde dünyanın sayılı ülkelerinden biri konumuna gelen Türkiye, yakın gelecekte ilk uçuşunu yapacak TB-3 ile yeni bir dönemin kapısını aralayacak. 1900 KM menzile sahip TB-3; keşif, gözetleme, istihbarat ve vurucu güç özellikleriyle Türkiye'nin elini oldukça güçlendirecek.

Türkiye, İHA/SİHA teknolojiisinde çığır açmaya devam ediyor. Testleri tamamlanan ve yakın zamanda ilk uçuşunu gerçekleştirecek olan Bayraktar TB3, 1900 KM'ye yakın menzili ve özellikleriyle Türkiye için krtik öneme sahip. 

BAYRAKTAR TB-3 ARTIK GÜN SAYIYOR

Bu yıl sadece İstanbul’da değil aynı zamanda Ankara ve İzmir’de de düzenlenen TEKNOFEST kapsamında Selçuk Bayraktar projelere ilişkin merak edilenleri yanıtladı.

Bu noktada en çok dikkat çeken detaylardan biri de TB-3’ün menzilinin ilk kez en yetkili ağızdan net bir şekilde duyurulmasıydı. Bayraktar’a göre TB-3’ün menzili 1000 deniz mili yani yaklaşık 1900 kilometre olacaktı.

ABD ile İsrail, gemiden iniş-kalkış yapabilecek silahlı insansız hava aracı için çalışmalarını sürdürüyor. Hatta bu süreci Selçuk Bayraktar, “Onlar da çalışıyor. Biz de. TEKNOFEST’in hemen ardından ilk uçuşu yapmak istiyoruz. Bakalım ilk kim başaracak?” cümlesiyle özetledi. 

Keşif, gözetleme ve istihbarat için biçilmiş kaftan! Türkiye, TB-3'le çığır açacak

SİHA’LARI TEK BAŞINA DÜŞÜNMEK DOĞRU OLMAYABİLİR

Yerli ve milli S/İHA’ların başarısı ortada. Ancak yine de tüm süreci sadece bu platformlara yüklemek ve operasyon sırasında diğer platformlardan ya da sistemlerden alınan destekleri görmezden gelmek 'yapboz'un parçalarını eksik bırakıyor. Aslına bakılırsa TB-3 ve menzil meselesine de bu yönden bakılması gerekiyor.

TB-3’ün üzerinde taşıyacağı faydalı yükler, belki ileriki dönemlerde ateşleyebileceği mühimmatlar ve başta TCG Anadolu olmak üzere kimi deniz platformlarının üzerinden havalanabilecek olması gibi detaylar burada öne çıkıyor.

Keşif, gözetleme ve istihbarat için biçilmiş kaftan! Türkiye, TB-3'le çığır açacak

TB-3 NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Sektörü yakından takip eden isimlerin hemen hepsi 1900 kilometre menzil değerinin bu seviyedeki İHA için çok iyi bir rakam olduğu görüşünde.

TCG Anadolu üzerinde konuşlu bir TB-3’ün menzil değerinin çok daha farklı anlamlar taşıdığı gerçeği ortaya çıkıyor. TCG Anadolu'nun herhangi bir görevdeyken bulunduğu coğrafyada taşıdığı 1900 km menzilde harekat yapabilen onlarca TB-3, gerek taktik gerekse operatif manada karar vericilerin elini oldukça rahatlatacak gibi duruyor.

TB-3, TÜRKİYE'YE NE TÜR KAZANIMLAR SAĞLAR?

İnsansız hava araçları dendiğinde ülkemizde genelde taarruz gücü ön plana çıksa da aslında bu araçların keşif/gözetleme ve istihbarat için biçilmiş kaftan olduğunu unutmamak gerekiyor.

TB-3 de sahip olduğu menzille çok geniş bir alanda Türkiye’ye bu avantajı sağlayacak ve Ankara’nın son yıllarda üzerinde sıkça durduğu ağ merkezli yapı sayesinde elde ettiği tüm verileri anlık olarak ilgili yerlere aktarabilecek. Bu da taktik fotoğrafın çok net bir şekilde oluşmasına büyük katkı sağlayacak.

AÇIK DENİZLERDE KRİTİK GÖREVLER ÜSTLENECEK

Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili olan ve son yıllarda konjonktür gereği Doğu Akdeniz ile Libya açıklarında daha fazla bayrak gösteren bir ülke. Burada en önemli meselelerden biri açık denizlerde istihbarat-keşif ve gözetleme işlerini eksiksiz yapabilmek. TB-3 bu açıdan da son derece önemli. Tehdidi uzaktan algılamak ve bunu havadan 24 saat kesintisiz bir şekilde yapabilecek olmak Türkiye için şüphesiz büyük kazanım. Sadece bunlar da değil.

Keşif, gözetleme ve istihbarat için biçilmiş kaftan! Türkiye, TB-3'le çığır açacak

TCG Anadolu, üzerinde çok sayıda TB-3'e ev sahpliği yapabilecek

Hedef bölgede tanımlanmış deniz resminin tesisi, tespit edilen temasların teşhisi, sıcak temas ya da savaş sırasında son mevkilerin güncellenmesi ve hedef tarifi, hasar kıymetlendirmesi gibi hususlarda da bu platformlar büyük görevler icra edebilir. Burada başka bir örnek daha akıllara geliyor. Diyelim ki elinizdeki Atmaca füzesi ile bir hedefe angaje oldunuz. Hedefin vurulması ya da aldığı hasar konusundaki kıymetlendirme yine menzili böylesine yüksek olan denizin ortasından da havalanabilen TB-3 gibi bir platformla rahatlıkla sağlanabilir. Bu da karar vericinin tekrar yapacağı durum muhakemesi için faydalı veriler getirir.

ABD VE İSRAİL UZUN YILLARDIR ÇALIŞIYOR

TB-3 konusunda Baykar’ın uzun yıllardır çalıştığı biliniyor. ABD ve İsrail de bu alanda çalışmalarını sürdüren diğer iki ülke. Burada değerli bir parantez açmak gerekiyor. Türkiye, İHA ve SİHA’ların kullanımı konusunda Bahar Kalkanı Harekatı’nda bir konsept denedi ve bunda da başarılı oldu. Sonrasında dünya Türkiye’yi takip etti.

Trendi belirleyen ülkenin operasyonel konsepti doğru kurduğu takdirde teknolojik üstünlüğü elinde tuttuğu gerçeğini düşünürsek belki TB-3 ile Ankara bir kez daha çok değerli bir eşiğin önünde duruyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: TRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...