Güney Kıbrıs'ta hasta kediler COVID-19 hapıyla tedavi ediliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Güney Kıbrıs'ta hasta kediler COVID-19 hapıyla tedavi ediliyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Veteriner hekimler, binlerce kedinin ölümüne yol açan kedi koronavirüsüne karşı çareyi klasik bir yöntemde buldu. Kediler, insanlar için üretilen COVID-19 ilaçlarıyla tedavi ediliyor.

Binlerce kedinin ölümünden sorumlu tutulan bir kedi koronavirüsü türünün yayılmasını durdurmak için çalışmalar devam ederken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki (GKRY) veterinerlik hizmetleri, insanlar için geliştirilen anti-Covid ilaçlarını kullanmaya başladı. GKRY'nin sağlık bakanlığı, 'Dünya Kedi Günü' olarak kutlanan 8 Ağustos'ta, Akdeniz ülkesinin kedi popülasyonunu vuran hastalığın sonunu getirmek için çalışmaları başlattı. 

Hükümetin veterinerlik hizmetleri direktörü Christodoulos Pipis, İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, "500 kutu ilaç stoğu aldık. Bu, kullanıma sunulacak olan 2 bin paketlik ilk parti. Her biri 40 kapsül içeriyor, yani toplam 80 bin anti-Covid haptan bahsediyoruz." diyerek bilgi verdi. 

KIBRIS'TA KEDİ KORONAVİRÜSÜ SALGINI

Kıbrıs'tan gelen haberlere göre, tedavi edilmediği takdirde çoğunlukla ölümle sonuçlanan kedi koronavirüsünün neden olduğu kedi enfeksiyöz peritonit (FIP) vakalarında endişe verici bir artış yaşanıyor. 'FCoV-23 salgını' olarak tanımlanan virüs, ilk olarak Ocak ayında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'da fark edilmişti. Pancyprian Veterinary Association'a (PVA) göre, 3 ila 4 ay içinde adanın tamamına yayıldı. 

PVA ile işbirliği içinde salgını araştıran Edinburgh Üniversitesindeki uzmanlar, 12 hafta içinde PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) testleriyle doğrulanan FIP vakalarının sayısının bir önceki yıla göre 20 kat arttığını tespit etti. Edinburgh Üniversitesi ekibine başkanlık eden veteriner klinik patolojisinde kıdemli öğretim görevlisi Dr. Charalampos Attipa, "Çalışmalarımız, bu oldukça öldürücü FCoV suşuna yol açan potansiyel mutasyonu belirlemeye odaklanıyor." dedi. 

Mutasyona uğramış kedi virüsünün COVID-19 ile ilgisi olmamasına ve insanlardan bulaşmamasına rağmen, anti-Covid haplarının aktif maddesi olan molnupiravir'in FIP teşhisi konan kedilere faydalı olduğu kanıtlandı.

Enfekte kedilerin dışkısıyla dökülen ve daha sonra temas yoluyla yayılan kedi koronavirüsü ilk olarak 1960'larda kayıtlara geçti. Nadiren de olsa FIP salgınları daha önce Birleşik Krallık, ABD, Tayvan ve Yunanistan'da görüldü. Ancak Kıbrıs'ta virüs çok daha öldürücü bir bulaşıcı forma girmiş gibi görünüyor ve sadece kapalı alanlarda yaşayan evcil hayvanlar bile hastalığa yakalanabiliyor. 

'BU ÜLKE HAYVANLAR İÇİN BİR MEZBAHA'

Geçtiğimiz hafta evdeki yaşlı kedisini hastalıktan kaybeden Kıbrıs Üniversitesinde eğitim bölümünde yardımcı doçent olan Zelia Gregoriou, "Bu ülke hayvanlar için bir mezbaha" dedi. Açıklamasının devamında ise yetkililerin açıklamalarına karşılık kediler için bir şey yapılmadığını ileri sürdü. 

Bununla birlikte, Kedi Koruma ve Refah Derneği (PAWS) geçtiğimiz günlerde korkunç sonuçları açıkladı. Dernek, ocak ayından bu yana, hastalık nedeniyle hem evlerde yaşayan hem de sokaklarda yaşayan yaklaşık 300 bin kedinin öldüğünü iddia etti. Veterinerler ise bu sayıyı abartılı buluyor ve 2023'ün ilk yarısında 8 bin kedinin öldüğünü söylüyorlar.

Geçen hafta, insanlara yönelik geliştirilen koronavirüs ilaç stoklarının bir kısmının kediler için kullanılmasına izin çıktı. Pipis, "Her bir paket 100 Euro'ya mal olacak" dedi ve hafta sonuna kadar ilk ilaç partisinin beş ilçedeki veterinerlik merkezlerine dağıtılacağını belirtti. Ayrıca veteriner reçetesi olan kedi sahiplerinin ilacı alma hakkı bulunduğunu ekledi. 

(Kaynak: The Guardian) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...