Kitap yazarlarından OpenAI'ye 'ChatGPT' davası

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kitap yazarlarından OpenAI'ye 'ChatGPT' davası

TEKNOLOJİ Haberleri

ChatGPT'yi geliştirmek için OpenAI şirketinin kitaplarını kullandığını söyleyen iki yazar, şirkete dava açtı. Teknoloji dünyası, benzer davaların bunu takip edebileceğini düşünüyor.

OpenAI, veri toplama yöntemleri konusunda yine bir soruşturmayla karşı karşıya. Bu sefer yazarlardan. İki ödüllü yazar, yakın zamanda OpenAI'ye dava açtı ve yayınladıkları kitapları ChatGPT'yi rızaları olmadan eğitmek için kullanarak telif hakkı yasasını ihlal etmekle suçladı. Haziran sonunda açılan davada yazarlar, ChatGPT'nin altında yatan büyük dil modelinin, Mona Awad ve Paul Tremblay'in kitaplarını tam anlamıyla 'yalayıp yuttuğunu' iddia ediyor. Davacılara göre, ChatGPT'nin çalışmaların ayrıntılı özetlerini üretme yeteneği, kitaplarının teknolojiyi eğitmek için kullanılan veri setlerine dahil edildiğini gösteriyor. 

Vanderbilt Üniversitesinde hukuk profesörü olan Daniel Gervais, Insider'a yaptığı açıklamada, yazarların davasının ülke çapında üretici yapay zeka araçlarına karşı açılan bir üç - beş telif hakkı davasından biri olduğunu ancak sol olmayacağını söyledi. Gervais, bu programlar yazarların ve sanatçıların tarzını kopyalamada geliştikçe, daha fazla yazarın büyük dil modelleri ve üretken yapay zeka geliştiren şirketlere dava açmasını bekliyor. Ülke çapında ChatGPT gibi araçların çıktılarını hedef alan bir dizi yasal zorluğun eli kulağında olduğuna inanıyor. 

YAZARLARIN KANITLAMASI OLDUKÇA GÜÇ

Öte yandan yazarların, şikayette iddia ettikleri gibi OpenAI'nin veri toplama uygulamaları nedeniyle maddi zarara uğradığını kanıtlaması zor olabilir. Gervais, ChatGPT'nin Awad ve Tremblay'in çalışmalarını yazarların kaynak materyali dışındaki alternatif kaynaklardan toplamış olabileceğini ifade etti. Ancak sonuç olarak yapay zeka sohbet robotunun kitapları 'yutmuş' olabileceği üzerinde durdu.

Sussex Üniversitesinde yapay zeka ve telif hakkı uzmanı olan Andres Guadamuz, kitaplar OpenAI'nin eğitim veri setlerinde olsa bile şirketin işi başka bir veri setinin yasal olarak toplanması yoluyla elde edebileceğini söyleyerek bu endişeyi yineledi. Guadamuz, The Guardian'a yaptığı açıklamada, ChatGPT'nin yazarların çalışmalarını hiçbir zaman toplamamış olsaydı farklı davranacağını göstermenin, web'den kazıdığı büyük miktarda veri nedeniyle pek muhtemel olmadığını söyledi.

Kuzey Kaliforniya'daki bir bölge mahkemesinde açılan davasında, yazarlar, zararın tazminini istedi ve kâr kaybı yaşadıklarını belirtti. Davada ayrıca Awad'ın "13 Ways of Look at a Fat Girl" ve "Bunny" romanlarının yanı sıra Tremblay'in "The Cabin at the End of the World" adlı romanının ChatGPT tarafından üretilmiş özetlerini içeren belgeler de sunuldu. Tremblay'in romanı M. Night Shyamalan'ın "Knock at the Cabin" adlı filmine uyarlanmıştır.

(Kaynak: Insider) 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...