Bilim insanlarından yeni çalışma: Yapay zeka teknolojileri için arılardan yardım alacaklar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bilim insanlarından yeni çalışma: Yapay zeka teknolojileri için arılardan yardım alacaklar

TEKNOLOJİ Haberleri

Yapay zeka teknolojileri birçok alanda insanlara yardım oluyor. Hatta birçok alanda insanların işlerinin bir parçası haline geldi. Bilim insanları da yapay zekayı daha fazla nasıl geliştirebilecekleri konusunda çalışmalar yapıyor. Çalışmalar sonucundan arılardan yardım alabileceklerini fark ettiler.

Sheffield Üniversitesi'nden bir ekip, geliştirdikleri yapay zeka teknolojilerinin karar verme yeteneklerini artırmak için bir çalışma yaptı. İngiltere'deki bilim insanlarına göre arıların beyni, yapay zeka teknoloji sistemlerini bir sonraki seviyeye taşımada yardımcı olabilir.

ARILARIN KARAR VERME İÇGÜDÜSÜ, YAPAY ZEKAYA AKTARILACAK

Bilim insanlarının yaptığı çalışmada 20 bal arısı kullanıldı. Bal arılarının farklı çiçekleri kabul etme ve reddetme kararlarının hızına ve doğruluğu dikkate alınarak bu kararı nasıl verdiği bazı testler aracılığıyla incelendi.

Arıların hangi çiçeğe uçacaklarının ne kadar sürdüğü kameralarla gözlemlendi. Gözlem sonucunda ise bal arılarının yiyecek olarak seçtikleri çiçeklere doğrudan gitmek için hiç zaman kaybetmediği ve bu sürenin ortalama olarak 0,6 saniye sürdüğü ortaya çıktı. Ayrıca gittikleri çiçeğin yiyecek olmadığını fark ettiklerinde ise ondan ayrılma sürelerinin de aynı süre kadar olduğu belirlendi.

Ekip bu gözlem ve çalışmaların ardından bal arılarının karar verme sürecini kopyalamak için tasarlanmış bir bilgisayar modeli oluşturdu. Konuyla ilgili ise şu sözleri dile getirdi:

"Bu yaklaşım küçük bir beynin bu tür karmaşık seçimlere 'anında' nasıl karar verebileceğine ve gerekli olacak nöral devrelerin türüne ilişkin içgörüler sağladı."

Bilim insanları, söz konusu çalışmanın özellikle otonom robotlar için yapay zeka sistemleri algoritmalarında verimli karar vermek için etkili olacağını belirtti.

(Kaynak: Digital Trends)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...