OpenAI süper yapay zekayı dizginlemek için kolları sıvadı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
OpenAI süper yapay zekayı dizginlemek için kolları sıvadı

TEKNOLOJİ Haberleri

Dünyayı kasıp kavuran, teknoloji sektöründe yatırımın yönünü değiştiren ChatGPT tarafında yeni bir haber var. Yapay zeka destekli sohbet robotunun geliştiricisi OpenAI şirketi, birçok ülkenin yapay zeka teknolojilerini düzenlemek için çalışmalara başladığı bu dönemde 'kendi göbeğini kendi kesmeye' karar verdi.

'Süper yapay zeka', en yetenekli ve zeki insandan bile daha akıllı olan ve bazı önceki nesil modeller gibi tek bir alan yerine birden çok uzmanlık alanında üstün olan varsayımsal bir yapay zeka modeli olarak karşımıza çıkıyor ve şimdi bu alanda öncü bir şirket olan OpenAI, kolları sıvadı. ChatGPT adlı sohbet robotunun geliştiricisi OpenAI, süper yapay zekanın risklerini yönetmek için özel bir ekip oluşturmaya başladı. Bu arada OpenAI mühendisleri önümüzdeki 10 yıl içinde süper yapay zeka modelinin piyasaya sürüleceğini düşünüyor. 

Engadget'in derlediği habere göre şirket, "Süper yapay zeka, insanlığın şimdiye kadar ürettiği en etkili teknoloji olacak ve dünyanın en önemli sorunlarının çoğunu çözmemize yardımcı olabilir. Ancak süper yapay zekanın muazzam gücü aynı zamanda çok tehlikeli olabilir ve insanlığın güçsüzleşmesine ve hatta yok olmasına yol açabilir." şeklinde konuya ilişkin bir açıklama yaptı. 

OPENAI 'SÜPER YAPAY ZEKA' İÇİN TAM GAZ ÇALIŞMAYA BAŞLADI

OpenAI, süper yapay zekayı düzenlemek için bir ekip oluşturdu. Yeni ekip, OpenAI Baş Bilim İnsanı Ilya Sutskever ve araştırma laboratuvarının grup başkanı Jan Leike tarafından birlikte yönetilecek. Bunun yanı sıra OpenAI, otomatik dizi hizalaması araştırmacısı geliştirmek amacıyla şu anda güvenli olan bilgi işlem gücünün yüzde 20'sini girişime adayacağını ifade etti.  Böyle bir sistem teorik olarak OpenAI'ye bir süper zekanın kullanımının güvenli ve insani değerlerle uyumlu olmasını sağlamada yardımcı olacak. 

ABD merkezli yapay zeka şirketi bu konuda şöyle bir açıklama yaptı:

"Bu inanılmaz derecede iddialı bir hedef olsa ve başaracağımız garanti olmasa da, odaklanmış ve uyumlu bir çabanın bu sorunu çözebileceği konusunda iyimseriz. Ön deneylerde umut vaat eden birçok fikir var, ilerleme için giderek daha yararlı ölçütlere sahibiz ve bu sorunların çoğunu ampirik olarak incelemek için bugünün modellerini kullanabiliriz."

Bununla birlikte şirket, ilerleyen zamanlarda bir yol haritası paylaşacağını da belirtti. 

YAPAY ZEKA VE ACİL SORUNLAR GÜNDEMDE

OpenAI'in bu duyurusu, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin yeni ortaya çıkan yapay zeka endüstrisini nasıl düzenleyeceğine dair çalışmalara başladığı bir dönemde geldi. ABD'de OpenAI CEO'su Sam Altman, son aylarda en az 100 milletvekili ile görüşme gerçekleştirdi ve yapay zekaya ilişkin bilgi verdi. Altman, AI düzenlemesinin 'gerekli' olduğunu ve OpenAI'nin hükümetlerle çalışmaya istekli olduğunu söyledi. 

Öte yandan, bu tür beyanlara ve gerçekten de OpenAI'nin 'Superalignment' (süper zeki yapay zeka) ekibi gibi projelere de şüpheyle yaklaşmakta fayda var. OpenAI gibi kuruluşlar, halkın dikkatini asla gerçekleşmeyebilecek varsayımsal risklere odaklayarak, yasal düzenlemeler konusundaki tartışmaları uzaklaştırıyor. Yapay zekanın yol açtığı iş gücü, yanlış bilgilendirme ve telif hakkı sorunları, politika yapıcılarının yarın değil, bugün ilgilenmesi gereken acil sorunlardan. 

(Kaynak: Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...