Mars'ta bir yıl geçirecek bilim insanıyla tanışın

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mars'ta bir yıl geçirecek bilim insanıyla tanışın

TEKNOLOJİ Haberleri

Mars'ta bir yıl boyunca yaşayacak olan bir bilim insanı ile tanışmak ister misiniz? Mars'a giden hiçbir insan yok ancak 'bir nevi' Mars'ta yaşayacak insanlar var.

Kanadalı biyolog Kelly Haston için Mars'ta yaşamak tam olarak bir çocukluk hayali değildi ancak yakında Mars ortamında bir yılını geçirecek. 52 yaşındaki Haston, Mars gezegeninde uzun süre kalmanın nasıl bir şey olduğunu simüle eden bir tatbikata katıldı ve konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sadece oradaymışız gibi davranacağız" dedi. 

Haziran ayının sonunda, önümüzdeki 12 ay boyunca konaklayacağı Houston'daki Mars habitatına adım atan dört gönüllüden biri de Kelly Haston olacak. "Hala bana biraz gerçek dışı geliyor" diyen kadın, deneyimleyeceği Mars ortamı için heyecanlı olduğunu söyledi.

NASA 'SÜRPRİZLER' KONUSUNDA UYARDI

Japan Times'ın haberine göre, katılımcıları özenle seçen NASA için bu uzun vadeli deneyler, bir mürettebatın izole ve kapalı bir ortamdaki davranışını gelecekteki gerçek bir görevden önce değerlendirmeyi mümkün hale getiriyor. Bununla birlikte uzay ajansı, katılımcıları ekipman arızaları ve su kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıyor ve bazı 'sürprizlerle' karşılaşacaklarını da belirtiyor. 

Ayrıca Mars habitatı o kadar gerçekçi olacak ki, habitatta kalacak olan araştırmacılar dış dünya ile iletişimde de sorun yaşayacak. Çünkü Dünya ile Mars arasındaki gecikmelerden onlar da zarar görecek. Bu iletişim gecikmeleri 20 ila 40 dakika arasında oluyor. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Kelly Haston, "Bu konuda çok heyecanlıyım ancak aynı zamanda zorluğun ne olduğu konusunda da gerçekçiyim" diyerek duygularını ifade ediyor. 

'Mars Dune Alpha' olarak adlandırılan yaşam alanı, yatak odaları, spor salonu, ortak alanlar ve yiyecek yetiştirmek için dikey bir çiftlik ile tamamlanan 160 metrekarelik 3D baskılı bir tesis. Geçtiğimiz yıl habitatı ziyaret eden Haston, "İçine girdiğinizde aslında şaşırtıcı derecede ferah bir his. Ayrıca uzay yürüyüşlerini veya Mars yürüyüşlerini taklit edeceğimiz bir açık alanımız da var." dedi. 

Bir hava kilidi ile ayrılan bu alan, açık hava olmaktan çok üzeri örtülü olmasına rağmen kırmızı kumla doludur. Haston, "Mürettebatın uzay yürüyüşleri yapmak için kıyafetlerini giymesi gerekecek, muhtemelen en çok dört gözle beklediğim şeylerden biri." şeklinde konuştu. 

MARS HABİTATINDA DÖRT KİŞİ KALACAKLAR

Bir mühendis, bir acil durum doktoru ve bir hemşire de görevde yer alacak. Ekip lideri ve görevin komutanı olan Haston, "Şimdiden gerçekten birbirimize sıkı sıkıya bağlıyız" diyor ve bu ilişkilerin daha da güçlenmesini dört gözle beklediğini ekliyor.

İnsanlık için önemli bir keşif görevini simüle ediyor olacaklar ancak temizlik ve yemek hazırlama dahil olmak üzere sıradan işleri paylaşırken de iyi anlaşmaları gerekecek. Ekibin, habitata girmeden önce Houston'da bir aylık eğitim alması planlanıyor.

Öte yandan, ekip üyelerinden biri yaralanma ya da ciddi bir sağlık sorunu yaşarsa habitattan ayrılabilecek. Ancak mürettebatın kendi aralarında halledebileceği durumlarda üyeler habitattan ayrılamayacak. 

Bununla birlikte, Kanadalı bilim insanını en çok endişelendiren ise ailesinden ayrı kalmayı nasıl başaracağı. Çünkü 12 aylık süreçte yalnızca e-posta yoluyla ve nadiren de videolar aracılığıyla sevdikleriyle iletişim kurabilecekler. Ancak asla canlı ya da çevrim içi olarak iletişim sağlayamayacaklar. 

Haston, dışarıda olmayı, dağları ve denizi görmeyi özleyeceğini söylüyor. Başa çıkmak için, Afrika'da Victoria Gölü çevresindeki kurbağaların genetik özelliklerini incelediği bir araştırma gezisi gibi geçmiş deneyimlerinden yararlanmayı planlıyor.

NASA MARS HAYALLERİNE ADIM ADIM YAKLAŞIYOR

Kelly Haston hakkında daha fazla bilgi vermek gerekirse, belirli hastalıklar için kök hücre tedavileri geliştirmede uzmanlaşan araştırmacı, son yıllarda eğitim aldığı Kaliforniya'da startup'lar için çalıştı.

Bu arada, Mars habitatı görevi, NASA tarafından CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) başlığı altındaki planlanan üç görevden ikincisidir.  Mars'ta yaşamı simüle eden bir yıllık görev, 2015-2016'da Hawaii'deki bir habitatta gerçekleşti ancak NASA görevin yöneticisi değildi. 

Öte yandan, NASA, 2030'lu yılların sonlarına doğru insanları Mars'a göndermeyi planlıyor ve bu amaçla, uzun vadede nasıl yaşanacağını öğrenmek için önce bir grup astronotu Ay'a göndermeyi planlıyor.

(Kaynak: AFP, Japan Times)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...