Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Milli Muharip Uçak ete kemiğe büründü! SSB Başkanı Demir'den çarpıcı sözler: F-35'ten daha iyi olacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Milli Muharip Uçak ete kemiğe büründü! SSB Başkanı Demir'den çarpıcı sözler: F-35'ten daha iyi olacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Milli Muharip Uçak (MMU) geçtiğimiz haftalarda ete kemiğe bürünerek hangardan çıktı. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, MMU hakkında son bilgileri paylaştı. Demir, MMU'nun bazı yönlerden Amerikan F-35 savaş uçaklarından daha iyi olmasının hedeflendiğini belirtti. İşte Demir'in açıklamalarından kesitler...

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı'ndan (SSB) Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği ve geliştirmeye devam ettiği projelere ilişkin önemli açıklamalar geldi. SSB Başkanı İsmail Demir, ilk olarak TUSAŞ tarafından geliştirilen ve 18 Mart 2023 günü hangardan çıkan Milli Muharip Uçak (MMU) için son gelişmeleri aktardı. Ardından da Baykar'ın geliştirdiği Kızılelma MİUS ve ANKA-3'e ilişkin konuştu.

Milli Muharip Uçak'ın bazı yönlerden F-35 savaş uçaklarından daha iyi olmasını hedeflediklerini belirten İsmail Demir, çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

BUNU YAPABİLEN SADECE 4 ÜLKE VAR!

TRT Haber'e konuşan İsmail Demir'in açıklamalarından satır başlıkları şu şekilde:

"Milli Muharip Uçağımız malum, çok söylenen bilinen beşinci nesil bir savaş uçağı. Beşinci nesil savaş uçağı yapan dünyada sadece dört ülke var. Biz de beşinci oluyoruz. Çok iddialı bunu yapan dört ülke var biz de beşinci oluyoruz derken, üç ülke mesala yıllardır yüzlerce uçak yapmış ülke. Diğeri Kore bu işe soyunmuştu, belirli bir aşamaya geldiler fakat bizim tarihçemize baktığınızda böyle bir iddialı projeye girmek büyük bir iş. Tabi kamuoyu beklentileri de bizim uçağımız ile ilgili gelişmeler oldukça arttı.

MMU İÇİN KRİTİK AŞAMA

Sadece Milli Muharip Uçak projesi yürütülmüyor paralelde bir kaç projemiz daha var. Fakat böyle iddialı bir projeye kolları sıvayıp, belirli sürede mesafe alıp prototipimizi hangardan çıkarma aşamasına getirmek de büyük başarı. Onun için burada TUSAŞ ailesi için ve alt yüklenicilerle beraber emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Daha bu merdivenin ilk basamağı. Uçağımızın geçeceği daha çok adımlar var. Onlar da inşallah ete kemiğe büründükçe adımlarını atacağız.

Milli Muharip Uçak ete kemiğe büründü! SSB Başkanı Demir'den çarpıcı sözler: F-35'ten daha iyi olacak

MMU 18 Mart günü piste çıktı

Bu aşama çok önemli çünkü uçağınız artık ete kemiğe bürünüyor, ayakları üzerinde tüm sistemleri içine takılı durumda. Sistem kontrollerinin yapılacağı hale gelmiş. Çünkü uçağın gövdesini, motorunu görüyorsunuz fakat içinde çok sayıda sistem var. Tüm bunların içine konduğunun, entegre edildiğinin fiziken imal edilip birleştirilip uçağın ortaya çıkmasından bahsediyoruz. Genelde de dünyada uçak üretimindeki aşamalara baktığınızda her uçak için kayda geçecek önemli bir adımdır.

Bu tür bir uçağı yapan ülkelerin gelişim sürecine bakıldığında aslında takvimin da çok kısa olmadığı hemen uçuşa geçilmediği görülebilir. Bir dizi sistem içine konuldu, bunların kendi içinde testleri yapılacak, entegrasyon testleri olacak, çeşitli aşamalarda ve şartlarda çeşitli modlarda çalıştırılacak. Pistte koşacak, belili parametler okunacak, statik testler yapılacak, bizim demir kuş dediğimiz bunun bir eş değeri olan kokpitini ve uçağı simüle eden bir kara sisteminde değerler koşturulacak. Bu çalışmalar sırasında elde edilen verilerin tasarımdaki verilerle ne kadar uyuştuğu gözlenecek derken artık emniyetle uçabilir raporunu verdikleri zaman mühendislerimiz uçuşa hazır hale gelecek.

MMU'DA İLK UÇUŞ NE ZAMAN?

Uçağın uçuşuna ilişkin tarih vermekten itina ediyoruz. Çünkü mühendislerimiz bunu tasarladılar fakat ayrı bir göz uçuşa elverişlilik safhasını teker teker denetleyecek ve uçuşa elverişlik ile ilgili kuralları belirleyip onlar bunu gözetleyecek. Hedefimiz en kısa zamanda uçması fakat 3-5 ay diye bir tarih vermiyoruz bir seneyi rahat bulacak bir süreçten bahsediyoruz.

BAZI ÖZELLİKLERİYLE F-35'İ GEÇECEK

MMU  dediğimizde amacımız 5'inci nesil uçak yapmak. Son derece modern elektronik sistemlerle donatılmış, kokpiti son derece ergonomik ve büyük bir gösterge ile tam dijital kokpiti olan genelde de elektronik unsurlarla üzerindeki savunma sistemleri, radarları ve radara görünmezlik gibi unsurları ile dünyada beşinci nesil dediğimiz uçakların sahip olduğu her türlü teknolojiye sahip olacak bir uçak planlıyoruz. Bunları bırakın F-16'yı, F-35'e yaklaşan hatta bazı konularda ondan da iyi olabilecek hususları olacak. Aşama aşama daha iyi sistemleri içine koyuyor olacağız. Dünyadaki diğer 5. nesil uçaklarla yarışacak diyebiliriz. İlk prototip 4.5 nesil diye başlıyoruz. Verileri aldıktan sonra 5. nesil ve ötesine geçmesini sağlayacağız. Uçan bilgisayar olacak.

Başka prototipler olacak. MMU projenin adı, bir isim konacak. İsim koymada belli süreçler var. Personelden katkıda bulunanların isimlerini topluyoruz. Cumhurbaşkanımız törenle adını ilan edecek.

HÜRJET ve KIZILELMA'DA SON DURUM

Hürjet'te tören yapacağız. Törenin tarihini açıkladığımızda tarih geçerli, yakında olacak. Hürjet belli olgunluğa geldi. Hürjet belli aşamaları geçti. Hürjet 'emniyetli uçuş yapabilir' imzası atıldığı gün uçabilir. Bu ay, gelecek ay, 1 ay içinde uçacak.

Kızılelma uçuşunu yaptık, çeşitli uçuşlarına devam ediyor. Envantere verilme aşamasına gelince çeşitli parametreleri denenmiş test edilmiş olarak verilecek. Envantere verildikten sonra da kullanıcıların geri bildirimleriyle gelişmesine devam edecek.

Milli Muharip Uçak ete kemiğe büründü! SSB Başkanı Demir'den çarpıcı sözler: F-35'ten daha iyi olacak

Kızılelma ilk uçuşunu yaptı

ANKA-3 DE UÇUŞA GÜN SAYIYOR

ANKA 3 bizim sürpriz projemiz. Jet motorlu uçak olacak. Göreceksiniz ki orada yepyeni bir kanat formuyla çıkıyor. Radara görünmezliği öne çıkıyor olacak. Hürjet gibi kısa sürede uçacak. Uçuşu yakın.

TCG Anadolu'nun belli eğitimleri devam ediyor. Deniz kuvvetlerinde eğitimler tamamlanmak üzere ve kesin kullanım başlamış olacak. O da çok yakında.

TB3'DE GERİ SAYIM BAŞLADI

TB 3 bu yıl içinde (uçacak), o da gün değil ama ay sayıyor. Özellikleri, TB2'den farklılıkları oluşturuldu. Gemi üzerine iniş kalkış yapacağı unsurları var. Kanat kırılmaları gibi iç takımda değişiklikler gibi durumlar var. TB3 bu yıl içinde inşallah bu yıl testlerini bitirip envantere girecek hale gelecek.

AFET BÖLGESİNE DESTEK ÇAĞRISI

Afetlerde kullanılacak çeşitli teknolojilere de kafa yormak durumdayız. Bazı ürünleri sahaya gönderdik, büyük işler başardılar. Genel olarak da savunma sanayi şirketlerindeki büyük oyuncular ilk günden itibaren deprem bölgesinde bulunup çeşitli yardım faaliyetlerinde boy gösterip maddi destek sağlamaya başladılar. Bölgede istihdamın da önemli olduğunu gördü. Bölgedeki göçü önlemek ya da ters göç almak için önemli. Savunma sanayi şirketlerinin ana oyuncuları yardım anlamında yaptıkları faaliyetleri öteye taşısınlar, konut projesine destek dışında iş yeri de açsınlar. Bölgedeki afetzede vatandaşlara hizmet verecek şekilde şehirlerde yatırım yapacak ve sponsor olacaklar. Hangi şirketin ne faaliyet yapacağı çalışmaları devam ediyor. Yüksek teknoloji ürünleri olmasına dikkat ediyoruz. Bölgede şirketlerde çalışacak insan bulamazsak bile üniversitelerde eğitimlerini yapıp bölge insanlarını istihdam edeceğiz.

SİPER HAVA TEHDİTLERİNİ ÖNLEYECEK

Siper'in testlerine devam ediyoruz. Siper tek bir ürün değil. Siper'i kademelendirdik. Block 0, 1 diye gidiyoruz. Hava tehditlerini önleyecek kabiliyetlerle donatılıyor. Asıl olgunlaşmış Siper'in çok uzun menzilli olma hedefimiz var. Block 1'lerin envantere girmesine çok yakın. Bizi izlemeye devam edin. İçeride verdiğimiz çok iddialı hedef ve tarihlerimiz var. Patriot'a yakınız.

Kore güç paketini kullanırken onun üzerindeki bazı aksamları yerleştirme projemiz var. Biz testleri yaptık. Güç paketinin testlerini yaptık. Kullanıcının testleri yapmasını bekliyoruz. Altay tankına bir dizi daha teknoloji ekledik. Onlar da test sürecinden geçsin, iki tankı TSK'ye vereceğiz, onlarla da test sağlayacağız. Testi her rejimde yapmanız lazım. Saatlerce test etmeniz lazım. İlk 100 tankımız için Kore güç paketi kullanırken diğer tankları yerli güç paketiyle hizmete vermiş olacağız.

Bir dizi yeni projemiz var. Geliştirmelerin envantere girmesi ve seri üretimleri var. Hava-hava füzelerimiz yakında envantere girecek. Hipersonik füzelerimiz devrede. Karadan karaya roketlerimiz devrede. Çeşitli seyir füzelerimiz devrede. Muhtelif motor projelerimiz devam ediyor. Kara araçları ve zırhlı araçlara yerli motorlar veriyorolacağız. Durmak yok yola devam. Elektronik harbi unutmamak lazım. Konumlama, haberleşme olsun, İHA'lara yeni kabiliyet ve kullanım alanları kazandırmak için çalışıyoruz."

(TRT Haber)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...