NASA'nın Mars aracı Perseverance davetsiz misafirden kurtuldu: Bundan sonra tekerine taş değmesin

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA'nın Mars aracı Perseverance davetsiz misafirden kurtuldu: Bundan sonra tekerine taş değmesin

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Mars uzay aracı Perseverance, uzun zamandır birlikte seyahat ettiği 'arkadaşından' nihayet kurtuldu. En azından bundan sonra Mars gezgini için 'tekerine taş değmesin' diyebiliriz.

NASA'nın Temmuz 2020'de fırlattığı ve Şubat 2021'den beri Mars'ta keşif yapan uzay aracı Perseverance'tan sevindirici bir haber geldi. Kızıl Gezegen'in enfes manzaralarını görüntüleyerek dünyaya ulaştıran, gezegeni karış karış gezen Perseverance, bir yılı aşkın bir süredir bir 'davetsiz misafirle' geziyordu. Bu misafir, tekerliğine sıkışan bir taştı. Ancak artık ondan kurtuldu. 

ScienceAlert'in haberine göre, gezgin aracın (rover) SuperCam isimli kamerasından gelen görüntüleri inceleyen Dr. Gwénaël Caravaca, son görüntülerde kaya parçasının görünmediğini açıkladı. Aracın kaya parçasından bir gecede kurtulduğunu söyledi. Caravaca, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Bizimle 427 Mars günü geçirdi ('sol' da deniyor ve bir Dünya yılından fazla) ve sol 341'den bu yana yaklaşık 10 km yol kat etti. Elveda taş arkadaş, özleneceksin!" dedi. 

https://twitter.com/GCC_Mars/status/1648943010619555841

PERSEVERANCE'IN TEKERLİĞİNE TAŞ SIKIŞMIŞTI

Kaya ilk olarak Şubat 2022'nin başlarında görüldü (341. Mars gününde). Söz konusu taş, her nasıl olduysa bir şekilde gezgin aracın sol ön tekerleğine sıkıştı ve iyi bir arkadaş gibi uzun süre orada tutundu. Hatta sosyal medyada bu konuda çok şey yazılıp çizildi. Bazı kişiler, Perseverance'ın en sevdiği kaya parçasını cebi olmadığı için tekerleğine koyduğunu bile söyledi.

Öte yandan, NASA taşın araca herhangi bir zarar vermediğini açıkladı ancak aracın taş nedeniyle zaman zaman gıcırdama sesi çıkardığı biliniyor. 

Rover mühendisleri, uzay araçlarının yokuşları geçerken kayaların tekerleklere girebileceğini belirtiyor. Bunun dışında, gevşek arazide hareket ettiğinde veya gezicinin ağırlığı kayaları parçalara ayırırken de taşların sıkışması mümkün. 

(Science Alert)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...