TCG Anadolu'dan sonra gözler gökyüzünde! MMU ve HÜRJET'te sona doğru...

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Teknoloji Haberleri

Türkiye’nin özgün savaş uçağı Milli Muharip Uçak'ın (MMU) 1 Mayıs’ta pist başı yapması, yıl sonunda göklerdeki yerini alması bekleniyor. HÜRJET’in de ay sonunda ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Mavi Vatan’ın yeni bekçisi TCG ANADOLU’nun ardından gözler gökyüzüne çevrildi. Türkiye’nin özgün savaş uçağı Milli Muharip Uçak (MMU) ve HÜRJET için geri sayım başladı. MMU’nun motor çalıştırarak kendi tekerleri üzerinde pist başı yapması ve HÜRJET’in ilk uçuşunu gerçekleştirmesi için hazırlıklar yapılıyor.

TÖREN 1 MAYIS'TA

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde HÜRJET’in ilk uçuşunu gerçekleştirmesi MMU’nun da ilk kendi motorları üzerinde durması planlanmıştı. Ancak yaşanan deprem felaketi nedeniyle ertelenen tören 1 Mayıs Pazartesi günü yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması beklenen törende MMU’nun kendi motorunu çalıştırarak pist başı yapması, HÜRJET’in de ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor.

Yıl sonunda gökyüzündeki yerini alması beklenen MMU, 2030'lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması planlanan F-16'ların yerini alacak. Beşinci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem havadan-havaya, hem de havadan-yere muharebelerinde kullanılabilecek. MMU sayesinde Türkiye; ABD, Rusya, Çin'in ardından beşinci nesil savaş uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yerini alacak.

HÜRJET GÖKYÜZÜNE KAVUŞACAK

TUSAŞ tarafından geliştirilen ilk jet motorlu hafif taarruz uçağı HÜRJET’in de mart ayında motor çalıştırma denemesi başarıyla gerçekleşmişti. 1 Mayıs’ta ilk uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen HÜRJET için, Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından seri üretim kararı alındı. Tek motorlu ve tandem kokpitli HÜRJET, modern savaş uçağı eğitiminde kritik rol üstlenecek. Harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi ve akrobatik gösteri uçağı gibi roller yapan HÜRJET, yaklaşık 14 metre uzunlukta, 5 metre yükseklikte ve 9,5 metre kanat açıklığında.

TCG Anadolu'dan sonra gözler gökyüzünde! MMU ve HÜRJET'te sona doğru...

ALTAY DA ENVANTERE GİRECEK

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazar günü Sakarya’da Tank Palet Fabrikası’nı ziyaret ederek üretimi yapılan iki ALTAY tankının Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim törenine katılması bekleniyor. TSK’nın modern tank ihtiyacını yerli imkanlarla karşılamak için başlatılan ALTAY ana muharebe tankı projesi kapsamında üretilen tanklar ‘Yeni ALTAY’ olarak nitelendiriliyor.

29 Temmuz 2008 tarihinde başlatılan ALTAY Ana Muharebe Tankı, Almanya’nın güç grubu ambargosu sebebiyle üretim faaliyetleri gecikmişti. Daha sonra, Güney Kore’den tedarik edilen güç grupları üretimine geçilmişti. Altay tankının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılacak testlerinin 2024'te tamamlanması öngörülüyor. 2025 yılında Kore güç grubuyla Yeni Altay tankının seri üretimine başlanacak ve tank Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek. 2026 yılının ikinci yarısından itibaren yerli motorla Altay tankının seri üretiminin devam etmesi planlanıyor.

Düzenleyen:  - Teknoloji
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...