Suriyeli mülteciler canlı yayınlarda yardım istiyor, TikTok paranın yüzde 70'ini kasasına koyuyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TikTok, Çinli teknoloji şirketi ByteDance'a ait

TEKNOLOJİ Haberleri

Suriye kamplarında hayat mücadelesi veren mülteciler, TikTok yayınları aracılığıyla bağışk toplamaya çalışıyor. Ancak yeni bir iddiaya göre platform, toplanan bağışların yaklaşık yüzde 70’ine el koyuyor.

BBC’nin haberine göre, Çinli sosyal medya platformu TikTok, Suriyeli mültecilerin canlı yayınlarından gelir elde ediyor. Platformun, aracılar sayesinde mülteci ailelere TikTok yayını açabilmesi için ekipman (telefon, internet vb) sağladığı ortaya çıktı. Platformda mülteci videoları özellikle son bir yıldır artış gösterirken, izleyicilerin mültecilere gönderdiği bağışların yüzde 70’inin şirketin kasasına girdiği anlaşıldı. 

Mülteci ailelere canlı yayın ekipmanları sağlayan ‘TikTok aracıları’, Çin ve Ortadoğu'da TikTok hesaplarına erişim sağlayan ajanslarla çalıştıklarını söyledi. Bu aracılar, TikTok’un küresel stratejisinin bir parçası ve amaçları, TikTok’ta daha fazla canlı yayın açılmasını sağlamak ve kullanıcıları platformda daha uzun süre tutmak. 

Mülteci aileler de TikTok aracıları sayesinde açtıkları canlı yayınlarla milyonlarca kişiye ulaşıp, yardım istiyor. İzleyiciler, yayını izlerken gönderdikleri sanal sembollerle maddi destekte bulunuyor. Kimi sanal sembollerin değeri 1 dolardan bile azken kimilerinin parasal değeri 500 doları bile aşıyor. 

İNGİLİZ SIM KARTLARI DAĞITILIYOR

BBC, aracılarla konuştu. TikTok algoritması, bir kullanıcının telefon numarasının coğrafi kökenine dayalı içerik önerdiğinden, aracılar İngiliz SIM kartlarını kullanmayı tercih ettiklerini söyledi. Aracılar, İngiltere'deki kullanıcıların en cömert hediyeciler olduğunu söylüyor.

Suriyeli mülteciler canlı yayınlarda yardım istiyor, TikTok paranın yüzde 70'ini kasasına koyuyor

TikTok’ta canlı yayın açarak bağış isteyen ailelerden biri de Mona Ali Al-Karim ve altı kızı… Aile her gün TikTok'ta canlı yayına çıkıyor, çadırlarının zemininde saatlerce oturup bildikleri birkaç İngilizce cümleyi tekrarlayarak izleyicilerden yardım istiyor. Aile, "Lütfen beğenin, lütfen paylaşın, lütfen hediye edin." diyerek izleyicilerin bağış yapmasını bekliyor.

Bu arada, Mona'nın kocası bir hava saldırısında öldürüldü ve görme engelli kızı Sharifa'nın ameliyat parasını toplamak için canlı yayın açıyorlar. İzleyiciler de aileye sanal hediyeler gönderiyor ve bu hediyeler maddi paraya da dönüşüyor. Ancak aile bu paranın çok küçük bir kısmını elde edebiliyor…

BBC TİKTOK’TA YAYIN AÇIP TEST ETTİ

Beş ay boyunca BBC, Suriyeli mülteci kamplarından canlı yayın yapan 30 TikTok hesabını takip etti, onlardan bilgi almak için bir bilgisayar programı oluşturdu ve izleyicilerin genellikle her bir hesaba saatte bin dolara kadar dijital hediyeler bağışladığını ortaya koydu.

TikTok hediyelerden ne kadar aldığını söylemeyi reddederken, BBC paranın nereye gittiğini gözler önüne sermek için bir test yayını açtı. Suriye'deki bir muhabir, kamplarda yaşadığını söyleyerek TikTok'a bağlı ajanslardan biriyle temasa geçti. Londra'daki BBC personeli ise başka bir hesaptan 106 dolar değerinde TikTok hediyeleri gönderdi. Canlı yayının sonunda, Suriye test hesabının bakiyesi 33 dolardı. Çünkü TikTok, hediyelerin değerinin yüzde 69'unu kasasına koymuştu.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...