Türk savunma sanayisinden müthiş sıçrama! TUSAŞ, ROKETSAN, ASELSAN 'en iyiler' arasına girdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türk savunma sanayisinden müthiş sıçrama! TUSAŞ, ROKETSAN, ASELSAN 'en iyiler' arasına girdi

TEKNOLOJİ Haberleri

'Defense News Top 100' listesi açıklandı, Türk savunma sanayi şirketleri damga vurdu. Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji hamlesinin öncü isimleri olan TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN, ASFAT, dünyanın önde gelen savunma sanayi şirketlerinin sıralandığı listede ilk 100'e girme başarısı gösterdi.

Merkezi ABD'de bulunan askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan 2023 yılı 'Defense News Top 100' listesi açıklandı. ABD merkezli dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen 'Defense News Top 100'deki Türk şirketi sayısı 4'e yükseldi. 2022 yılında listede 3 Türk savunma sanayi şirketi yer almıştı. 

Geçen yıl listenin 49'uncu sırasında bulunan ASELSAN, bu yıl 47'nciliğe yükseldi ve Türk şirketleri arasında zirvedeki yerini korudu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) da geçen yıl 67'nci sıradayken, bu listeye 58'inci sıradan girerek önemli bir çıkış gösterdi. ROKETSAN da 2022'de 86'ncı sırada iken 2023'te 80'inci sıraya ulaştı. Listeye ilk defa dahil olan Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) ise listenin 100'üncü sırasında yer aldı.

https://twitter.com/aselsan/status/1688592488427143185

'ÇITAMIZI HER GEÇEN GÜN YÜKSELTMENİN GURURUNU YAŞIYORUZ'

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, şirketin 2023 yılı Defense News Top 100 listesinde 47'nci sıraya yükselmesine ilişkin şöyle konuştu:

"Küresel çaptaki etkinliğimiz Savunma Sanayii Başkanımız Prof. Dr. Haluk Görgün'ün öncülüğünde artarak devam edecek. Ülkemiz için alın ve akıl teri dökerek geliştirdiğimiz milli sistemlerin başarısını taçlandıran bu gelişmeyi, milletimizle paylaşmanın mutluluğu içindeyiz. Dünyanın en büyük savunma şirketleri arasında 47'nci sırada yer alarak çıtamızı her geçen gün yükseltmenin gururunu yaşıyoruz. Listedeki yerimiz, Türk savunma sanayisinin kat ettiği mesafeyi global arenada taçlandırdığımızın kanıtıdır. İhracat odaklı büyüme stratejimiz doğrultusunda global arenada daha üst sıralara tırmanmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz." 

İstikrarlı büyümesini sürdüren ASELSAN, dünyanın en büyük ilk 100 savunma sanayi şirketi listesine ilk olarak 2006'da 97'nci sıradan girmişti.

ÜÇ ÜLKE İLK 10'UN SAHİBİ

Listenin detaylarına bakıldığında ilk 10 şirketin 6'sının ABD, 3'ünün Çin ve 1'inin Birleşik Krallık firması olduğu görüldü. Listenin ilk 3 sırasında ise ABD şirketleri bulunuyor. Buna göre, Lockheed Martin zirvedeki yerini kimseye kaptırmazken, bu şirketi, RTX ve Northrop Grumman izledi. Aviation Industry Corporation of China 4'üncü olurken, geçen yıl listenin 3'üncü sırasında yer alan Boeing ise 5'inci sıraya geriledi. General Dynamics 6'ncı, BAE Systems 7'nci, China North Industries Group Corporation Limited 8'inci, L3Harris Technologies 9'uncu ve China South Industries Group Corporation 10'uncu sırada yer aldı.

(Kaynak: Anadolu Ajansı) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...