Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç: Sınırı asker dijital vatanı veri merkezi korur

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Turkcell  Genel  Müdürü Ali Taha Koç: Sınırı asker dijital vatanı veri merkezi korur

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Veriyi günümüzün petrolü olarak tanımlayan Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, “Nasıl ki sınırlarımızı askerlerimizle koruyorsak, dijital vatanımızı, siber vatanımızı da burada yapmış olduğumuz veri merkezleriyle, Türkiye sınırları içinde koruyarak, Türkiye’nin verisini Türkiye’de tutarak korumuş oluyoruz” dedi.

Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, ham bilgi parçacığı anlamına gelen verinin, günümüzde dijitalleşen her teknolojinin ve insanın ürettiği en önemli kaynak olduğunu belirterek, “Veri günümüzde ham petrol. Bugün veriyi elinde tutanlar, saklayanlar, çoğaltanlar ve bu bilgiyi değere dönüştüren ülkeler, diğer ülkelere karşı daha rekabetçi olabiliyorlar. Verinin yeni petrol olduğu günümüzde kurumların, bireylerin ve hatta ülkelerin bilgi varlıklarının güvenliğinin sağlanması, odak noktamız olması lazım” dedi. “Verilerimizin gizliliğini, bütünlüğünü, kullanılabilirliğini korumazsak, ona sahip olma avantajımızı kaybederiz” diyen Koç, şu değerlendirmeyi yaptı: Biz Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak diyoruz. Dijitalleşen dünyada kurumlarımızın vatandaşlarımızın ve ülkemizin verisinin sınırlarımızın içinde kalması gerekiyor. Nasıl ki sınırlarımızı askerlerimizle koruyorsak, dijital vatanımızı, siber vatanımızı da yapmış olduğumuz veri merkezleriyle, verimizi Türkiye sınırları içinde koruyarak, yani Türkiye’nin verisini Türkiye’de tutarak korumuş oluyoruz. Bu konu sadece bir güvenlik sorunu değil, aynı zamanda millî egemenlik sorunu. Biz Türkiye’deki vatandaşlarımızın verisini Türkiye’de tutarak, millî egemenliğimize katkıda bulunmuş oluyoruz. Aynı zamanda oluşturduğumuz uygulamalarla, kullanıcılarımızın kullandığı BiP gibi uygulamalarla birlikte de, vatandaşlarımızın verisini buradaki veri merkezinde tutarak hem mahremiyetlerini hem de veri egemenliğini sağlamış oluyoruz. 

KAPASİTEYİ ARTIRIYOR

Gebze Turkcell Veri Merkezi’ni 2016 yılında açan Turkcell; Gebze, İzmir, Ankara Temelli ve Avrupa olmak üzere 4 tane yeni nesil; Kartal, Dudullu, Yenibosna ve Ankara Söğütözü olmak üzere toplamda 8 veri merkeziyle hizmet sunuyor. Yeni nesil veri merkezlerinin doluluk oranları, Avrupa ve İzmir’de yüzde 100, Gebze ve Temelli’de yüzde 98 olarak şekillenirken, bu kapsamda Turkcell, modül yapımlarına da devam ediyor. Turkcell, 2024 yılı sonunda Ankara Temelli ve Avrupa veri merkezlerinde yeni modülleri devreye alıp beyaz alan kapasitesini 8 bin metrekarenin üzerinde arttırmayı planlıyor.

 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...