Uzayın derinliklerinde keşfedildi: Güneş'ten bile daha sıcak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzayın derinliklerinde keşfedildi: Güneş'ten bile daha sıcak

TEKNOLOJİ Haberleri

Bin 400 ışık yılı uzaklıkta bir yıldızın yörüngesinde dönen bir cisim, Evren'de nelerin mümkün olduğuna dair bildiklerimizle çelişiyor. Uzayda keşfedilen cismin, Güneş'ten daha sıcak olduğu tespit edildi.

Dünya'dan bin 400 ışık yılı uzaklıkta bir yıldızın yörüngesinde dönen bir cismin Güneş'ten daha sıcak olduğu bulundu. Bu cisimler, gezegenlerle yıldızlar arasındaki ilginç bir kategori olan kahverengi cüce olarak adlandırılıyor. Söz konusu cisim, ev sahibi yıldızıyla o kadar yakın bir yörüngede ki sıcaklığı 8 bin Kelvin'i (7 bin 727 santigrat derece) aşıyor. Bu sıcaklık, atmosferindeki molekülleri bileşik atomlarına ayıracak derecede.

Öte yandan, bu kahverengi cüce gezegen, bir rekor kırdı ve türünün şimdiye kadar bulduğumuz en sıcak cismi oldu. 

Kahverengi cüceler gezegenlerden daha sıcak olma eğiliminde olsalar da, en soğuk kırmızı cüce yıldızlardan daha soğukturlar; kendi iç füzyon motorlarında kesinlikle Güneş benzeri sıcaklıklara ulaşamaz.

Çalışma, İsrail'deki Weizmann Bilim Enstitüsünden astrofizikçi Na'ama Hallakoun liderliğindeki uluslararası bir ekip tarafından yapıldı. Bilim insanları, cisme WD0032-317B adını verdi. Nature Astronomy dergisi tarafından kabul alan çalışmanın ön baskısı şu anda arXiv'de yer alıyor. 

BİLİM DÜNYASININ KAPISINI ARALAYAN KEŞİF

Bu keşif, aşırı sıcak, büyük kütleli yıldızların yörüngesinde dönen Jüpiter benzeri gaz devlerine ne olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir. Bu yıldızların aktiviteleri ve dönme hızları gibi özelliklerinden dolayı gözlemlenmesi zordur.

Yıldızlarına yakın yörüngede dönen gezegenler, büyük miktarda ultraviyole ışıkla ışınlanır. Bu, atmosferlerinin buharlaşmasına ve içindeki moleküllerin termal ayrışma olarak bilinen bir süreçle parçalanmasına neden olabilir.

Yine de bu aşırı ortam hakkında pek bir şey bilmiyoruz. Çok parlak bir yıldıza bu kadar yakın mesafede, yörüngedeki bir ötegezegenden gelen sinyalleri yıldız aktivitesinden ayırmak oldukça zordur. 

Termal ayrışma için yeterince sıcak bir ötegezegeni zaten biliyorduk. Bu, ötegezegenin gündüz tarafını 4.600 Kelvin'i (4.327 Santigrat derece) aşan sıcaklıklara ısıtan mavi bir süperdev yıldızın yörüngesinde dönen KELT-9b. Çoğu yıldızdan daha sıcaktır. Bu bağlamda, galaksideki en yaygın yıldızlar olan kırmızı cücelerin maksimum yüzey sıcaklığının yaklaşık 4.000 Kelvin olduğunu hatırlatalım. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...