Bilim dünyasını şoke eden görüntüler: Teorilere meydan okuyor… James Webb Uzay Teleskobu, en eski galaksilerden ikisini görüntüledi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bilim dünyasını şoke eden görüntüler: Teorilere meydan okuyor… James Webb Uzay Teleskobu, en eski galaksilerden ikisini görüntüledi

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA’nın geçtiğimiz yıl uzaya fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu, evrenin oluşumundan yaklaşık 350 milyon yıl sonra, Büyük Patlama'dan sonra oluşan en eski galaksilerden birinin görüntüsünü yakalamayı başardı. Teleskop ayrıca Büyük Patlama'dan 450 milyon yıl sonra oluşan başka bir galaksinin daha görüntüsünü çekti.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) tarafından yaklaşık 20 yılda 10 milyar dolar maliyetle geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 25 Aralık 2021’de fırlatılmıştı. NASA’nın 30 yıldır uzayda gözlem yapan Hubble Uzay Teleskobunun yerini alması beklenen James Webb Uzay Teleskobu, şu anda dünyanın en gelişmiş ve güçlü uzay teleskobu. Temmuz ayında faaliyet geçen Webb Teleskobu’nun çektiği ilk görüntüler dünyada büyük yankı uyandırmıştı.

James Webb Uzay Teleskobu, keşiflerine ve gözlemlerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Teleskop, geçtiğimiz günlerde kum saatine benzeyen kozmik bulutları göstermişti. James Webb Uzay Teleskobunun çektiği fotoğraf, yeni oluşan bir yıldızdan fırlatılan turuncu ve mavi tozlardan oluşan ‘kum saati’ benzeri protostarları gösteriyordu. Günler sonra Webb teleskobu yeni görüntülerle gündemde… 

EN ESKİ GALAKSİLERDEN İKİSİ GÖRÜNTÜLENDİ

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobunun diğer teleskoplardan daha derin evrene bakabilme yeteneği sayesinde bir keşif daha gerçekleşti. Teleskop, evrenin oluşumundan yaklaşık 350 milyon ve 450 milyon yıl sonra oluştuğu düşünülen en eski galaksilerden ikisini gözlemledi. GLASS-z12 olarak adlandırılan bir galaksinin ve büyük patlamadan yaklaşık 450 milyon yıl sonra oluşan başka bir galaksinin görüntüleri bilim dünyasında sevinçle karşılandı.

Bilim dünyasını şoke eden görüntüler: Teorilere meydan okuyor… James Webb Uzay Teleskobu, en eski galaksilerden ikisini görüntüledi

Keşif, gökbilimcilere evrenin ilk dönemlerindeki galaksi ve yıldız oluşumuna ilişkin yeni bilgiler sağlayabilir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden araştırma görevlisi astronom Rohan Naidu yaptığı açıklamada, "Webb'in ilk verilerini yayınlamasından sadece birkaç gün sonra, herkesin gördüğü en uzak yıldız ışığını bulduğumuza şaşırdık" dedi.

Bilim insanları, her iki yıldız sisteminin de görüntüde uzayın karanlığında soluk turuncu lekeler olarak göründüğünü ve artık sadece JWST'nin kızılötesi kamerasıyla zamanda geriye bakma yeteneği sayesinde görülebildiğini söylüyor. 

BİLİM İNSANLARINI ŞAŞIRTAN KEŞİF

En eski galaksilerden ikisinin keşfi bilim dünyasında büyük yankı uyandırırken, gökbilimciler gelişmeyi ‘şaşırtıcı’ olarak tanımladı. Daha önce gözlemlenen en eski galaksi büyük patlamadan 400 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilen GN-z11'di ve 2016 yılında Hubble Uzay Teleskobu tarafından tespit edilmişti.

Bilim dünyasını şoke eden görüntüler: Teorilere meydan okuyor… James Webb Uzay Teleskobu, en eski galaksilerden ikisini görüntüledi

California Üniversitesinden profesör Tommaso Treu, keşfe ilişkin yaptığı açıklamada, “Bir şekilde evren, galaksileri düşündüğümüzden daha hızlı ve daha erken oluşturmayı başardı. Büyük patlamadan sadece birkaç yüz milyon yıl sonra zaten çok sayıda galaksi vardı. JWST, her şeyin nasıl başladığını anlamaya bizi daha da yaklaştırarak yeni bir sınır açtı.” dedi.

Treu, bu yeni kozmik sınırda keşfedilen ilk galaksilerin birçok yönden astronomlar için şaşırtıcı ve alışılmadık olduğunu söyledi. Her iki galaksi de küre veya diske benzer bir şekle sahipti. İki galaksi inanılmaz derecede uzaktı ancak aynı zamanda son derece parlaktı ve çok hızlı bir şekilde yıldız oluşturuyorlardı.

Araştırmaya göre, galaksiler 13,8 milyar yıl önce meydana gelen büyük patlamadan sadece 100 milyon yıl sonra evrende görünmeye başladı. Bu zaman çizelgesi, astronomların ilk galaksilerin nasıl ve ne zaman oluştuğuna dair teorilerine meydan okuyor.

Webb Teleskobunun bu yeni keşfi,The Astrophysical Journal Letters'da makale olarak yayımlandı. 

(CNN / DailyMail / NPR)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...