Yerli firmalar tarafından üretilen robot eller depremzede ve felçli insanlara umut oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yerli firmalar tarafından üretilen robot eller depremzede ve felçli insanlara umut oldu

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Robotel Derneği tarafından geliştirilen robot eller, el ve parmak kaybı yaşayan çocukların imdadına yetişti.450’den fazla çocuk için, 1.500’den fazla robot el üretildiği açıklandı.

ÖMER TEMUR HABERİ-Robot teknolojilerindeki gelişmeler engellilerin umutlarını yeşertiyor. Robotel Derneği tarafından kişiye özel üretilen robot eller el ve parmak kaybı yaşayan çocukların imdadına yetişiyor. 3D yazıcılarla bugüne dek 450’den fazla çocuk için, 1.500’den fazla robot el üretildiğini ve travma nedeniyle uzuv kaybına uğrayan kişilere de yardım eli uzatıldığını ifade eden Robotel Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Okumuş “Yaraların iyileşmesiyle birlikte derneğimize başvuruların da artmasını ön görüyoruz.

DEPREMZEDE MİNİK KIZA ROBOL ELİ ULAŞTIRDIK

Depremde 103 saat sonra enkaz altından kurtarılan minik bir kız kardeşimize robot elini ulaştırdık. Robot ellerimiz, açık kaynak kodlu tasarım modelleri ve 3D yazıcılarda düşük maliyetle üretildiği için, çocuğun gelişimine uygun olarak her büyüme evresinde yenileniyor” dedi. Robot ellerin, çocukların tuttukları takımların, beğendikleri süper kahramanların ya da masal karakterlerinin renkleri gibi eğlenceli tasarımlarla moral ve öz güven desteği ile sosyalleşme imkânı da sunduğunu söyleyen Okumuş “Bize başvuruda bulunan bir diğer kız kardeşimiz de bizden pembe bir prenses eli istedi. Bir hafta içerisinde kendisine ulaştırmayı hedefliyoruz. Bir diğer başvuru da Trabzon’da yaşayan bir genç kız kardeşimiz için yapıldı. Onun robot eli için de son aşamaya geldik. Genç kız kardeşimiz saz çaldığı için, ona farklı bir tasarım yapıldı. Robot ellerle çocuklarımız, gençlerimiz basit kavrama hareketi yapabiliyor, bardağını tutabiliyor, bisiklete binebiliyor ya da saz çalabiliyorlar” diye konuştu. 

FELÇLİ HASTALARA ROBOTİK KOL

Felçli hastaların tedavisi için Sabancı Üniversitesinden Prof. Dr. Volkan Patoğlu ve ekibinin TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiği “robotik kol” hastalara eğlenceli oyunlar oynatırken tedavi olma imkânı sunuyor. Koluna takılan robot aracılığıyla sepetteki mısırları dökmeden kargalara taşıma gibi oyunları oynayan hastalar, böylelikle günlük hayatta ihtiyaç duydukları hareketleri daha kolay yapabilmeye başlıyor. Cihaz her hastanın tedavideki performansını hafızasına kaydederek, bir sonraki seansta daha iyisini gerçekleştirebilmesi için teşvik ediyor.

 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...