Yerli ve milli sualtı cihazları görücüye çıktı!

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Yerli ve milli sualtı cihazları İDEF’te görücüye çıktı. Yüksek teknoloji ile üretilen cihazlar, çevresel izleme ve deniz güvenliği gibi görevlerde etkin bir şekilde kullanılabilecek. Sonitus Mühendislik Danışmanlık A.Ş Genel Müdürü Ufuk Küten, “Fuarın ilk günündeyiz şuanda yerli ve yabancı bir çok heyetle görüşmeler gerçekleştirdik. Fuarda ilk defa sergilediğimiz 3 ürünümüz var. İkisi sualtı cihazı biride helikopter yakalama aracı. Standa ürünün maketini bir çok sensörlerinin yerini konumunu gösteren şekilde sergileme şansını yakaladık." dedi.

IDEF 2023 savunma sanayii fuarına yerli ve milli teknolojiler damgasını vurdu. Yerli ve milli sualtı cihazları da fuarda görücüye çıktı!

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, Yüksek teknoloji ile üretilen deniz araştırmalarında en üst seviyeyi sunan insansız su altı otonom cihazları İDEF fuarında yerini aldı. Sonitus Mühendislik Danışmanlık A.Ş Genel Müdürü Ufuk Küten,” Fuarda ilk defa sergilediğimiz 3 ürünümüz var. İkisi su ltı cihazı biride helikopter yakalama aracı. RAMPUS, istihbarat toplama, mayın tarama, sualtı haritalama, arama-kurtarma operasyonları, çevresel izleme ve deniz güvenliği gibi görevlerde etkin bir şekilde kullanılabilecek” dedi.

Yerli ve milli sualtı cihazları görücüye çıktı!

Sonitus Mühendislik Danışmanlık A.Ş, Yerli ve milli olarak ürettiği yüksek teknoloji ile üretilen deniz araştırmalarında sualtı cihazlarını ve hava araçlarını yakalayıp transferini sağlayan aracını Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı İDEF’23’te sergiledi.

Fuarda, insansız sualtı otonom cihazı RAMPUS, Hava aracı Yakalama ve Transfer Sistemi Hayat S10, Hava Aracı Taşıma Aracı HATS, Valf Kontrol Mekanizması sergiledi. Yüzde 82 oranında yerliliğe sahip olan RAMPUS, GPS, sensörler ve yapay zeka teknolojileri sayesinde su altındaki konumları kolaylıkla tespit edip verilen komuta göre etkin bir şekilde harekat edebiliyor.

Yerli ve milli sualtı cihazları görücüye çıktı!

RAMPUS, istihbarat toplama, mayın tarama, sualtı haritalama, arama-kurtarma operasyonları, çevresel izleme ve deniz güvenliği gibi görevlerde etkin bir şekilde kullanılabilecek. Su kalitesi, sıcaklık, basınç, müsilaj, petrol sızıntısı gibi su altında oluşan çevresel faktörler hakkında bilgi toplama becerisine sahip olan RAMPUS, son teknoloji kamera sistemi ile görüntü çekip anında aktarma yeteneği de bulunuyor.

"10 KİLOGRAMA YAKIN FAYDALI YÜK TAŞIMA KAPASİTESİ VAR"

Sualtı otonom cihazı olan RAMPUS’u 1 yıl sonra ürünü sularda görülebileceğini belirten Sonitus Mühendislik Danışmanlık A.Ş Genel Müdürü Ufuk Küten, “Fuarın ilk günündeyiz şuanda yerli ve yabancı bir çok heyetle görüşmeler gerçekleştirdik. Fuarda ilk defa sergilediğimiz 3 ürünümüz var. İkisi sualtı cihazı biride helikopter yakalama aracı. Standa ürünün maketini bir çok sensörlerinin yerini konumunu gösteren şekilde sergileme şansını yakaladık. İlgi gayet yüksek. RAMPUS’un konsept tasarımını tamamladık. 12 aylık bir üretim aşaması var.

Yerli ve milli sualtı cihazları görücüye çıktı!

12 aydan sonrada bir test sürecimiz olacak. 1 yıl sonra ürünü sularda görebileceğimizi söyleye bilirim. RAMPUS bin metre derinlikte çalışarak oradaki verileri toplaya bilme özelliklerine sahip. Bin metre derinlikte boru takip sistemi olabilir, tehdit algılama olabilir. Sualtı haritalama olabilir bir çok veriyi toplayıp algılaya bilme ve bunları suyun üstünde 50 kilometre menzilde aktara bilme kabiliyeti var. Bunu da yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemi ile yapıyor. Bunun içindeki tüm yazılımla ilgili tüm çalışmaları kendi içimizde gerçekleştirdik. Artı 10 kilograma yakın faydalı yük taşıma kapasitesi var. Dizayn bize ait. Mevcut tasarımda onu arttırma şansınız var” ifadelerini kullandı.

Yerli ve milli sualtı cihazları görücüye çıktı!

Sualtı planör grubundan olan NARVAL ile ilgili de bilgi veren Küten, “Bir diğer önemli ürünümüz aslında sualtında çalışan NARVAL ailesinden su altı planör grubumuz. Bu grubun 504 P’sini sergiledik. Çalışma derinliği 500 metre ve 4 ay çalışma süresi fakat kendi pervane sistemi var. Katlana bilir pervane yapısıyla su üstüne hızlı çıkabilme, rota tuta bilme, Doğrusal gide bilme gibi kabiliyetleri var. Hatta bu pervane sayesinde 1 not daha hızlı gidebiliyor. Yine 5 kilograma yakın faydalı yük taşıya biliyor, veri topluyor” diye konuştu.

“TÜM YAZILIMLARI İÇİNDEKİ TASARIM ÜRETİM FAALİYETLERİ TAMAMEN YERLİ”

Yüksek deniz koşullarında hava araçlarını yakalayıp transferini sağlayan Hayat aracından bahseden Küten, “Hayat özellikle gemi platformlarında yüksek deniz koşullarında hava araçlarını yakalayıp transferini sağlayan bir yapı.

Yerli ve milli sualtı cihazları görücüye çıktı!

Bu şuan iki tane açık karakol gemisi için gerçekleştirdiğimiz fabrika testleri devam eden bir ürün. Sistemin en büyük avantajı helikopterin gemini açık güvertesine indiğinde bunu insansız ve otomatik olarak görüntü algılama konum belirleme sistemi vasıtasıyla yapabiliyor olması.

Bunun tüm yazılımları içindeki tasarım üretim faaliyetleri tamamen yerli olarak bizim tarafımızdan yapılmakta. Şuanda hazır olarak iki gemi için açık deniz karakol gemisinde asvalt bünyesinde yürütülen iki geminin tedariğini gerçekleştiriyoruz. Ray yapısını teslim ettik. İki gemi içinde. Sistemin kendisini test ediyoruz şuan da. Ağustos sonu Eylül başı gibide teslimini gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...