Bebeklerin güçlü kalkanı: Bıngıldak

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Bebeklerin güçlü kalkanı: Bıngıldak

Türkiye Cumartesi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Yavrusunu kucağına alan her annenin dikkatini çeken noktalardan biri, bebeğin başındaki yumuşak bölgelerdir.

Bebeklerin güçlü kalkanı: Bıngıldak

Bebeğin kafasındaki kemikler karşı karşıya geldiklerinde, arada oluşan boşluklara “bıngıldak” adını veriyoruz. Aslında, yenidoğan bebeklerin başında altı adet bıngıldak mevcuttur, ancak bunların ikisini (ön ve arka bıngıldak) fark edebiliriz. Arka bıngıldak çok daha küçüktür ve en geç üç ay içinde kapanır. Çoğunlukla annelerin fark ettiği, bebek muayenesinde doktorun takip ettiği ön bıngıldaktır.

Bebeklerin kafatası tek bir parça kemikten değil, henüz birbirine tam olarak kaynamamış birden fazla kemikten oluşur. Bu yapı, kemiklerin üst üste gelmesiyle kafatasına esneklik kazandırıp kafanın doğum kanalına girebilmesini, böylece doğumun gerçekleşebilmesini sağlar. Doğum sonrası da beyin büyümesi kafatasının büyümesiyle mümkün olur. Beynin büyümesinin yaklaşık 2/3’ü hayatın ilk iki yılında gerçekleşir, kafatasının esnek yapısı bunu mümkün kılar.

Bazı anneler, bıngıldak kafanın diğer bölümleri gibi sert olmadığı için o bölgeye dokunmaya bile korkar. Oysaki, bıngıldağı oluşturan sağlam bağ dokusu alttaki beyin için güvenli bir koruma sağlamaktadır. Banyo yaptırırken, dokunarak veya saçını tararken bebeğe zarar veremezsiniz. Bıngıldağa dokunmak güvenlidir. Hatta bıngıldak bebeğin güvenliği için gereklidir, çünkü kafa travmalarında koruyucu kask gibi fonksiyon görmektedir. Bıngıldağın boyutları bebekten bebeğe değişebilirse de genellikle 1-2 cm civarındadır ve aylar içinde gittikçe küçülerek kapanır.

TAKİBİ ÇOK ÖNEMLİ

Bebek kucakta dik pozisyonda tutulurken, bıngıldak üzerinden hafif bir nabız hissedilmesi normaldir. Bebek ağlarken bıngıldak dışa doğru bombeleşmiş olarak hissedilebilir. Ancak sakin dönemde, bu bombeleşme normal değildir. Kafa içi basıncını artıran bazı önemli problemlere işaret edebilir. Benzer şekilde; çok çökmüş bir bıngıldak da bebeğin susuz kalmış olabileceğine işaret edebilir. Ön bıngıldak genellikle 3-18 ay arasında kapanır. Bıngıldağın normalden büyük olup geç kapanması da küçük olup çok erken kapanması da altta önemli bir problem olduğuna işaret edebilir veya tamamen normal de olabilir. Bu sebeple bıngıldağın takibi çok önem taşır.

Normalden büyük ve kapanması geciken bıngıldak, erken doğan veya anne karnında büyümesi geri kalan bebeklerde görülebilir. Ayrıca; D vitamini eksikliğine bağlı raşitizm, doğumsal tiroid bezinin az çalışması, down sendromu gibi kromozom anomalileri de sebepler arasında sayılabilir.

Bazen, ön bıngıldağın üç aya kadar erken kapanması bile normal olabilmektedir. Ancak bu durumda; bebeğin baş çevresinin takibi, beynin normal gelişiminin sürdüğünün gösterilmesi çok önemlidir. Çok nadir de olsa bazen kafatasını oluşturan kemikler birbirine normalden erken kaynamakta, bıngıldak kapanmakta, beyin gelişimi etkilenerek görme ve işitme problemlerine, kafa içi basınç artışına, gelişim geriliklerine yol açmaktadır. Düzenli aylık baş çevresi takipleri ile erkenden tanınabilecek bir durum olduğunu bilmek ve endişe etmemek gerekir.

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...