Ermeni iddialarını sorgulayan roman: Duvardaki Kan

Ermeni iddialarını sorgulayan roman: Duvardaki Kan

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Prof. Dr. Mim Kemal Öke'nin kaleme aldığı roman, "Duvardaki Kan"ın TRT tarafından çekilen TV dizisi ve sinema filmi büyük yankı uyandırmıştı.

Talat Paşa'nın Berlin'de bir Ermeni tarafından öldürülüşünün perde arkasındaki olayları inceleyen Duvardaki Kan romanı Babıali Kültür Yayıncılığı (BKY)'ndan çıktı. Gazetemizin eski yazarlarından Pof. Dr. Mim Kemal Öke'nin aynı isimle senaryosunu yazdığı on bölümlük TRT dizisi, 1986'da yayınlandığında büyük yankı uyandırmıştı. TRT, 2005'te, dizinin 90 dakikalık bir sinema filmi versiyonunu da yapmıştı. nbsp;
##tgvideo##
Romanın konusu özetle şöyle:
"Ermeniler, değişik ülke tarihçi ve bilim adamlarına, devlet olmaya hakları olduğunu dünya kamuoyuna açıklamaları için baskı ve tehditlerde bulunurlar.
Sabık Osmanlı Sadrazamı, İttihatçı kabinelerin reisi Talat Paşa; 15 Mart 1921'de Berlin Charlottenburg, Hardenberg Strasse'de Sogomon Tehleryan adlı bir Ermeni tarafından vurularak öldürülür.
Mahkemesi, Ermeni Sorunu'nun tartışıldığı bir foruma dönüştürülmüş; Türkler -Talat Paşa'nın şahsında- soykırımdan yargılanır hâle getirilmişlerdir.


Talat Paşa'nın Berlin'de öldürülmesi
İşte, bu roman; tarihî gerçeklerin arkaplanında Talat Paşa'nın suikastına giden yolu ve onu izleyen duruşma aşamalarını anlatmaktadır.
Talat Paşa niye kurban edildi? Suikastın ardında yatan uluslararası komplolar nelerdi?"
Asırlarca huzur içinde yaşadıkları Osmanlılara karşı daha bir çok girişimde bulunan Ermenilerin kurmak istedikleri devlet için zemin oluşturma çabaları Talat Paşa'nın öldürülmesi ile de bitmez. İşgal devletleri Osmanlı ülkesini paylaşma hesabı yaparken, durumdan yararlanmak isteyen Ermenilerin ihanetini, dönemin siyasi gelişmeleri ile birlikte işleyen bir roman.


Talat Paşa'nın katili Tehleryan yakalandıktan sonra ilk sorgusu gazetelerin akşam baskısında yayınlanmıştı. Aynı şekilde sorguyu yapan polis görevlisi de mahkemede tanık olarak dinlenmişti. Katil sorgusunda şöyle demiştir:


"Almanya'ya sadece Talat Paşa'yı öldürmek için geldim, ailem Ermeni tehcirinde öldü, ben tesadüf eseri ölümden döndüm, daha o zaman Talat Paşa'yı öldürmeye ant içtim... Ermeni asıllı bazı vatandaşlar Talat Paşa'yı öldürmem için para verdi. Epeydir Berlin'deydim, çeşitli pansiyonlarda kaldım, birkaç hafta evvel Talat Paşa'nın Hardenberg Sokağı dört numaralı evin ikinci katında oturduğunu öğrendim."


Katil karşı eve kiracı olarak yerleşiyor
Katil Almanca bilmemekteydi, bana rağmen Talat Paşa'nın oturduğu evi bulmuş ve karşısındaki eve kiracı olarak yerleşmişti. İfadesinde şunları da söylemiştir:
"Onu rahatça izlemek ve alışkanlıklarını ezberlemek için tam karşısındaki binada oda tutum. Talat Paşa her sabah saat 9'a doğru hayvanat bahçesi civarında oturan bir akrabasını ziyaret etmekte, sabah gazetelerini okumak için evden çıkardı, o gün evden saat 11'i geçerken çıktı. Şimdi, Talat Paşa'nın öldüğünü duyan vatandaşlarım rahat bir nefes alacak ve bu başarımdan ötürü benimle iftihar edeceklerdir, bunu düşününce seviniyorum. Cinayeti sadece bu duyguyu tatmak için işledim, bu cinayeti soğukkanlı bir şekilde önceden hesaplayarak, hazırlanarak işlediğimi itiraf ediyorum, sorumluluğu vicdan rahatlığıyla taşıyorum."


Sorgu yargıcı mahkemede tanık olarak sanığın bu sözlerini onaylamıştır. Mahkeme başkanının "sanık bu kararı (yani öldürme kararını) ne zaman almıştı" sorusu üzerine "ülkesinde; kendisine orada bir tabanca temin etmiş" demiştir. Bunlar cinayetin bilinçli bir şekilde yapıldığının kanıtıdır. nbsp;


Entelijans servisleri, diplomatik çevreler, Ermeni ihtilalci örgütleri ile yurt dışındaki kaçak İttihatçı liderlerin faaliyetlerini belgelerin ışığında deşifre ederek hikâyeleştiren Prof, Mim Kemal Öke; romanın her bölümünde ayrı bir ana karakterin ağzından bize Talat Paşa cinayetinin anatomisini soluk soluğa okutmaktadır. Duvardaki Kan romanı, TRT televizyonunda yayınlandığı 1986'da seyirciyi ekran başına kilitlemişti. Prof. Mim Kemal Öke, akıcı bir üslupla kaleme aldığı Duvardaki Kan romanında da, Talat Paşa cinayeti etrafında Ermeni meselesini sorguluyor. BKY, Tel: 0212 454 21 65- www.bky.com.tr


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...