Erdoğan: Büyükelçinin öldürülmesi kaygı verici

/ Kaynak: İHA
Erdoğan: Büyükelçinin öldürülmesi kaygı verici

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya'da Hazreti Peygambere hakaret filmi sonrası çıkan olaylarla ilgili ilk kez konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya'da Hazreti Peygambere hakaret filmi sonrası çıkan olaylarla ilgili ilk kez konuştu. nbsp; nbsp;
nbsp; ABD Büyükelçisinin öldürülmesini kınayan Erdoğan, "Herşeyden önce acılarını paylaşıyoruz. Türkiye bugüne kadar dünyada büyükelçilerini, diplomatlarını ne yazık ki teröre kurban vermiş bir ülke. O nedenle diplomatları hedef alan bu tür saldırıları en sert şekilde, nefretle kınıyoruz" dedi. nbsp;

##tgvideo##
nbsp; Kiev ziyareti çerçevesinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'le düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Biz terörün her zaman karşısında olduk, zira şu anda yine terörle mücadele içinde olan bir ülkeyiz, bunun ne olduğunu çok iyi biliriz. Her türüyle mücadelede kararlılığımız var. Terörün dini yoktur, milleti yoktur, ülkesi yoktur ve teröre karşı ortak bir mücadele şarttır. İnanıyorum ki bu hadise Libya'daki demokratik dönüşüme yönelik adımları engellemeyecektir" şeklinde konuştu. nbsp;

''İki ülke ekonomisi birbirlerini tamamlayıcı''-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da konsey toplantısının ilkinde atılan adımlar ve iki ülke arasındaki gelinen noktanın değerlendirmesini yaptıklarını söyledi.

Gelecekte atılacak adımların da belirlendiğini kaydeden Erdoğan, ilgili bakanların çalışmalarını çok daha farklı heyecan içerisinde, cesaretle sürdüreceklerini ifade etti.

Ticaret, yatırım, ulaştırma, enerji ve savunma sanayi alanlarında işbirliğinin önemli alt başlıkları teşkil ettiğini anlatan Erdoğan, özellikle ticari ilişkilerde serbest ticaret anlaşmasının önemli olduğunu, şu anda yapılan çalışmalarla yıl sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi. Erdoğan, ''Ekonomi bakanlarımız yıl sonuna kadar bu çalışmayı tamamlayacaklar'' dedi.

İki ülke ekonomisinin birbirlerini tamamlayıcı nitelikleri ve ölçütleri itibariyle yatırımcılar için büyük imkanlar teşkil ettiğini anlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Şu an itibariyle ticaret hacmimiz 6,5 milyar dolar. Hedefimiz 2015'te 20 milyar dolara ulaşmak. Hedefimizin gerisindeyiz daha çok çalışmamız lazım. İki ülkede uygulamaya konan kalkınma ve yatırım teşvik programları dışında mevcut imkanlar hakkında yatırımcıları bilgilendirecek ve iş imkanlarını anlatacak etkinlikleri artırmamız lazım.''

Karadeniz üzerinden alternatif ulaştırma güzergahları ve Ukrayna'da gerçekleştirilmesi planlanan liman alt yapı projelerinin, iki ülke uzmanlarının bir araya gelerek değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, ''Enerji sahasında bakanlarımız ve ilgili kurumlarımız arasına yakın bir diyalog var. Bu alanda ortak projeler gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz, her iki tarafta bu irade mevcuttur'' diye konuştu.

Aynı şekilde savunma sanayisinde de ortak adımlar atılabileceğini dile getiren Erdoğan, ''Stratejik ortak olmanın da gereği zaten budur. Ukrayna ile ekonomik ve beşeri planda azami bütünleşme tarafıyız. Bu yönde alacağımız mesafe halklarımıza daha iyi bir gelecek sunma planlarımıza katkı sağlayacaktır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Ukrayna'nın 2016-2017 BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine Türkiye'nin desteğinin kesin olacağını da belirterek, Türkiye'nin 2015-2016 BM Güvenlik Konseyi Geçici üyeliğinde Ukrayna'nın gerekli desteği vereceğine inandığını dile getirdi.

SORU VE CEVAPLAR

Başbakan Erdoğan, konuşmaların ardından gazetecilerin, ''Ukrayna, Türkiye'yi Odesa bölgesindeki enerji terminali inşasına katılmaya davet etti. Türkiye de Ukrayna'yı Türkiye'deki terminalin inşasına davet etti. Kim kime yardımcı olacak. Terminal hangi ülkede yapılacak?'' sorusu üzerine, konuyla ilgili enerji bakanlarına talimat verildiğini söyledi.

Erdoğan, ''Enerji bakanlarımız bu konuları olgunlaştıracaklar. Ondan sonra bize getirecekler ve nihai kararı vereceğiz. En az maliyetle en verimli neticeyi nasıl sağlayacağız ona bakacağız'' dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç de aynı yöndeki soru üzerine, Ukrayna tarafından gelen bu önerinin Türkiye tarafından değerlendirildiğini belirterek, ''Türkiye'den gelen buna benzer önerinin enteresan olduğunu söylemeliyim. Böyle bir terminalin işletilmesi açısından. Soruya şimdilik kesin bir cevap yok. İlgili makamlar detaylı şekilde çalışacaklar ve biz bu konuyu öğrenip karar vereceğiz. Bu konu, ikili ilişkilerin gündeminde kalmaya devam edecektir. Çok çaba harcadık, en etkin, verimli projeleri nasıl geliştireceğiz sorularına cevap aramaya devam edeceğiz. Bu konu ikili görüşmelerimizde devamlı vardır, bu konuyu konuşmadığımız hiç bir görüşme olmadı.''

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...