İşte zemzem kuyusuna karışan balçıklı kanal

İşte zemzem kuyusuna karışan balçıklı kanal

GÜNDEM Haberleri

Gazetemizin gündeme getirdiği Eyüp Sultan'daki akıl almaz ihmalde ikinci perde... Bu defa yer altına inip, türbedeki 'zemzem' kuyusuna kirli suyun karıştığı kanalı görüntüledik. Karşımıza 35 yıllık bir skandal çıktı.

Rivayet o ki, Osmanlı Padişahı I. Mahmud, bir gece rüyasında Halid Bin Zeyd Ebu Eyyub-el Ensari Hazretleri'ni (radıyallahu anh) görür. "Ben burada su içindeyim, sen rahat yatağında uyuyorsun" der. Padişah ertesi gün hemen talimat verir, araştırılır. Gerçekten türbenin zemini su içindedir. Kabrin ayak ucundaki kuyunun taştığı anlaşılınca hemen türbe etrafına taş oluklardan drenaj kanalı yapılır. Artık kuyudan gelecek fazla su ve avluda biriken sular buradan tahliye edilecektir. Öyle de olur. Aradan asırlar geçer. Zamanla ihtiyaçlar artar, yeni yeni kanallar eklenir bölgeye. Ne var ki, 1970'li yılların sonunda döşenen bir boru, tarihî taş kanalın önünü tıkar. Türbe ve avludan gelen suyun artık gideceği bir yer kalmamıştır. Uzun yıllar da kimse burada biriken suyun ne olduğunu merak etmez. Tâ ki geçtiğimiz sene avludaki bir mermer kırılana dek... Onarım için mermeri kaldıran ekip, altındaki drenaj kanalının balçıkla dolduğunu görür. Tesadüfen manzaraya şahit olan bir iş adamı hemen bir işçi tutar, kanal temizlenir. Sonra Büyükşehir ve Eyüp Belediyesi'nin gönderdiği ekipler kanalın bakımını yapar, durumu görmek için içeri bir de robot kamera salarlar. Kasıtlı mıdır, bilinçsizlikten midir bilinmez, 35 yıl kadar önce döşenen borunun kanalın önünü kestiği ortaya çıkar. Dahası kuyuda yapılan analizlerde, bu balçığın "zemzem" diye bilinen kuyuya da karıştığı anlaşılır. Durum Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a aktarılır. Başkan'ın verdiği talimatla sadece türbenin ve Eyüp Camii'nin değil, bütün Eyüp'ün korunmasını içeren proje hazırlanır, Anıtlar Kurulu'na sunulur. Haliç'teki su seviyesinin altında kalan Eyüp Meydanı'nı kurtaracak proje için şimdi gözler kurulda... Onay alındığında hemen çalışmalara başlanacak ve Eyüp'teki tarihî yapılar, daha uzun yıllar koruma altına alınmış olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...