Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dünya onu konuşuyor

Dünya onu konuşuyor

YAŞAM Haberleri

Arkadaşımız Osman Sağırlı'nın Atme kampında çektiği Suriyeli çocuk fotoğrafı sosyal medyayı salladı.

Bazı fotoğraflar vardır ki sayfalarca anlatamayacağınızı bir bakışta bütün çıplaklığıyla gözler önüne serer. nbsp;
Ve yine bazı fotoğraflar vardır ki, simge olup dünya tarihine girer.
"Zorlu coğrafyaların gazetecisi" arkadaşımız Osman Sağırlı, Suriye'de işte böyle bir fotoğrafa imza attı.
Osman, bu yılın ocak ayın başında "sınırın öte yanındaki" durumu izlemek üzere Suriye'ye geçti. Osman Sağırlı'nın dolaştığı yerlerden biri de Atme mülteci kampıydı.
Dünya onu konuşuyor
Çamurlara gömülmüş çadırlarda hayatta kalma mücadelesi veren insanların dramı onu üzmüştü. Kampta çektiği fotoğrafları haber toplantımızda gösterirken birisinde durdu. Ellerini kaldırmış bir çocuğun fotoğrafıydı bu... O anın içini çok burktuğunu söyledi. Ertesi gün de havaya kalkan o minik ellerin hikâyesini yazdı gazeteye:

nbsp;"Yüzü bir anda geriliyor... Alt dudağını dişlerinin arasına sıkıştırıp ellerini yavaşça havaya kaldırıyor... Tek kelime etmeden olduğu yerde öylece kalıyor... Kendisine doğrultulan fotoğraf makinesini silah zanneden çocuğu teselli etmek hiç de kolay olmuyor... Adı Hudea, o henüz 4 yaşında... Hama'daki bombardımanda babasını kaybetmiş. Annesi ve üç kardeşiyle Suriye'nin Türkiye sınırındaki Atme kampına sığınmış."

Dünya onu konuşuyor
İşte bu küçücük hikâye, Suriye'de 4 yıldır devam iç savaşın yürek yakan kocaman dramlarına ayna tutuyor, savaşın minik yüreklerde nasıl bir tahribat yaptığını yansıtıyordu.

Irak, Suriye, Arakan, Somali, Filistin, Afganistan gibi acı ve gözyaşıyla yoğrulmuş birçok bölgede bulunmuş bir gazeteci Osman Sağırlı.
Haliyle gazete sayfalarında onun yürek yakan yüzlerce fotoğrafını yayınladık. Bunların birçoğu sadece Türkiye değil dünya tarihine geçti.
Fakat Suriyeli Hudea'nın hikâyesi farklı bir etki yaptı. Fotoğrafın etkisi kartopu gibi büyüdü büyüdü, dönyanın dört bir yayında konuşulmaya başlandı.
Sosyal medyada milyonlarca kişinin paylaştığı Suriyeli çocuk Hudea'nın fotoğrafı, aralarında BBC News, CNN, The Telegraph, Daily Mail, The Independent, Al-Arabiya gibi birçok yayın kuruluşu çarpıcı değerlendirmelerle sayfalarına taşıdı. nbsp;
Fotoğraf, Avustralya'dan Çin'e, İngiltere'den Hindistan'a, İspanya'dan Brezilya'ya kadar birçok ülkede gündem oldu. nbsp;
Alman RTL televizyonu ise Osman Sağırlı'nın Hudea fotoğrafını "haftanın görüntüsü" seçti.,
Dünya onu konuşuyor
BBC: İnternetin kalbini parçalayan fotoğrafçı
ABD'li fotomuhabiri Steve McCurry'nin Sovyetler Birliği ve Afganistan savaşı sırasında çektiği "Afgan Kız" fotoğrafı dünya klasikleri arasında... Aradan 30 yıl geçti. O kız şimdi 43 yaşında. Ama hâlâ yeşil bakışları konuşuluyor. İran-Irak savaşı sırasında Saddam'ın yaptığı Halepçe katliamını da dünya Türk gazeteci Ramazan Öztürk'ün fotoğrafıyla hatırlıyor. Amerikalı gazeteci Kevin Carter'ın 1994 yılında çektiği ve daha sonra etkisinden kurtulamayarak intihar ettiği "çocuğun ölümünü bekleyen akbaba" fotoğrafı da en iyi fotoğraflar arasında... Dünya medyası yorumlarıyla ve paylaşımlarıyla o listeye Osman Sağırlı'nın "Suriyeli çocuk" fotoğrafını da ekledi. İşte fotoğrafa atılan başlıklar:
nbsp;The Telegraph: nbsp;Objektife teslim olan Suriyeli kız.
nbsp;The Indian Exspess: nbsp;Suriyeli çocuğun fotoğrafı kalbinizi eritecek.
nbsp;The Independent: nbsp;Kameraya teslim oldu.
nbsp;BBC News: nbsp;İnternetin kalbini parçalayan fotoğrafçı. nbsp;
nbsp;Mirror: nbsp;Milyonların kalbine dokunan fotoğrafın hikayesi.
nbsp;Al Arabia: nbsp;Fotoğrafa teslim olan kız, virüs gibi yayılıyor
nbsp;cnbsnews: nbsp;Korkunun fotoğrafı.
nbsp;Daily Mail: nbsp;Yürek parçalayan an!
nbsp;New York Post: nbsp;Kamerayı silah zannetti.
Dünya onu konuşuyor
Osman Sağırlı kimdir?
Sancılı bölgelerin nbsp;

gözü pek gazetecisi
Türkiye gazetesinin emektar muhabirlerinden... Çeyrek asırlık gazeteci... 150'ye yakın ülkede görev yaptı. Mesleği uğruna hapse atıldı, ölümlerden döndü. Irak'ta Saddam Hüseyin düşerken, Arakan'da Budistler Müslüman katliamı yaparken, Suriye'de Esad çocukları bombalarken, Somali'de insan tacirleri organ kaçakçılığı yaparken, Filipinler Mindanao adasında Müslüman kıyımına imza atarken, PKK karakolları basarken o olay yerindeydi. Bir dönem istihbarat şefliği ve haber müdürlüğü yaptı. Ancak "Benim işim arazi, mutfakta mutlu değilim" diyerek vazifeye çıktı. Biz bu satırları yazarken o Afrika'da özel haber kovalıyor...Dünya onu konuşuyor


Röportaj teklifi yağıyor
Fotoğrafıyla dünya gündemine oturan Osman Sağırlı'ya uluslararası medya kuruluşlarından röportaj teklifleri yağıyor. Aralarında CNN International ile TIME dergisinin de bulunduğu medya kuruluşlarından Sağırlı ile görüşme talebi geldi. Sağırlı, BBC'ye o fotoğrafın hikayesini şöyle anlattı: "Tele lens kullanıyordum. Silah sandı. Fotoğrafı çektikten sonra korktuğunu fark ettim. Çektiğim fotoğrafa baktım, dudaklarını ısırmıştı ve ellerini kaldırmıştı."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...