Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Hane sayısını geçtiler, köyün adını değiştirdiler: Amasya'nın 'Leylekli Köyü'nde büyük buluşma

Hane sayısını geçtiler, köyün adını değiştirdiler: Amasya'nın 'Leylekli Köyü'nde büyük buluşma
Fotoğraf Başlığı Hane sayısını geçtiler, köyün adını değiştirdiler: Amasyanın Leylekli Köyünde büyük buluşma

Amasya'nın Suluova ilçesine bağlı Saygılı köyünde, kışın hane sayısı 30'un altına düşerken leylek yuvası sayısının 30'u aşması dikkat çekiyor. köylülerin "Hacı Baba" diyerek karşıladığı ve 'bereket' getirdiğine inandığı göçmen kuşlar, köydeki tüm elektrik direklerini mesken tutuyor.

Özetle
Kaydet
a- | +A

Amasya’nın tarım ve hayvancılıkla geçinen 60 haneli Saygılı köyü, her yıl Mart ayından itibaren Afrika’dan gelen binlerce kilometrelik yolculuğun en huzurlu durağı haline geliyor. Bereket getirdiğine inanılan göçmen misafirlerinin rahatı için halkın tedbir aldığı Saygılı köyü, 'Leylekli Köy' olarak anılıyor.

Köyde leyleklere taş atmak, ürkütmek yasak diyen muhtar Mehmet Çavuş ve köy sakinlerinin titizlikle takip ettiği bu büyük buluşma, tüm yuvaların dolmasıyla görsel bir şölene dönüşüyor.

Hane sayısını geçtiler, köyün adını değiştirdiler: Amasyanın Leylekli Köyünde büyük buluşma
Başlık ResmiHane sayısını geçtiler, köyün adını değiştirdiler: Amasyanın Leylekli Köyünde büyük buluşma

"HACI BABA LEYLEKLERİ GELDİ"

Suluova ilçesine bağlı olup tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan 60 haneli köye her yıl Mart ayından itibaren Afrika'dan göç eden leylekler, köy halkı tarafından "Hacı baba leylekleri geldi" sözleriyle sevinçle karşılanıyor. Köydeki elektrik direklerine yaptıkları yuvalarında yumurtadan çıkan yavrularını besleyip büyüten leylekler, ağustos ayından itibaren havaların soğumasıyla Afrika'ya dönüş yapıyor.

Hane sayısını geçtiler, köyün adını değiştirdiler: Amasyanın Leylekli Köyünde büyük buluşma
Başlık ResmiHane sayısını geçtiler, köyün adını değiştirdiler: Amasyanın Leylekli Köyünde büyük buluşma

"BEREKET GETİRDİKLERİNE İNANIYORUZ"

Yörede leyleklerin en yoğun şekilde yuva kurduğu köy olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Saygılı Köyü Muhtarı Mehmet Çavuş, "Çocuklarımız leylekler konusunda çok duyarlı. Yuvalara taş atmak kesinlikle yok. Halkımız da tedbirdi. Silah atmak, ürkütmek yok. Çünkü onlar bizim misafirimiz. Bize bereket getirdiklerine inanıyoruz" dedi.

Hane sayısını geçtiler, köyün adını değiştirdiler: Amasyanın Leylekli Köyünde büyük buluşma
Başlık ResmiHane sayısını geçtiler, köyün adını değiştirdiler: Amasyanın Leylekli Köyünde büyük buluşma

"BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERLERİ VAR"

Köyün verimli arazilerindeki fare ve yılan gibi zararlı canlıları avlayarak beslenen leylekleri çok sevdiklerini anlatıp gagalarını vurarak çıkan sesi taklit etmeye çalışan Hafize Şahin, "Bütün leylekler kendi yuvasını biliyor. Onlar bizim misafirimiz. Başımızın üstünde yerleri var" diye konuştu.

Kış ve ilkbahar döneminde köydeki aktif hane sayısının 30'un altına düşerken, leylek yuvasının ise bu sayıyı geçtiğine değinen Mustafa Sarı ise "Köyümüzde 30'dan fazla leylek yuvası var. Leylekler bizim köyü seviyorlar. Bizde onları seviyoruz" şeklinde konuştu.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yaşam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.