Huggy Wuggy tehlikesi çocukları tehdit ediyor

- Güncelleme:
Huggy Wuggy tehlikesi çocukları tehdit ediyor

Yaşam Haberleri

Pek çok ülkede yasaklanmasına rağmen Poppy Playtime oyunu ve onun korkunç karakteri Huggy Wuggy’nin satışları ülkemizde devam ediyor. Oyundan etkilenen çocuklar ise arkadaşlarının boğazını sıkıyor.

ESMA ALTIN

Bir dönemin tehlike saçan Mavi Balina ve Momo oyunlarından sonra şimdi de Poppy Playtime oyunu ve oyunun mavi, ince keskin dişli canavar karakteri Huggy Wuggy çocukları tehdit ediyor. Huggy Wuggy oyuncağı ne yazık ki 2-3 yaşındaki çocukların boynunda dolaşıyor. Çünkü bilgisayar oyununa göre, Huggy Wuggy karşısındakini yakalarsa boynuna sarılıyor. Çocuklar için uygun olmayan bu oyuncak, ciddi psikolojik problemlere sebep oluyor. İtalya’ya tatile giden 3 yaşındaki Lisa’nın boğazını sıkan 6 yaşındaki erkek çocuğu bunun son örneği. Korkmuş çocuklar, birbirlerinin boğazına sarılıyor. Pek çok ülkede yasaklanan oyuncağın, ülkemizde ise satışları sürüyor. Parklarda, okullarda çocukların boynunda Huggy Wuggy oyuncağı bağlı. Oyundan sonra çocukların girdiği korku hâlleri ebeveynleri endişelendiriyor. Uzman psikolog Mustafa Cem Oğuz, çocukların oynadığı ya da maruz kaldığı oyunlar konusunda aileleri uyarıyor.

ÇOCUKLAR SALDIRGANLAŞIYOR

Çocukların oyunları gerçek hayat olarak algıladıklarını vurgulayan Oğuz “Huggy Wuggy oyuncağı çocukların gerçek hayatlarını da saldırgan ve zarar verici olarak şekillendiriyor. Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Programı’na göre ‘Çocuk oyun aracılığıyla öğrenir, dünyayı oyunla tanır ve kendini en iyi oyun sırasında ifade eder. Çocuğun dili oyundur.’ Bu tarz oyun ve oyuncaklar, çocuklarda ileri dönemde ciddi psikolojik etkiler ve topluma uyum sağlamada sıkıntılar oluşturabiliyor. Ailelerin ve okul yönetimlerinin bilgilendirilmesi ve tedbirlerin alınması çok önemli. Ailelerin, saldırgan oyun ve oyuncaklardan çocuklarını uzak tutması gerekir” diye konuştu.

PSİKOLOJİYİ BOZUYOR

İçerik olarak çocuklara uygun olmayan oyunlarda bir saldırgan olduğu gibi bir de mağdur olduğunu belirten uzman psikolog Oğuz “Hem mağdur olma hem de olayları gerçek algılamalarından dolayı altına kaçırma, kaygı bozuklukları gibi durumlar oluşturabiliyor. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda görsel ve kişisel korkular çoğunluktadır. Korkuların üstesinden gelemeyen çocuklarda psikolojik rahatsızlıklar oluşur. Oyun karakterinin her yerde satılıyor olmasıyla ailelerin işi de güçleşiyor. İlgili makamların bu oyun ve oyuncak için gereken tedbirleri alması gerekiyor. Ailelerden ziyade bu tarz oyunların ve oyuncakların toplatılması toplum ruh sağlığı adına da ciddi bir durum” dedi.

Düzenleyen:  - Yaşam
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Dawut16 Mayıs 2023 11:29

Dogru

Sonraki Haber Yükleniyor...