Portekiz vatandaşlığı nasıl alınır? Başvurusu, şartları

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Portekiz vatandaşlığı nasıl alınır? Başvurusu, şartları

YAŞAM Haberleri

Portekiz, yaşam koşulları, eğitim, sağlık, iş imkanları ve sosyokültürel yapısıyla yüksek oranda göç alan bir ülkedir ve diğer ülke vatandaşları için giriş, kalma hatta vatandaşlık koşulları bulunmaktadır. Bu koşullar yatırım, eğitim, çalışma gibi farklı alanlarda belirlenmiştir ve ayrıca özel vize ve oturum izni seçenekleri de mevcuttur. Peki, Portekiz vatandaşlığı nasıl alınır? Başvurusu, şartları...

Portekiz vatandaşlığı almak için öncelikli olarak, ülkenin vatandaşlık adına koyduğu kurallar bütününe uyum sağlamak gerekir. Bu şartlar ülke anayasası etrafında şekillenir ve Portekiz vatandaşlık başvurusu esnasında ciddi bir yere ve öneme sahiptir. Öte yandan bu koşullar, ülke içerisindeki refahı ve bütünlüğü korumak amacıyla öne sürülürler.

Ayrıca Portekiz vatandaşlığı, Portekiz’in Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerden biri olması nedeniyle beraberinde pek çok avantajı da sağlar. Bu açıdan bakıldığında ise ciddi yoğunluk içeren büyük bir kesimin Portekiz vatandaşlığı almak için eyleme geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Portekiz vatandaşlığı nasıl alınır? Başvurusu, şartları

PORTEKİZ VATANDAŞLIK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Portekiz vatandaşlığı başvurusu yapabilmek için yukarıda da ayrıca belirttiğimiz gibi bazı koşulların sağlanıyor olması gerekir. Fakat öte yandan başvuru işlemleri adına atılacak ilk adım, başvuru formunu doldurmak olmalıdır.

Başvuru formu, genel bilgilerinizi ve başvuru gerekçelerinizi içeren resmi bir evraktır. Bu evrağın yanı sıra diğer kategoriler içerisinde kalan başka belgelerinden varlıklarından da söz edilebilir. Bu evrakların tamamını aşağıdaki alt başlık üzerinden inceleyebilirsiniz.

Daha sonra ise bu başvuru formu, alt maddelerde bahsi geçecek olan diğer belgelerle birlikte tek dosya altında toplanmalıdır. Hazırlanan bu dosyanın ise ülke hükümetine sunulması gerekir. Bu aşamadan sonra iletilen mevduata göre, başvuru sahipleri mülakata çağrılabilirler. Ancak bazı durumlarda mülakatın yapılmadığı da gözlemlenmiştir. Bu durumun nihai kararı ise yine hükümet nezdinde şekillenir.

Son olarak; Portekiz hükümetinin kararları doğrultusunda kişilerin, Golden vize programı kapsamında önce ülkeye giriş yapmalarına daha sonra ise kısa vadede oturma izni ve akabinde vatandaşlık almalarına imkan tanınır. Ancak bu program dahilinde de yine belirli koşulların sağlanması ve özellikle yatırımcı niteliğine maddi uygunluk gösterilmesi gerekir.

PORTEKİZ VATANDAŞLIK BAŞVURUSU ŞARTLARI NELERDİR?

Portekiz vatandaşlık başvurusu şartları arasında gösterilen ilgili maddeler; başvurulan programa, başvuru tarihine ve hatta ilişkin duruma göre değişkenlik gösterebilir. Bu açıdan düşünüldüğünde ise tek bir listeye odaklanmak ne yazık ki mümkün değildir. Örneğin; Golden vize programı kapsamında ülkeye giriş yapan herhangi bir kişi ile öncesinde evlilik nedeniyle vatandaşlık almaya çalışan başka birine sunulan koşullar farklı olabilir.

Yine de bütüne bakacak olursak; Portekiz vatandaşlık başvurusu adına aranan ve talep edilen şartları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibinin 18 yaşından büyük olması gerekir.
  • Portekiz’de doğmuş olmak da yine vatandaşlık alabilmek adına önemli bir etkendir.
  • Öte yandan kişilerin en az 5 yıl boyunca Portekiz’de ikamet etmiş olması beklenir.
  • Evlilik nedeni ile Portekiz’e gelen ve daha sonra vatandaşlık almak isteyen kişilerin ise evlilik akdi sonrasında en az 3 yıl süre ile Portekiz’de yaşamış olması gerekir.
  • Ülke dışında doğduğu halde Portekiz’de uzun süre ile yaşayan yahut Portekiz’de ebeveyni ya da akrabası olanlar da vatandaşlık alabilir.

PORTEKİZ VATANDAŞLIK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Portekiz vatandaşlık başvurusu için gerekli evraklar listesi özelinde düşünüldüğünde; her durum için farklı bir evrak talebi olabilir. Örneğin; Portekiz vatandaşı olan biriyle evlilik gerçekleştiren yabancı için evlilik akdinin resmi evrak olarak sunulması ve akit sonrasında Portekiz’de yaşadığı süreyi belgelendirmesi beklenir. Ebeveynleri Portekiz’de yaşayan başka bir kişi için ise bahsi geçen olgunun netleştirilmesi gerekir. Genele bakacak olursak, en önemli belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Pasaport
  • Doğum Belgesi
  • Evlilik belgesi
  • Sağlık raporu
  • Mali durum kanıtları
  • Dil yeterlilik belgeleri
  • Adli sicil kaydı

PORTEKİZ VATANDAŞLIĞI ALMAK KOLAY MI?

Portekiz vatandaşlığı başvurusu için yatırımcı olmak veya maddi uygunluk göstermek, bu süreci en kolay vaziyete indirgeyen ana unsurlar arasında gösterilebilir. Fakat bütüne bakıldığında; Portekiz vatandaşlık başvurusu için kolay yahut zor gibi bir anlayışla hareket edilemez. Çünkü Portekiz vatandaşlığı farklı durumlarda, farklı süreçlerle ilerleyebilir.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...