Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Şanlıurfa ‘Ensar’ın yolunda
Yaşam

Şanlıurfa ‘Ensar’ın yolunda

Son Güncelleme: 27 Kasım, 2016 - 09:47
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Şanlıurfa ‘Ensar’ın yolunda
Fotoğraf Başlığı Sanliurfa ‘Ensar’in yolunda

İbrahim aleyhisselam sofraya misafirsiz oturmazdı malum. Şanlıurfalılar da yüce nebinin izinde gidiyor, muhacirleri el üstünde tutuyorlar.

Kaydet
a- | +A

İrfan Özfatura - Altmışlar yetmişler diyelim… Haccın otobüslerle yapıldığı yıllar…
İstanbul’dan yola çıkan hacı adayları Eyyûb Sultan’dan başlar. Bursa’da Emir Sultan, Bolu’da Hayreddin-i Tokadî, Ankara’da Hacı Bayram-ı Veli, Kayseri’de Seyyid Burhaneddin, Konya’da Mevlâna hazretleri derken gelir dayanırlar Urfa’ya.
Sınırdan çıkmadan evvel son bir mola verilir burada. Kafileler genellikle Balıklıgöl civarında oyalanırlar. Önce ziyaretlerini yapar, sonra han hamam lokanta aramaya başlarlar. İşte tam o sıra çocuklar sökün eder, ellerine yapışır, n’olur bize buyurun diye yalvarırlar.
“Haydi bir çaylarını içelim, gönülleri olsun” diye gidersiniz, bakarsınız avlulu hayatlı bir bina, sofra bezleri serilmiş, tencereler tıkırdamakta.
Yersiniz, içersiniz, yatarsınız, tek kuruş veremezsiniz onlara. Bazıları yatağın altına para sıkıştırır, koşup yetiştirirler, otobüs kalkmadan iade ederler kibarca.
Urfalının biri anlatıyor: Babam o gün harç görmüş, annem yemekler hazırlamıştı. Köfteler, dolmalar, börekler, çorbalar... Haydi koş birkaç hacı al da gel dediler bana. Becerikli bir çocuktum ama akranlarım uyanık davrandılar, hacıları kaptılar. Ben eli boş döndüm ööle bir başıma. Cenaze çıktı sanırsınız, evdekiler nasıl üzüldü anlatamam.
Araştırmacı yazar Mehmed Sadık Alican “bizde eskiden lokantacılık ayıp sayılırdı” diyor, “adam yolcu, yani bir kap yemek verdik diye parasını mı alacaz? Otelcilik desen ona keza, döşek serdik diye fatura mı çıkaracaz fukaraya? Urfalı ister ki; misafir yesin, içsin, yatsın, dua etsin âbâ vü ecdadına. Urfa’da cuma günleri pişen yemekten komşulara da düşer mutlaka, hâli vaktinde olanlar fırıncı ile anlaşır, derler ki; bugün kimseden ücret alma. Eğer sebil sebil sesleri duyduysanız bilin ki meyam balı (şerbeti) dağıtılıyordur hayrına.”
Hâlâ da öyleler, bir yerde yemek yiyorsunuz, küsuratlar çiziliyor, hesaplar yuvarlanıyor, yetmiyor sipariş vermediğiniz tatlılar konuyor masanıza. Çay, mırra… O zaten ikram, adını bile anma.
Demek ki içlerinden geliyor, yemekten yedirmekten zevk alıyorlar. Yoksa bunca Suriyeliyi ağırlamak kolay değil, Avrupalının aklı havsalası almıyor.
Kavga ne zaman kopar, birileri almak için yarışırsa. Vermek için çalışanlar birbirini niye kırsındır di mi ama?

Şanlıurfa ‘Ensar’ın yolunda
Başlık ResmiŞanlıurfa ‘Ensar’ın yolunda

AKLINA MI GELİR?

Efendim vaktizamanı evvelinde bir kervan geliyor. Kervancıbaşı bakıyor han gibi bir bina, giriyor avluya. Hava serince, üşümüşler, emirler yağdırıyor seyislere, uşaklara.
Neyse yerleşiyorlar odalara.
Tam da o sıra kar yağmasın mı? Kıpırdayamıyor çakılıyorlar âdeta.
Üç gün, beş gün, bir ay… Kervan sahibini sıkıntı basıyor. Bu hesabın altından nasıl kalkacak acaba?
Amaaan battı balık yan gider, olan oldu artık, canımızı alacak hâlleri yok ya.
Şunu getir, bunu götür! Yiyor içiyorlar inadına. Ve ayrılık vakti geliyor, hayvanlar yükleniyor. Kervancıbaşı kâhyaya yanaşıp soruyor. Borcumuz ne ağa?
-Ne borcu beyim, uğurlar ola…
-Burası han değil mi?
-Değil.
-Ya ne?
-Karaçizmelilerin konağı.
-Eee yedik içtik, emirler yağdırdık uşaklara…
-Elbette ne yapacaktınız ki başka?

MOZAİK DEĞİL EBRU
Şanlıurfa’da Arap’ı, Kürt’ü, Türk’ü ahenkle yaşıyor. “Mozaik” kelimesinden hoşlanmıyor, mozaik kırılıp dökülür diyorlar icabında, bizim birlikteliğimiz ebruya benzer, renkler birbirinde erimiştir, ayıramazsın asla!
Kardeşlik kültürü çok yüksek, bütün şehir tek bir aile gibi. Nitekim Suriye’den göçenleri de basmışlar bağırlarına. Garipler kendilerini burada huzurlu hissediyor, zaten Urfa sokaklarının Halep’ten farkı yok. Orada da nargile mangal kokusu, burada da…
Misafirlerden 110 bini dünya standartlarının üzerindeki kamplarda barınıyor. Yarım milyonu aşkın insan ise Urfa’da yaşıyor. Çarşıda göreceğiniz her üç kişiden biri Suriyeli. Hatta geceleri ekseriyet onlara geçiyor.
Şanlıurfa’da 63 sivil toplum kuruluşu bir platform altında birleşmiş, oturup konuşmuşlar “kardeşlerimiz için ne yapabiliriz acaba”. Mazluma kucak açmak en belirgin hasletimiz. Tarihe bakın sadece Boşnaklara, Arnavutlara, Çerkezlere, Romenlere değil, Macarlara, Polonyalılara, Avusturyalılara, Karadağlılara, Yahudilere de kucak açmışız zamanında. Türk’ün tarihinde kan kin yok, aksine katliamlardan kaçan bize sığınıyor. Bugün de öyle, sadece Urfa’nın ağırladığı muhacirler bütün Avrupa’nın kabul ettiklerinden daha fazla. Üstelik Urfalı, Avrupalı kadar zengin de değil, kesesinden ayırıyor, ekmeğini, suyunu paylaşıyor.
AB ülkeleri göçmen almadı mı? Aldı. Gelgelelim nerede akademisyen, hekim, eczacı, mühendis, iş adamı varsa seçtiler ki, bunlar da bir elin parmakları kadar anca. Materyalist dünya böyle işte, insanları arttıkça, insanlıkları azalıyor. Allah kimseyi vatansız bırakmaya.

EŞ DOST AKRABA
Eskiden resmî zevat “Beynel belde bila hudut, devleteyn lakin halkı vahde (iki devlet tek halk)” gibi cümlelerle girerlerdi konuşmalara.
Resulayn, Rase’l-ayn… Akçakale, Tel Ebyad (Beyaz Kale) isimler bile aynı, biri Türkçe biri Arapça… Eskiden birmiş zaten, çizgi çekilmiş araya. Akrabaların yarısı aşağıda kalmış, yarısı yukarıda. Hatırlarsanız dikenli tel üzerinden bohça atarlardı bayramlarda. Başına bomba yağan n’apsın? Elbette gelecek hısımlarının yanına.
Kilis 100 bindi 204 bin olmuş, Akçakale el kadarmış 240 bin olmuş. Ceylanpınar ve Suruç kaymakamları kamplara da bakıyor tabiri caizse ikişer ilçe yönetiyor.
Hasılı zulüm beş yılı geçti, gurbette doğan bebekler okullu olacaklar önümüzdeki yıla.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Nihat Çiftçi “600 bin kişi az değil” diyor, “aynı sokakları, aynı şebekeyi, aynı parkları kullanıyoruz sonunda. Bu nüfus artışını 15 sene sonra bekliyorduk, birden çıktı karşımıza. Trafik sıkışmasın, ulaşım aksamasın diye çareler düşünüyoruz, mecburen 71 otobüs daha kattık filomuza. Suyu ona göre, çöpü ona göre... Kanalizasyon sistemini revize ettik mesela.”
Hasılı kimse aç kalmıyor, açıkta kalmıyor, insanımız ensar sadakatiyle yaklaşıyor mevzuya.
Ve Halil İbrahim bereketi tabii...
Hissediliyor açıkça.
Şanlıurfa ‘Ensar’ın yolunda
Başlık ResmiŞanlıurfa ‘Ensar’ın yolunda

TÜRKİYE PEŞİN VERİYOR AVRUPA LAFINI EDİYOR
Urfa Harran’daki mülteci kampı misafirleri şaşırtıyor. Her aileye iki odası helası banyosu mutfağı olan konteynerlerin gösterildiği küçük şehirde anaokulludan liseliye her yaş grubuna eğitim veriliyor.
Muhacir çocuklarından yaklaşık 1 milyonu eğitim çağında bulunuyor. Bunlardan 509 bini okullu olurken 12 bin Suriyeli öğretmen vazife yapıyor. 223 bin yetişkine de mesleki eğitim verildi, bir kısmı elinin emeği ile geçiniyor. Bu güne kadar 940 bin Suriyeli hastanelerde yattı, 77 bini ameliyat oldu, 178 bin kadın doğum yaptı.
Türkiye, mültecilere 25 milyar dolar harcadı. Bazı şeylerin de fiyatı yok, mesela vatandaş “geçin evimde oturun” demiş, almadığı kiralar raporlara geçmiyor. Harran kamp müdürü Mehmet Bey “biz artık bir aile olduk” diyor “ancak sarayda da yaşasalar vatanlarını özlüyorlar. Allah devlete zeval vermesin bunu kimse yapmaz. Geçen bir ihtiyar gitmiş boya almış, dikkat çeken bir resim çizmiş, belli belirsiz bir genç silüeti, gök, kan, bayrak filan. Hayrola dedik. Meğer oğlunun şehadet haberini almış, o acı ile oturmuş, hislerini dökmüş kâğıda.”

Yazar : SEVDA ALTUNBAS
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 27 Kasım, 2016 - 09:47
Haberle İlgili Daha Fazlası
Antalya Asayiş Yaşam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Nehir taştı, hepsi saçıldı! Tarla ve bahçelerden kilolarca balık tuttular
    Nehir taştı, tarlada canlı balık yakaladılar
    Kaydet
  • 2
    Tavuk ihracatı yarından itibaren durdurulacak!
    Tavuk ihracatı yarından itibaren durdurulacak!
    Kaydet
  • 3
    Yunanlı pilottan Kardak krizi itirafı:
    Yunanlı pilottan Kardak itirafı: "İzmir’i vuracakt...
    Kaydet
  • 4
    Türkiye'nin nüfusu açıklandı! İşte ülkedeki yabancı sayısı
    Türkiye'nin nüfusu açıklandı! İşte ülkedeki yabanc...
    Kaydet
  • 5
    Seçim dönemiydi, Oğuzhan Uğur'a göre hükûmet gidiciydi!..
    Seçim dönemiydi, Oğuzhan Uğur'a göre hükûmet gidic...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
    Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci “Bir Dil Uydurduk, Güneşe Sorduk”: Dil inkılabının hikâyesi
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Seçim dönemiydi, Oğuzhan Uğur'a göre hükûmet gidiciydi!..
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Emeklilikte sistem krizi: Yama tutmayan dengeler ve beklenen reform
    Kaydet
  • Fatih Selek
    Fatih Selek Türkiye’yi birleştiren adam
    Kaydet
  • Akif Bülbül
    Akif Bülbül Nimet, felaket ve dezenformasyon...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Emeklilikte sistem krizi!
    Emeklilikte sistem krizi! "Son fırsat' diyerek defalarca uyardım"
    Kaydet
  • Sıfır faiz ve indirim! Dünya devinden yeni kampanya
    Sıfır faiz ve indirim! Dünya devinden yeni kampanya
    Kaydet
  • Parmağını akıllı tahtaya sıkıştırdı! İtfaiye ekipleri öğrenci için seferber oldu
    Parmağını akıllı tahtaya sıkıştırdı! İtfaiye ekipleri öğrenci için seferber oldu
    Kaydet
  • 3 bin yıllık en özel yemek! Tam 12 saatte pişiyor
    3 bin yıllık en özel yemek! Tam 12 saatte pişiyor
    Kaydet
  • Kante'den maç sonu şampiyonluk temennisi
    Kante'den maç sonu şampiyonluk temennisi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Rıza Kayaalp: Rekor için döndüm
Rıza Kayaalp: Rekor için döndüm
Kaydet
Burak Yılmaz'dan öz eleştiri: Bir daha beni öyle görmeyeceksiniz
Yılmaz'dan öz eleştiri: Bir daha beni öyle görmeyeceksiniz
Kaydet
Kante'den maç sonu şampiyonluk temennisi
Kante'den maç sonu şampiyonluk temennisi
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası