Sıcakta serum gibi geliyor! Bu meyveler yiyenleri serinletiyor... Yaz aylarında talep arttı

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte serinlemeye çalışanlar su ihtiyacını gideren meyvelerden karpuza yöneldi. Esnaf serinleten meyvelerden karpuza talep arttığını söyledi. Uzmanlar karpuzla birlikte yaz aylarında kavun, kiraz, çilek, şeftali gibi meyveleri bol bol tüketmeyi tavsiye ediyor. İşte yaz aylarında içinizi ferahlatan meyveler...
Sulu ve serinletici meyvelere olan ilginin başında karpuz geliyor.
Yurdun genelinde sıcaklığın 30 derecenin üzerinde seyrettiği şehirlerde karpuza talep arttı.
Bazı illerde geçen yıla göre bu yıl daha az ekildiği için karpuz fiyatlarında artış yaşansa da karpuzdan vazgeçemiyor.
Erzincan'da gördükleri ilgiye dikkat çeken esnaf satışların arttığını kaydetti.
"KARPUZ İNSANA SERUM GİBİ GELİR"
Sıcaklığın kendini hissettirmesiyle vatandaşların karpuza ilgisinin artığını kaydeden esnaf Ömer Kayı, "Türkiye’de bu yıl karpuz ekim alanı az. Hava sıcaklığının iyiden iyiye kendisini hissettirmeye başlamasıyla vatandaşların karpuza talebi arttı. Bu sıcakta vatandaşların karpuz yemesini tavsiye ediyorum. Karpuz insana serum gibi gelir" dedi.
Sıcak havada karpuz tüketilmesinin faydalı olduğunu belirten Selim Çeper ise "Yaz mevsiminde karpuz tüketmek faydalıdır. Sıcak havada karpuz insanı serinletiyor. Vatandaşlara karpuz yemelerini tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.
SERİNLETEN MEYVELER
Uzmanlar sıcak yaz aylarında kan dolaşımını düzenleyen, tansiyonu dengeleyen vitamin ve mineral deposu meyveleri lifleriyle birlikte tüketmeyi tavsiye ediyor.
Bu meyveler hem susuzluğu gideriyor hem de vücuda enerji veriyor.
Sıcak havalara hem şifa deposu hem de insanın içini serinleten meyveler şöyle:
KARPUZ
Yüksek su içeriği (%90’dan fazla) sayesinde vücudu nemlendirir ve serinletir.
Aynı zamanda likopen ve A vitamini içerir.
KAVUN
Bol sulu ve hafif tatlı olan kavun, serinletici etkiye sahiptir.
Potasyum ve C vitamini kaynağıdır.
KİRAZ
Yüksek su içeriği (%80’den fazla) sayesinde vücudu nemlendirir ve serinletir.
Antioksidan deposu (antosiyaninler sayesinde) ve C vitamini kaynağıdır.
Doğal şeker içerir, enerji verir, aynı zamanda ekşi-tatlı tadıyla ferahlık hissi sağlar.
ŞEFTALİ
Su oranı yüksek ve lifli yapısıyla serinletici bir meyvedir.
Aynı zamanda antioksidan içerir.
SALATALIK
Hem sebze hem de meyve olarak kabul edilen salatalık %95’e yakın su içerir, susuzluğu giderir.
Hafif ve ferahlatıcıdır, ayranla veya tek başına tüketilebilir.
ÇİLEK
C vitamini deposu olan çilek, hafif ekşi tadıyla serinlik verir.
Smoothie veya soğuk meyve salatalarında kullanılabilir.
ANANAS
Tropikal bir meyve olan ananas, serinletici ve ödem atıcı etkiye sahiptir.
Bromelain enzimi sayesinde sindirime yardımcı olur.
ÜZÜM
Özellikle buz gibi tüketildiğinde serinletir.
Doğal şeker içeriğiyle enerji verir.
LİMON VE NARENCİYE
C vitamini yönünden zengin olan bu meyveler, soğuk suya eklenerek içildiğinde ferahlatır.
Yaz aylarının olmazsa olmazı limonata naneyle birlikte güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
ARMUT
Hafif tatlı ve sulu yapısıyla serinletici bir etki sunar.
Lifli yapısı sindirimi kolaylaştırır.
AHUDUDU VE BÖĞÜRTLEN
Antioksidan zengini bu meyveler, soğuk smoothielerde kullanıldığında serinletici etki yapar.