Sofraları süslüyor, Hataylı kadınlara gelir kapısı oluyor! Az malzemeli çok lezzetli...
Hatay’daki kadın kooperatifi üyelerinin el emeğiyle ürettiği katkısız süt reçeli, yöresel lezzetleri Türkiye’nin farklı şehirlerindeki sofralara taşıyarak yoğun ilgi görüyor.
Gastronomi kenti Hatay'da kooperatif üyesi kadınlar tarafından yapılan süt reçeli, farklı illerdeki sofraları süslüyor. Hatay Altınözü Zeytin Emeği Kadın Kooperatifi (HAZEK) üyeleri, UNESCO'nun gastronomi alanındaki yer alan kentin yöresel lezzetlerini hazırlıyor.
Kömbeden zeytinli kahke ve tuzlu yoğurda kadar birçok ürünü tüketicilerle buluşturan kadınlar, süt reçelinin yapımına da başladı.
3 SAAT BOYUNCA PİŞİRİYORLAR
İnek sütü, şeker, kabartma tozu ve vanilya karışımının yaklaşık 3 saat pişirilmesiyle yapılan reçel, kavanozlara konuyor. Kadınların el birliğiyle hazırladığı reçel, farklı şehirlerdeki tüketicilere pazarlanıyor.
"AZ MALZEMELİ ÇOK LEZZETLİ"
HAZEK'in 31 yaşındaki mutfak şefi Adile Varış,, gastronomi kentinin yöresel ürünlerini tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.
Menülerine ekledikleri süt reçelinin katkı maddesi içermediğini dile getiren Varış, "Süt reçeli az malzemeli ama çok lezzetli ve talep gören bir ürünümüz. İçinde sadece süt, şeker, vanilya ve kabartma tozu var. Yapım aşaması biraz meşakkatli, emek ve sabır istiyor." dedi.
Varış, buzdolabında muhafaza edilmesi gereken reçel kavanozunun açıldıktan sonra 10 gün içerisinde tüketilmesi gerektiğini anlattı.
Çocukların reçele ilgi gösterdiğini ifade eden Varış, "Süt reçeli, sütü sevmeyen, direk içmeyen çocukların bile severek tüketebileceği bir ürün. Onların pastalarına, kahvaltılarına ya da içeceklerine eklenebilecek faydalı ve sağlıklı bir ürün."
