Hasta olmamak için...

A -
A +
İslamiyetin gösterdiği yolda giden kimsenin hayatı hastalıkla geçmez.
 
Sual: Dinimiz, hasta olmamak, sıhhatli olmak için nasıl bir yol takip etmemizi tavsiye etmektedir?
Cevap: Allahü teâlâ, kerim, rahim olduğu gibi, azabı da şiddetlidir. Can yakıcıdır. Bu dünyada, çoklarını fakirlik ve sıkıntılar içinde yaşattığını görüyoruz. Nice kullarını, hiç çekinmeden azaplar içinde yaşatıyor. Çok kerim ve razzak olduğu hâlde, ziraat, çiftçilik sıkıntıları çekilmezse, bir lokma ekmek vermiyor. Herkesi yaşatan O olduğu hâlde, yemeyen, içmeyen insanı yaşatmıyor. İlaç kullanmayan hastaya şifa vermiyor.
Yaşamak, hasta olmamak ve mal sahibi olabilmek gibi, dünya nimetlerinin hepsi için sebepler yaratmış, sebebine yapışmayanları, dünya nimetlerinden mahrum bırakmıştır.
İlaçlar maddi ve manevi olarak iki kısımdır. Bütün hastalıkları tedavi eden manevi ilaçlar, sadaka vermek ve dua okumaktır.
(Hastalarınızı sadaka vererek tedavi ediniz!) ve (Çok istiğfar okumak, bütün dertlere devadır!) hadisleri meşhurdur.
Maddi ilaçlar çoktur. Tecrübe ile anlaşılırlar. Manevi ilaçları kullanmak, maddi ilaçları bulmaya da yardım ederler.
Ahiret nimetlerine kavuşmak da böyledir. Kâfirliği, kalbi ve ruhu öldüren zehir yapmıştır. Tembellik de, ruhu hasta yapar. Bunlara ilaç yapılmazsa, ruh hastalanır, ölür. Küfrün ilacı ilim ve imandır. Tembelliğin ilacı ibadetleri yapmaktır.
Bir kimse, dünyada zehir yer ve Allah rahimdir, zehrin zararından beni korur derse, hastalanır, ölür. İshal olan, Hint yağı içerse, şeker hastası, tatlı ve hamur işi yerse, hastalıkları artar.
İslamiyetin emir ve yasaklarına uyan, yani İslamiyetin gösterdiği yolda giden kimsenin hayatı hastalıkla geçmez. Fakat, Peygamberlerden başka herkes, nefsine uyabilir. Günah işleyebilir. Cenâb-ı Hak, günah işleyen Müslümanları, illet, kıllet veya zilletle ikaz etmekte, gafletten uyandırmaktadır.
Sıhhatine, temizliğe dikkat eden, sağlam kalır, kolay hasta olmaz. Ölüm haktır, hiç kimse ölümden kurtulamaz. Fakat, o vakte kadar sıhhatin korunabilmesi, ancak Müslümanlıkta emredilen hususlara ve temizliğe riayet sâyesinde olur.
Hasta olmamak için ve hastalıktan kurtulmak için, dört şey yapmak lazımdır: 1-Fazla yememeli, 2-Alkollü içkileri hiç içmemelidir. 3-Üzülmemeli, asabileşmemeli,  4-Vücudu, eşyası, yiyecekleri temiz olmalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.