Son Dakika
Yazarlar
Gündem
Ekonomi
Dünya
Teknoloji
Spor
Resmi İlanlar
Tümü
Politika
Sağlık
Kültür-Sanat
Eğitim
Magazin
T-Otomobil
Emlak
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
Döviz
Altın
Haberler
Künye
İletişim
Seçim Sonuçları
Ramazan
Yaşam
Bir Zamanlar Türkiye
Video Galeri
3. Sayfa
Bizim Sayfa
E-Gazete
Bize Ulaşın : 444 0 144
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Anasayfa
>
Yazarlar
>
Yazar Detay
Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
ekrem.ekinci@tg.com.tr
892 Yazı
9 Şubat 2011
Mısır Mısırlılarındır
Mısır halkı, vaktiyle İngiliz işgaline karşı ayaklandıkları zaman bu slogana sarılmışlardı. Nitekim Mısır, ta firavunlar zamanından 1952'ye kadar Mısırlı olmayanlar tarafından idare olundu. Sonra iktidara geçenler ise yabancıları mumla arattı.
Devamını Oku
2 Şubat 2011
Osmanlı hâkimiyeti Macarlara yaradı
Macaristan Cumhurbaşkanı, "Türkler tarafından 150 yıl boyunca idare edilmemizi şans olarak tanımlıyorum. Başkası olsaydı, dilimizi ve dinimizi değiştirmemizi isteyeceklerdi. Biz de asimile olacaktık" dedi.
Devamını Oku
26 Ocak 2011
ALTIN ŞEHİR: TİMBUKTU
Afrika'da asırlarca ilim ve kültür merkezi olmuş bir Müslüman şehridir Timbuktu. Aynı zamanda altın ticaretinin de merkezi olan bu şehre Avrupalılar eskiden beri alâka duymuşlardır.
Devamını Oku
19 Ocak 2011
Harem bir mektepti <br> eğlence yeri değil!
Harem padişahın evidir. Burada ciddiyet, sükûnet, edep ve terbiye hüküm sürer. Padişahtan başka, erkek sinek bile buraya giremez.
Devamını Oku
12 Ocak 2011
'Muhteşem Yüzyıl'da göze takılanlar
Haftalarca Muhteşem Yüzyıl konuşuldu. Herkesin merakı şuydu: Avrupalıların Muhteşem Süleyman dediği tarihin en meşhur şahsiyetlerinden Kanuni Sultan Süleyman ve zamanı acaba hakkıyla tasvir edilebilecek mi?
Devamını Oku
5 Ocak 2011
Yok böyle bir aşk!
Yeni dünyanın 7 harikasından biri seçilen Tac Mahal dillere destan bir aşk hikâyesinin mahsulüdür. Hindistan'daki Müslüman Türklerden kalma bu emsalsiz eseri dünyanın her köşesinden sayısız insan gezer de, çoğu hikâyesini bilmez.
Devamını Oku
29 Aralık 2010
Ay'a adını veren imparator
Bugün yaygın olarak kullanılan güneş takviminin ayları Bâbil'den, Süryânîlerden ve Romalılardan günümüze gelmiştir. Hepsinde yıl 12 aydır.
Devamını Oku
22 Aralık 2010
Şaha doğru giden kervan
Son günlerde millî şuura sahip bir Türk büyüğü olarak lanse edilen İran Şahı İsmail, mezhebini değiştirmediği için annesini bile öldürmekten çekinmemişti. Şahın Türk tarihinde oynadığı menfi rol gözardı edilemez.
Devamını Oku
15 Aralık 2010
Yedi kapıya yedi aşure
Bazı günler vardır ki tarihte meşhur hâdiseler hep bu günde cereyan etmiştir. Aşure günü de denilen Muharrem ayının onuncu günü böyledir. Bugünde pişirmek âdet olan tatlıya da aşure denmiştir...
Devamını Oku
8 Aralık 2010
Her ayın bir hikâyesi var
Arabî aylar da denilen kamerî takvim aylarının isimlerini çocuklara vermek âdet olmuştur. Ama bunların mânâsı ve hikâyesi pek bilinmez...
Devamını Oku
24 Kasım 2010
Osmanlılarda feodalite yoktu
Vaktiyle bazı entelektüeller sosyalist ideolojiyi savunmak ve güya Türkiye gerçeklerini izah etmek için Osmanlı Feodalitesi diye bir tabir uydurmuş, buna sonra kendileri de inanmıştı...
Devamını Oku
17 Kasım 2010
Nerede o eski bayramlar
Nerede o eski bayramlar deniyor. Herkes çocukluğunda yaşadığı bayramları hasretle anlatıyor. Doğrudur, maziye hasret insanın tabiatında var. Ama eski bayramların şimdikinden daha iyi yaşandığı da bir hakikattir.
Devamını Oku
10 Kasım 2010
Tabutuna haciz konmuştu
Üç kıtaya yayılmış altı asırlık Osmanlı Devleti'nin son imparatoru Sultan Vahideddin, sürgünde vefat ettiğinde, esnafa olan borcu sebebiyle tabutu haczedilmiş, cenaze ortada kalmıştı
Devamını Oku
3 Kasım 2010
Son Padişah tahtını nasıl kaybetti?
Saltanatın kaldırıldığı tarih 1 Kasım 1922 olduğuna göre cumhuriyetin ilânı 29 Ekim değil, 1 Kasım demektir. Tahtını kaybeden hükümdar da tarihin en münakaşalı şahsiyeti hâline gelmiştir
Devamını Oku
27 Ekim 2010
Kızılelma nerede?
Vaktiyle 'Kızılelma' sözü, askeri cesaretlendirir, gazâ ruhu teşkil eder ve zaferin şifresini çözerdi. İyi de, "Kızılelma" ne idi, nerede idi?
Devamını Oku
20 Ekim 2010
Zorunlu ve sorunlu din dersleri
Din derslerini CHP kaldırdı. Yine CHP seçmeli olarak geri getirdi. Anayasa da mecburî yaptı. Bazı kesimler buna reaksiyon gösteriyor. Derslerin ne derece ciddi verildiği de ayrı bir münakaşa mevzuu. İşte din derslerinin hikâyesi...
Devamını Oku
13 Ekim 2010
'Denizlerin Uğursuz Perisi'
Geçenlerde bir fuhuş baskını ile gündeme gelen Savarona, vaktiyle Amerikalı bir milyarder için yapılmış, ihtişamı dillere destan bir yattı. Sonra satın alınıp Türkiye'ye getirildi ve Büyük Önder'e tahsis edildi. Ancak 54 gün kullanılabildi...
Devamını Oku
6 Ekim 2010
Paralı idi mecburi oldu
Mecburi askerlik Sultan II. Mahmud zamanında getirildi. Ancak askerlikten muafiyeti ve tecili gerektiren sebepler de az değildi.
Devamını Oku
29 Eylül 2010
Gizli din taşıyanların hikâyesi
Osmanlı cemiyetinde Müslüman görünüp de, gizli din taşıyanlar vardı. Sebebi de zannedilenin aksine baskı değildir. Üstelik 19. asırda ecnebilere istismar edebilecekleri bir fırsat vermiştir.
Devamını Oku
22 Eylül 2010
Abbasî Halîfesinin resmini kilise duvarına işlemişler!
Van Gölü'nün ortasındaki Ahtamar Adası'nda bulunan Ermeni Surp Haç Kilisesi'nde 95 sene sonra ilk âyin icrâ edildi. Burası Ermenilerin dört büyük ruhânî merkezinden birisi idi.
Devamını Oku
Başa Dön
1
...
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
...
45
Sona Git