Erdoğan'dan kişi başına düşen milli gelir açıklaması: "Dünyanın en büyük 11'inci ekonomisiyiz"

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonrası Beştepe'de gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin dünyanın en büyük 11. ülkesi konumuna geldiğini söyleyen Erdoğan, kişi başına milli gelirin 13 bin doları aştığını belirtti. Erdoğan aynı zamanda emeklilere seslendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de 3 saat süren kabine toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Orta Vadeli Program'ın sonuç verdiğini söyleyen Erdoğan, "Tarihimizde ilk kez kişi başına düşen gelirde 13 bin doları aşmış olduk. Satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük 11'inci ekonomisiyiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şu şekilde;

'SEÇİM GÜNDEMİNİN GERİDE KALMASIYLA ARTIK MESELELERE SON VERİLME DÖNEMİDİR'

Aziz milletim ülkemizin son 10 ayına damga vuran seçim gündeminin geride kalmasıyla birlikte özellikle bunu söylüyorum seçim tarihi boyunca gidiş gelişler artık asıl meselelere son verilme dönemidir.

'EKONOMİ BAŞTA OLMAK ÜZERE ACİL SORUNLARIMIZA ODAKLANMIŞ BULUNUYORUZ'

Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz.

Kovid-19 salgınıyla başlayan, küresel ekonomik kriz enflasyon boyutuyla hala devam ediyor. Enflasyonu kontrol altına almak konusunda hemen herkes ciddi sıkıntılar yaşıyor. Türkiye olarak bu olumsuzlukların yansımalarını maalesef biz de hissediyoruz.

'ORTA VADELİ PROGRAMIN MÜSPET SONUÇLARINI ELDE ETMEYE BAŞLADIK'

Ekonomideki yol haritamıza sıkı sıkıya bağlı kalıyoruz. Geçen sene uygulamaya koyduğumuz Orta Vadeli Programın müspet sonuçlarını elde etmeye başladık. OVP'nin sonuçlarını görmeye başladık. 2023'ü yüzde 4,5 büyüme oranıyla kapattık. 

Tarihimizde ilk kez kişi başına düşen gelirde 13 bin doları aşmış olduk. Satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük 11'inci ekonomisiyiz.

Mart ayı ihracatımız 22 milyar 578 milyon doları buldu. Bu rakamla en yüksek ihracat değerine ulaştık.

İthalatta aylık azalış trendi devam ediyor. Büyüme oranımızın yıl sonunda yüzde 4'e yaklaşacağına inanıyoruz. 

EMEKLİLERİMİZİN SIKINTILARINI BİLİYORUZ

Emeklilerimiz başta olmak üzere enflasyonun yol açtığı sıkıntıları biliyoruz. Bu konuda tavrımız enflasyonu düşürerek kalıcı refah artışını sağlamaktır. Kendimiz bedel ödesek dahi ülkemize, milletimize ve gelecek nesillere bedel ödetecek her türlü popülist tavırdan uzak duracağız.

Seçim ekonomisi uygulamayarak milletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirdik. Bu kararlı duruşumuzun Türkiye ve Türk ekonomisi için ne kadar kıymetli olduğunu zamanla hep birlikte iyi göreceğiz.

Yıllık enflasyonun senenin ikinci yarısında itibaren düşüşe geçmesini bekliyoruz. Cari açıkta daralma başladı. Altın ve enerji hariç tutulduğunda cari fazla 34,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

ÇOK YAKINDA KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ

Yeni dönemde Orta Vadeli Programı güçlendirecek adımlar atacağız. Ekonomi ekibimiz bununla ilgili hazırlıkları yaptı. Çok yakında kamuoyuyla paylaşacağız.

GABAR'DA HEDEF 100 BİN VARİL

Kendi enerji kaynaklarımız devreye aldıkça bu oranlar iyileşecektir.  Bayramın 2. günü Gabar'daki petrol üretiminde günlük 40 bin varilin üzerine çıkmayı başardık. Hedefimiz günlük 100 bin varile ulaşmak. 

MUHALEFETE RAĞMEN KÖPRÜLERİN RAHATLIĞINI GÖRMÜŞ OLDUK

Muhalefetten gelen eleştirilere rağmen hizmete aldığımız köprülerin ve otoyollarımızın trafiği ne kadar rahatlattığını bir kez daha görmüş olduk.

Osmangazi Köprüsü araç geçişi 941 binden fazla, İstanbul Havalimanı yolcu sayısı 2 milyon 213 bin, Antalya Havalimanı 2024 yolcu rekoru 11 bin 260 yolcu, YHT yolcu sayısı 1 milyon.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Cicikuş17 Nisan 2024 13:08

Düşen milli gelir konusunda bence 11 değil birinciyiz

Mehmet16 Nisan 2024 21:45

İnanamıyorum,neler söyletiyor bu danışmanlar.

Kadir 16 Nisan 2024 21:18

Emekli kök maaş adaletsizligi okadar zamla maaşım 8bin oldu.Abimle 1yıl önce emekli olduk aramızda 1500 fark vardı bir yılda fark 4bine çıktı.Böyle adaletsizlik olmaz, 8bin emekli maaşı olmaz

Sonraki Haber Yükleniyor...