Bağdat ve Erbil hattında kritik ziyaret! Erdoğan 12 yıl sonra Irak'ta

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl aradan sonra bugün Irak’a gitti. Erdoğan'ı, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer yetkililer resmi törenle karşıladı. Erdoğan, törenin ardından Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile bir araya geldi. Ankara-Bağdat hattının kilitlendiği ziyarette ana gündem, terör örgütü PKK ile mücadele olacak. Enerjiden ulaştırmaya, sudan tarıma birçok konu masaya gelecek.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra bugün Irak'a gitti. Erdoğan, Bağdat Uluslararası Havalimanı'na iniş yaptı. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer yetkililer, Erdoğan'ı resmi törenle karşıladı. Erdoğan, resmi karşılama töreninin ardından Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Bağdat'a geldi.

Bağdat ve Erbil hattında kritik ziyaret! Erdoğan 12 yıl sonra Irak'ta - 1. Resim

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik ziyareti kapsamında, Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek. Erdoğan ile Sudani ortak basın toplantısı düzenleyecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin davetiyle gerçekleşecek ziyarette, uzun süredir Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri ve Millî Savunma bakanlıklarında çalışmaları devam eden yaklaşık 25 maddelik Stratejik Çerçeve Metni ile 30’a yakın anlaşmaya imza atılması bekleniyor. Diplomatik kaynaklar, Ankara-Bağdat hattındaki ilişkilerde ciddi bir sıçramanın hedeflendiği ziyarette, iki ülkenin bundan sonraki süreçteki ilişkilerinin yol haritasının belirleneceğine dikkat çekiyor. Erdoğan, temasları çerçevesinde daha sonra Erbil'e ziyaret gerçekleştirecek.

Bağdat ve Erbil hattında kritik ziyaret! Erdoğan 12 yıl sonra Irak'ta - 2. ResimZiyaretin Türkiye açısından en kritik başlığı terörle mücadele. Irak topraklarının terör örgütü PKK’dan temizlenmesi konusunda atılacak ortak adımların belirleneceği ziyarette, Ankara bu yaz içinde Pençe Harekâtları serisinde sızıntıların yaşandığı “kilit” bölgesine “son kilidi” vurmak istiyor.

ORTAK HAREKÂT MERKEZİ

İki ülke arasında uzun süredir devam eden görüşmelerde varılan Ortak Harekât Merkezi kurulması konusundaki uzlaşma da Stratejik Çerçeve Belgesi içinde yer alacak. Edinilen bilgiye göre, Ortak Harekât Merkezinin içeriği ve kapsamı ilgili bakanlıklar arası yapılacak teknik görüşmelerden sonra belli olacak. Merkezde, Irak Merkezî Hükûmeti, Bölgesel Yönetim ve Türkiye’den askerlerin görev alması öngörülüyor.

Türkiye’nin Irak sınırındaki 30-40 kilometrelik alanda, değişen derinliklerde üs bölgeleri kurulması da metnin maddelerinden biri olacak. Buna göre; Hakurk, Metina, Zap ve Gara’nın güvenli hâle getirilmesi; Irak Suriye sınırında PKK/YPG unsurlarının iki ülke arasındaki geçişkenliğin azaltılması için somut adımların atılmasının da metinde karara bağlanması bekleniyor.

Bağdat ve Erbil hattında kritik ziyaret! Erdoğan 12 yıl sonra Irak'ta - 3. Resim

KALKINMA YOLU PROJESİ

Ankara ve Bağdat yönetimleri tarafından imzalanacak anlaşmalar arasında güvenlik başlığının yanı sıra ulaştırma, enerji ve tarım da yer alacak. Irak açısından olduğu kadar Türkiye için de önemli görülen Kalkınma Yolu Projesi ile Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden Irak’ın güneyinde inşa edilen Fav Limanı’na gelecek yüklerin önce Türkiye’ye, buradan da Avrupa’ya ulaştırılması planlanıyor.

Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinde petrol sevkiyatının yeniden başlamasına ilişkin konunun da bir karar bağlanması bekleniyor. Görüşmelerin bir diğer önemli başlığı ise su olacak.

Bağdat ve Erbil hattında kritik ziyaret! Erdoğan 12 yıl sonra Irak'ta - 4. Resim

Irak siyasetinin başat unsurlarından olan Türkmen toplumunun, başta siyasi temsil düzeyi olmak üzere, hak ve menfaatlerinin gözetilmesine dair Ankara’nın hassasiyeti ve beklentileri de Iraklı muhataplara iletilecek. Irak’a yönelik iş birliği perspektifi, Irak-Kürt bölgesel yönetimini de kapsıyor. Bu nedenle de Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinin ardından Irak’taki diğer durağı Erbil olacak.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Irfan oto22 Nisan 2024 14:28

Hadi hayırlısı her iki ülke nihayet birleşiyor kalkınma yolu ile hem terör bitecek hemde ekonomilerimiz canlanacak inşallah

Sonraki Haber Yükleniyor...