İstifa eden Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin: CHP'nin Adana'da kazanma şansı kalmadı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Politika Haberleri  / Türkiye Gazetesi

CHP'den 'adaylıkların belirlenme yöntemlerini' eleştirerek istifa ettiğini duyuran Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, TGRT Haber'e açıklamalarda bulundu. "Bütün Adana'ya hizmet ettim" diyen Soner Çetin, Çukurova'ya yeniden aday olacağını kaydetti. Soner Çetin, parti yönetimindeki 'ahbap-çavuş ilişkileri' ve Genel Başkan Özgür Özel'in verdiği sözleri tutmaması nedeniyle, CHP'nin Adana'da Büyükşehir ve ilçe belediyelerini kazanma şansının kalmadığını da söyledi.

Yerel seçimlere 46 gün kala ana muhalefet partisi CHP'de 'adaylık' krizi patlak verdi, kritik isimler peş peşe istifa ettiklerini duyurdu. O isimlerden biri de Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin'di. İstifa açıklamasında aday belirleme yöntemlerini eleştiren Soner Çetin, "Atatürk ilkeleri, cumhuriyet değerleri, sosyal demokrasinin evrensel kuralları gibi partinin kimliğini oluşturan kavramların gözardı edildiği, tarafsız ve liyakate hiçbir kriterin dikkate alınmadığı, parti içi dar kadrolaşmanın ön plana çıktığı, adaylıkların ahbap-çavuş ilişkileriyle dağıtıldığı bir süreci üzülerek yaşadık" dedi. 

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediği için aday gösterilmediğinin altını çizen Soner Çetin, parti yönetimine sert eleştirilerde bulunarak, "Şu anda CHP'nin Adana Büyükşehir Belediyesini ve ilçelerin hiçbirini kazanma şansı olduğunu düşünmüyorum, o iş bitti artık" dedi. Yeniden Çukurova'ya aday olacağını da sözlerine ekledi.

TGRT Haber canlı yayınında konuşan Soner Çetin'in açıklamaları şöyle:

"Tabii ki öncelikle üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum çünkü baba ocağından, Cumhuriyet Halk Partimizden ayrılmak kolay bir şey değil bizim için. Bugüne kadar çok büyük haksızlıklara uğradım, bilenler bilir 2009 seçimlerinde rahmetli genel başkanımız Deniz Baykal tarafından canlı yayında Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul Büyükşehir, Murat Karayalçın Ankara, Aziz Kocaoğlu İzmir, Soner Çetin Adana diye bütün Türkiye'ye canlı yayınlarda takdim edildim. Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak. 1 hafta aday kaldıktan sonra tabii anlayamadığımız bir sebeple geri çektiler adaylığımızı.

HER TOKAT VURDUKLARINDA ÖBÜR YANAĞIMIZI ÇEVİRDİK

Bu partide maalesef her yanağımıza tokat vurduklarında öbür yanağımızı çevirdik ama artık yeter dedim. 2009'da aday gösteril Büyükşehir'e geri çekil, bıkmadan, usanmadan çalışmaya devam ettik sonra Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkan seçildiğinde 2010 kurultayında Parti Meclisi'ne girdim, beraber görev yaptım. 2012 yılında 'Hadi bir yürü, yola çık' dediler, yola çıktım, Büyükşehir Adaylığı için Adana'yı hallaç pamuğu gibi attık, her tarafında alın terimiz var. Mücadele, mücadele... Son dakika 'Büyükşehir değil de seni Çukurova'ya veriyoruz', e hadi 'peki' dedik, onu da kabul ettik. 2014'te Çukurova Belediye Başkanı oldum.

BÜTÜN ADANA'YA HİZMET ETTİM

2019'da yine bütün Adana'da çalışmalarımızı sürdürdük, yani Çukurova Belediye Başkanı idim ama bütün Adana'ya hizmet ettim yani bizde olmayan belediyelerde özellikle, ilçelerde çok yoğun çalışmalarımız oldu. Son dakika yine görevi bize vermediler ama aynı anda Çukurova Belediye Başkan adaylığım ikinci kez açıklandı. Yine aynı tempoda çalış çalış yani artık bu kabul edilebilir bir şey değil. 

Ben burada 'belediye başkanlığım devam etsin ben bir dönem daha yapmak istiyorum' derdinde değilim, çok yoğun işlerimiz var, Türkiye'ye örnek projelerimiz var, inanın çok emek sarf ediyorum yani bu partinin bayrağını yükseltmek için çok mücadele ettim. Çukurova ilçesinde partinin oyu bütün araştırmalarda yüzde 37 iken ben yüzde 60'a yakın oy oranı ile 2019'da seçildi. Bu da halkın bize yakıştırdığı 'herkesin başkanı' sıfatı bize yakışan bir sıfat oldu. Herkesi kucakladık. 

KİMSENİN ADAMI OLMAM

Kılıçdaroğlu beni desteklediği için aday gösterilmedim, bunu herkes biliyor. Herkes elinin altında bir belediye başkanı olsun istiyor, ben böyle biri değilim, ben kimsenin adamı olmadım hayatım boyunca, hizmet için geldim, hizmetimi de yaptım, Türkiye'ye örnek projeler geliştirdim. Ben kimsenin adamı olmam, bu bazılarının işine gelmedi. Bana açıkça bir genel başkan yardımcısının 'Ya benim resmimin asılı olduğu bir belediye olması lazım' dediğini biliyorum, bu çok eleştirdiğim, kabul edemediğim bir şey. Kimseye belediyeyi kullandırtmadık, sadece hizmet ettik. Tabii ki en önemli nedeni de Kılıçdaroğlu'na kurultayda destek olmam. 

En önemli konulardan birisi de şu, şimdi bazıları diyebilir 'Ya aday gösterilmedi de partiden istifa etti', olay bu değil. Biz annemizin karnından belediye başkanı olarak doğmadık. İdeallerimiz var, 2 dönemin deneyimiyle 'ustalık dönemi' dedik adına çok önemli projelerimiz var, yarım kalan işlerimiz, bitirmemiz gereken işlerimiz var o ayrı bir şey.

Benim burada ağrıma giden şey şu; kurultaydan sonra ben beklerdim ki Sayın Genel Başkan desin ki 'Bana oy veren, vermeyen herkesi kucaklıyorum, bu partinin yarısı bana oy vermedi', ben de onlardan bir tanesiyim Sayın Kılıçdaroğlu'nun arkasında durdum, gururla söylüyorum. 

CHP'NİN BÜYÜKŞEHİR VE İLÇELERİ KAZANMA ŞANSI KALMADI

Adana'da müthiş bir huzursuzluk var.  25 sene sonra kazandığımız Büyükşehir, maalesef şu anda Adana'da kaybedilecek. Yani bu açık ve net elimizdeki ilçelerin tamamı gidecek, Adana'da büyük bir hüsran CHP'lileri bekliyor, bunu çok üzülerek söylüyorum ve yani Genel Başkan verdiği sözlerde durmadığı için 'ahbap-çavuş ilişkileri ile adayları belirlediği için ben de tepki gösterip mensubu olmaktan onur duyduğum CHP'den ayrılmak zorunda kaldım. Şu anda CHP'nin Adana Büyükşehir Belediyesini ve ilçelerin hiçbirini kazanma şansı olduğunu düşünmüyorum, o iş bitti artık. 

ÇUKUROVA'YA YENİDEN ADAY OLACAĞIM

Parti yöneticilerimiz burayı bir Kadıköy, Çankaya, Şişli zannetti, Beşiktaş zannetti. Çukurova'da partinin oyu yüzde 37 burası bir kale olarak lanse edilebilir mi? Şimdi biz buranın bir kale olmadığını göstermek zorundayız. Seçimi kazanarak göstereceğiz. Allah'ın izniyle aday olacağız. Birçok siyasi partiyi bir araya getireceğiz, önümüzde çeşitli alternatifler var, başaracağız, seçimi de kazacağız, yapılan yanlışları da insanların görmesini sağlayacağız. 

NE OLMUŞTU?

Adaylıktan alındıktan sonra bile partiye küsmediğini ifade eden Soner Çetin bugün istifasını duyurmuş ve açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

"Çocukluğumdan itibaren Cumhuriyet Halk Partili bir ailenin içinde büyüdüm. Her zaman ifade ettiğim gibi 1923’te Cumhuriyet Halk Fırkası’nı Adana’da kuran Kuvayi Milliyeci bir dedenin torunu olmaktan dolayı her zaman gurur duydum. Gençlik Kollarından başlayarak hep partimin hizmetinde oldum, başarısı için çalıştım. 2009 yılında Adana Büyükşehir Başkan adayı gösterilip, çeşitli ayak oyunlarıyla 1 hafta sonra adaylıktan alınmamdan sonra bile partimize küsmedim, benim yerime gösterilen adayın başarısı için çalıştım.

'BELEDİYEYE HİÇBİR ZAMAN SİYASETİ SOKMADIM'

10 yıldır da Cumhuriyet Halk Partisi’nden seçilmek suretiyle Çukurova Belediye Başkanlığı yapmaktayım. CHP’li olmaktan her zaman gurur duydum ancak Belediye Başkanlığının hizmet makamı olduğunun bilinciyle belediyeye hiçbir zaman siyaseti sokmadım. Her seçimden sonra parti rozetimi çıkardım, herkese ve her kesime eşit ve adaletli hizmet götürmenin gayreti içerisinde oldum.

Bu anlayışla görevimi yaparken partimin bayrağını hep en yükseğe çıkarmayı hedefledim. Girdiğimiz her seçimde gece gündüz demeden çalıştım, bunun karşılığını da seçim sonuçlarıyla aldık. Partimizin ve partililerimizin her zaman gururla takdim edecekleri bir yerel yönetici olmak için azami gayret gösterdim.

'PARTİ İÇİ İKTİDARLARINI KORUMAYA YÖNELİK TAKTİKLER'

Ancak gelinen noktada ömrümüzü verdiğimiz partimizin gasp edilmeye çalışıldığını, ilkelerinden ve değerlerinden uzaklaştırıldığını üzülerek görmekteyiz. Önce yerelde ardından genelde iktidarı hedeflemesi gerekirken, Cumhuriyet Halk Partisi mevcut yönetiminin sadece kendi parti içi iktidarlarını korumaya yönelik taktikler geliştirmeye çalıştığını kaygıyla izlemekteyiz.

Bunu son aday belirleme yöntemlerinde de net bir şekilde gördük. Atatürk ilkeleri, cumhuriyet değerleri, sosyal demokrasinin evrensel kuralları gibi partinin kimliğini oluşturan kavramların gözardı edildiği, tarafsız ve liyakate hiçbir kriterin dikkate alınmadığı, parti içi dar kadrolaşmanın ön plana çıktığı, adaylıkların ahbap-çavuş ilişkileriyle dağıtıldığı bir süreci üzülerek yaşadık.

Tanık olduğum bu kaygı verici tablo nedeniyle ömrünü Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde geçirmiş, partinin birçok kademesinde gururla görev yapmış biri olarak partimden istifa ettiğimi üzülerek açıklıyorum. Ancak, bu hikaye burada bitmez."

Öte yandan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay da CHP'den istifa ettiğini duyurmuştu.

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...