Otomobil pazarında büyük değişim! Benzinli ve dizel araçlar çakıldı, elektrikliler yüzde 133 arttı

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Otomobil pazarında büyük değişim! Benzinli ve dizel araçlar çakıldı, elektrikliler yüzde 133 arttı
T-Otomobil Haberleri  / Anadolu Ajansı

Türkiye'de otomotiv pazarı değişmeye devam ediyor. Yılın 9 ayında benzinli otomobil satışları yüzde 19,1, dizel satışları ise yüzde 17,7 azaldı. Buna karşılık, otogazlı araçlar yüzde 26,9, hibrit otomobiller yüzde 78,6 ve tam elektrikli otomobiller yüzde 133,9 gibi büyük oranlarda artış gösterdi. Elektrikli ve hibrit otomobiller böylece pazarda hızla büyüyerek liderliği ele geçirdi.

Türkiye’de bu yılın ilk 9 ayında benzinli ve dizel araçlara olan ilgi azalırken, elektrikli ve hibrit otomobiller yükselişe geçti. Bu segmentlerin toplam satışlardaki payı yüzde 44,7’ye ulaşarak 331 bin 955 adede çıktı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, 2025’in Ocak-Eylül döneminde otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,98 artarak 742 bin 687'ye yükseldi. Aynı dönemde hafif ticari araç satışları da yüzde 5,92 artışla 184 bin 960 adet olarak kaydedildi.

BENZİNLİ ARAÇLARA VEDA... 

Söz konusu dönemde Türkiye otomobil pazarında 345 bin 838 benzinli otomobil, 198 bin 174 hibrit otomobil satıldı. Dizel otomobil satış sayısı 58 bin 695, otogazlı otomobil satış sayısı ise 6 bin 199 oldu. Sadece elektrikle çalışan tam elektrikli otomobil satışları ise 132 bin 640 olarak kayıtlara geçti.

Benzinli bir jeneratörün bataryayı şarj ettiği ve sürüşün elektrik motoruyla sağlandığı "uzatılmış menzil" sistemlere sahip araçlar da dahil edildiğinde yılın 9 ayında elektrikli otomobil satış sayısı yüzde 18'lik pazar payıyla 133 bin 781'e yükseldi.

Otomotiv pazarında tablo değişiyor! 10 otomobilden 4’ü artık hibrit ya da elektrikli - 1. Resim

Bu arada, uzatılmış menzil otomobiller de Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu olarak "elektrikli" sınıfında yer alıyor.

Yılın 9 ayında benzinli otomobil satışlarında yüzde 19,1, dizellerde ise yüzde 17,7 düşüş gerçekleşti. Bu dönemde otogazlı otomobil satışları yüzde 26,9, hibrit otomobil satışları yüzde 78,6 ve tam elektrikli otomobil satışları yüzde 133,9 arttı.

Dizel otomobil satışlarındaki azalışın ana nedeninin global üreticilerin dizel otomobil üretimini sonlandırma sürecinin devam etmesi, dolayısıyla pazara yeni dizel otomobil sunulmaması olduğu belirtiliyor.

MOTORLAR ELEKTRİĞE DÖNÜYOR

Benzinli otomobillerin satışlarda geçen yılın ocak-eylül döneminde yüzde 63,3 olan payı, bu senenin aynı döneminde yüzde 46,6'ya geriledi. Söz konusu dönemde dizel otomobillerin payı yüzde 10,6'dan yüzde 7,9'a düşerken, otogazlı otomobillerin payı ise yüzde 0,8 oldu.

Otomotiv pazarında tablo değişiyor! 10 otomobilden 4’ü artık hibrit ya da elektrikli - 2. Resim

Aynı dönemde toplam satışlardan alınan pay, tam elektrikli otomobillerde yüzde 8,4'ten yüzde 17,8'e, hibritlerde yüzde 16,4'ten yüzde 26,7'ye yükseldi.

Otomobiller tam elektrikli, uzatılmış menzil elektrikli ve hibrit olarak ele alındığında toplam pazarın yüzde 44,7'sini oluşturduğu, içinde elektrikli motor bulunan araçlardan oluştuğu ve toplam satışlarının 331 bin 955'e ulaştığı görüldü. Böylelikle Türkiye'de satılan her 10 otomobilden 4'ü elektrikli ya da hibrit araçlardan oluştu.

Otomotiv pazarında tablo değişiyor! 10 otomobilden 4’ü artık hibrit ya da elektrikli - 3. Resim

PAZAR PAYI YÜZDE 30'A DAYANDI

Aynı dönemde hibrit araçlar içerisinde plug-in hibrit 35 bin 314'lük satışa ulaşarak yüzde 4,8 paya sahip oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 1135,6 olarak gerçekleşti.

Eylül ayında ise toplam 12 bin 706 "tam elektrikli" otomobil satıldı. Bu otomobillerin eylül ayındaki pazar payı yüzde 14,4 olarak hesaplandı. Aynı ayda 25 bin 808 hibrit otomobil satışı gerçekleştirilirken, bu araçların pazar payı yüzde 29,2 olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...