Kanada'da bir toplu mezar daha bulundu

Düzenleyen:
Kanada'da bir toplu mezar daha bulundu

DÜNYA Haberleri

Kanada'da toplu mezarlara bir yenisi daha eklendi. Yine bir misyoner okulu yanında onlarca kemik bulundu.

British Columbia eyaletinin Kamlopps şehrinde 1978 yılında kapatılan Kamloops Kızılderili (Yerli) Yatılı Okulu'nun bahçesinde 29 Mayıs günü 215 Kanada'da bir toplu mezar daha bulunduçocuğa ait ceset kalıntıları bulunmuştu. Sonrasında Kanada'da Kızılderililere yapılanlar ve yatılı okullara ilişkin tartışmalar alevlenmişti. Bunun üzerine ülke genelindeki 139 okulda çalışma başlatıldı. Derine nüfuz eden radar taramalarında yeni mezarlar keşfedilmişti. Bunlardan biri de Saskatchewan eyaletindeki Marieval Yatılı Kilise Okulu olmuştu. Geçtiğimiz hafta okulun bahçesinde kayıt dışı mezarlar tespit edilmişti. Mezarlardan 751 çocuğa ait ceset kalıntıları çıkmıştı. 

MEZARLAR SIĞ!

Bu olaylar sonrası yine British Columbia eyaleti Cranbrook şehrinde yine toplu mezar bulundu. St. Eugene Misyon Okulu yakınında 182 isimsiz mezar belirlendi. Bu okulun, 1912'den 1970'lerin başına kadar Katolik Kilisesi tarafından işletildiği bildirildi. Ardından ise geniş bir golf sahasına sahip bir tatil köyü ve kumarhaneye dönüştürüldüğü aktarıldı. Mezarların yaklaşık 1 metre derinliğinde olduğu ifade edildi.

 

ON BİNLERCESİ KAYIP

Öte yandan, bu tür zorunlu yatılı okullar, yerli gençleri asimile etmek amacıyla 19. ve 20. yüzyıllarda Kanada hükümeti ve dini yetkililer tarafından yönetiliyordu. 1863 ile 1998 yılları arasında 150 binden fazla yerli çocuk ailelerinden alınarak bu okullara yerleştirildiği düşünülüyor. Söz konusu okullarda çocukların kendi dillerini konuşmalarına veya kültürlerini uygulamalarına izin verilmezken kötü muameleye ve istismara maruz kalıyorlardı. 

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...