Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Taliban, başkent Kabil'e girdi!

Düzenleyen:
Taliban, başkent Kabil'e girdi!

DÜNYA Haberleri

Afganistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e her yönden girmeye başladığı belirtildi. Örgüt, yönetimin "barışçıl" yollardan devralınması için hükümetle görüşmelere başlandığını duyurdu. Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk ettiği ifade edildi.

Afganistan'da Taliban, başkent Kabil'e girmeye başladığı ve silah seslerinin duyulduğu açıklandı.

Taliban, bugün itibarıyla başkent Kabil hariç tüm büyük vilayetleri ele geçirdi.

CUMHURBAŞKANI GANİ ÜLKEYİ TERK ETTİ

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk ederek Tacikistan'a gittiği ifade edildi.

TALİBAN: BARIŞÇIL BİR ŞEKİLDE İLERLEYECEĞİZ

Afganistan’ın başkenti Kabil’e girmeye başlayan Taliban, kentte güç kullanmayacaklarını barışçıl bir şekilde ilerleyeceklerini ve Kabil halkının zarar görmeyeceğini açıkladı.

Kabil'e her yönden girdiğini duyuran Taliban, şehirden ayrılmak isteyen herkese güvenli geçiş sağlanabileceğini duyurarak kadınların korumalı bölgelere geçmesi çağrısında bulundu.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda başkent Kabil'in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini duyurdu.

Mücahid, Kabil'in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.

GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Bunun üzerine Taliban güçlerinin her yönden başkente girmeye başladığını duyuyan Afganistan İçişleri Bakanlığı'ndan yeni bir açıklama geldi. Taliban'ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağı duyuruldu. Taliban'dan bir heyetin şu sıralar Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzay ile görüştüğü bildirildi.

Dün akşam saatlerinde de ülkenin kuzeyindeki Faryab, Belh vilayetlerinin merkezi Meymene ve Mezar-ı Şerif kentleri Taliban'ın eline geçmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak Afganistan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının ivedilikle Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'ne bilgi vermesini istedi. Elçiliğin numarası "+93 79 782 82 83" olarak paylaşıldı.

MAHKUMLARI SERBEST BIRAKTILAR

Taliban son olarak Son olarak ülkenin dördüncü büyük kenti Mezar-ı Şerif ve Meymene kentlerini almıştı. Afgan ordu güçlerinin örgüte teslim olduğu belirtildi.

Örgüt kente girdikten sonra hapishanedeki tüm mahkumları serbest bıraktı. Eski Belh Valisi Ata Muhammed Nur, Mareşal Raşid Dostum ile birlikte güvenli bir yere kaçtıklarını duyurdu.

ABD TAHLİYE DERDİNDE

ABD ise Kabil'deki elçilik çalışanlarını tahliye etmeye çalışıyor. Tahliye için gönderilecek ilave asker sayısı 3 binden 5 bine çıkarıldı.

Kararı Başkan Joe Biden yazılı açıklamayla duyurdu. Biden, askerlerin, çalışanları ve ailelerini ülkeden güvenli bir şekilde tahliye edeceğini söyledi.

Amerikan Başkanı Taliban'a da gözdağı verdi. Biden, askerleri ve personeli riske atacak herhangi bir eylemin "hızlı ve güçlü bir tepki" ile karşılaşacağını söyledi.

31 VİLAYET MERKEZİNİ ELE GEÇİRDİLER

Taliban’a yakın yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, Taliban güçlerinin son olarak ülkenin doğusundaki Nuristan vilayetinin merkezini ele geçirdiği belirtildi.

Son alınan kentlerle birlikte Taliban 34 vilayetin 31’inde kontrolü ele geçirmiş oldu.

Çatışmaların son aylarda yoğunlaşması sivil kayıplarını ve göçleri artırdı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, 2021'in ilk yarısında 1659 sivil hayatını kaybederken son bir ayda 1000'den fazla sivil yaşamını yitirdi.

Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, mayıs başından ağustosa kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı.

BM, 18 milyon Afgan'ın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildiriyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...