Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Erdoğan’ın BM tezine Paris desteği

Erdoğan’ın BM tezine Paris desteği

DÜNYA Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya 5’ten büyüktür” çıkışına Fransa’dan destek geldi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, bir gazetecinin “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM üyelerinin haklarını genişletmek için BMGK 5 daimi üyesini ‘köşeye sıkıştırmak’ amacıyla bir yol haritasının bulunduğunu açıkladı. Bu konuda Fransa ne düşünüyor?” sorusuna yazılı cevap verdi.

“Fransa BMGK’nin genişletilmesini uzun zamandır destekliyor. Fransa, hem daimi hem geçici olmak üzere her iki kategoride BMGK’nin genişletilmesinden yana” ifadesini kullanan Mühll, bu bağlamda Fransa’nın Almanya, Brezilya, Hindistan ve Japonya’nın BMGK daimi üyeliği ile Afrika ülkelerinin daimi ve geçici üyeleri arasında varlığının artırılmasını desteklediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Eylül’de ABD’nin New York kentindeki Türkevi’nde yaptığı açıklamada, “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” kitabında BM’nin, özellikle de Güvenlik Konseyinin kapsamlı bir reforma ihtiyacı olduğu yönündeki görüşünü dile getirdiğini hatırlatmıştı.
Afrika ülkelerinin BM Güvenlik Konseyinde daimi üyelik şansına sahip olması gerektiğini ifade eden Erdoğan “Bunu başarabildiğimiz zaman dünyadaki tüm devletlere gerçekten bir hak teslim edilmiş olur. Aksi takdirde, böyle bir dünya, yaşanılır bir dünya değildir” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, reformun, öncelikli olarak Güvenlik Konseyinin veto yetkisinin kaldırılmasından başlaması gerektiğini önerdiği hatırlatılarak “Diğer üyeleri bir araya getirip bu yönde bir uzlaşı sağlamak için siz bir adım atacak mısınız?” şeklindeki soru üzerine, “O radikal adımı zaten orada söylüyorum. Nedir o radikal adım? Bu konuda, 5 daimi üye dışındaki 189 ülkenin tamamı eğer kararlı adım atacak olursa o zaman biz bu daimi üyeleri köşeye sıkıştıracağız” cevabını vermişti.
Her platformda 5 daimi üyenin Birleşmiş Milletleri etkisizleştirdiğini savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya 5’ten büyüktür” ifadesini ilk kez 2013’te dile getirmişti.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...