Çin’deki toplama kamplarının bulunduğu bölgeye Uygur kökenli vali atandı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Çin’deki toplama kamplarının bulunduğu bölgeye Uygur kökenli vali atandı

DÜNYA Haberleri  / AA

Çin’de uluslararası kamuoyunda eleştirilerin odağı olan kamplarla gündeme gelen Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne gece yarısı yeni bir vali ataması gerçekleşti. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin yeni valisi Uygur kökenli Erkin Tuniyaz oldu.

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne Uygur kökenli yeni bir vali atadı. Bölgede kampların kurulduğu dönemde vali yardımcısı olarak çalışan ve Pekin yönetiminin politikalarını savunması nedeniyle eleştirilen eski vali yardımcısı olan Erkin Tuniyaz’ın ataması dün geç saatlerinde açıkladı. Sincan’da çeşitli görevlerde yer alan ekonomik ve hukuk alanında eğitim alan 59 yaşındaki Uygur kökenli Tuniyaz, şubat ayında Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin de katıldığı "Sincan Harika Bir Yerdir" temalı çevrim içi etkinlikte konuşmuştu. Tuniyaz, "Bu tesislerin tüm kursiyerleri Ekim 2019'a kadar mezun oldu ve şimdi istikrarlı işlere sahip ve normal bir hayat yaşıyor." iddiasında bulunmuştu.

ESKİ TUTUKLULAR KONUŞTU

Gözlemciler, kamp sisteminin daha kalıcı tesislerle genişletildiğini söylerken eski tutuklular "kendilerini geleneksel kültürlerinden ve dinlerinden ayırmayı amaçlayan acımasız koşullara ve siyasi telkinlere" maruz kaldıklarını söylüyor. Kamplardaki kalan birçok kişi, "yurt dışındaki insanlarla temas kurmak, çok fazla çocuk sahibi olmak ve İslam'ı öğrenmek gibi nedenlerle gizli, yargısız yargılamalara mahkum edildiği ve yüksek güvenlikli cezaevlerine gönderildiği, kadınlar veya yaşlılar gibi daha az risk taşıdığı düşünülen kişilerin ise fabrikalarda bir tür ev hapsine veya zorunlu çalışmaya sevk edildiği" aktarıyor.

ULUSLARARASI KAMUOYUNCA ELEŞTİRİLİYOR

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyunca eleştiriliyor. Pekin’in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı uluslararası kamuoyunda ise "yeniden eğitim kampları" diye tanımladığı yerlerde, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor. Çin hükümeti kamplarda kaç kişinin kaldığıyla ilgili bilgi vermiyor ve BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor. 

Çin’deki toplama kamplarının bulunduğu bölgeye Uygur kökenli vali atandı

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...