Kuzey Kore'de tepki çeken uygulama: 'Manipülasyon programı' yükleyenler çalışma kamplarına atılacak

Düzenleyen: / Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
Kuzey Kore'de tepki çeken uygulama: 'Manipülasyon programı' yükleyenler çalışma kamplarına atılacak

DÜNYA Haberleri  / turkiyegazetesi.com.tr

Tek parti rejimiyle yönetilen ve dış dünyaya kapalı olan Kuzey Kore'de devlet, sadece kendi onayından geçen akıllı telefonların kullanılmasına izin veriyor. Sürekli denetlenen telefonlardaki 'devlet kontrolünü' delenler için yeni ceza getirildi. Bundan böyle telefonlarına 'manipülasyon programı' yükleyerek kontrolü delenler çalışma kamplarına atılarak en az 3 ay ağır işlerde çalıştırılacak.

Kuzey Kore'de sadece devlet onaylı akıllı telefonlar kullanılıyor ve insanlar özel takip programlarının bulunduğu bu telefonlarla yurt dışını takip edemiyor, yurt dışıyla bağlantı kuramıyor. Kuzey Koreliler, telefonlarıyla sadece rejim tarafından onaylanmış internet sitelerine girebiliyor. Her telefon belli zamanlarda otomatik olarak ekran görüntüsü alıyor ve bunları silinemeyecek şekilde depoluyor.

Son zamanlarda ülkeden kaçan iki kişiden elde edilen bilgilerle Çin'den gizlice ülkeye sokulan bir uygulamayla insanların telefonlardaki devlet kontrolünü aşabildiği ortaya çıktı. İngiltere’deki The Mirror gazetesinin haberine göre Kuzey Kore diktatörü Kim Jong-un bunu önlemek için ağır cezalar getirdi.

EN AZ 3 AY AĞIR ÇALIŞMA CEZASI

Telefonlarına "manipülasyon programı" yükleyerek kontrolü delenler çalışma kamplarına atılarak en az 3 ay ağır işlerde çalıştırılacak. Bunlar ayrıca 100.000 Kuzey Kore Won'u kadar para cezasına çarptırılacak. Bu para 2.000 TL'den daha az olsa da Kuzey Kore'deki ortalama maaşın yaklaşık 10 katı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...