AB geri adım attı: Vize engeli yok, Ankara güvenliğin belkemiği!

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'den gelen artan eleştiriler ve kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine Schengen vizeleriyle ilgili net bir açıklama yaptı. AB Türkiye Delegasyonu, Türk vatandaşlarına yönelik vize başvurularında engel olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu.
Avrupa Birliği, Türk vatandaşlarına yönelik vize kısıtlaması iddialarını yalanladı.
Cumartesi günü yapılan açıklamada, "AB ülkeleri, salgın öncesi seviyeleri aşan bir başvuru yoğunluğuyla çalışmaktadır" denilerek, vize sürecine dair bazı medya organlarında yer alan iddiaların yanlış yönlendirme içerdiği bildirildi.
"VİZE ÜCRETİNDE ARTIŞ YOK, BELGELER STANDART"
Delegasyon, kısa süreli vizeler için istenen belgelerin "abartıldığını", başvuruların Komisyon’un 2021 tarihli kararına uygun şekilde standartlaştığını açıkladı. Temel vize ücretinin hâlen 90 Avro olduğu, yalnızca 11 Haziran 2025 itibarıyla 100 Avro’ya yükseleceği bilgisi verildi.
Ayrıca, aracı firmalar üzerinden yapılan başvurulara dikkat çekilerek, "Bu tür dolandırıcılık girişimlerinin AB konsolosluklarıyla hiçbir bağlantısı yoktur" denildi.
AB'NİN YENİ GÜVENLİK MİMARİSİ: TÜRKİYE MASADA
AB Dönem Başkanı Polonya'nın “Güvenli Avrupa” temasıyla yürüttüğü strateji kapsamında Türkiye ile savunma alanındaki ilişkiler yeni bir aşamaya taşınıyor. Varşova’da Türk gazetecilerle bir araya gelen Polonyalı yetkililer, Avrupa güvenlik mimarisinde Türkiye’nin vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Anna Radwan, “Yeni mimari şu an doğuyor. Türkiye’nin bu yapının bir parçası olması konusunda güçlü bir irade var” açıklamasında bulundu.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNDE YENİ BAŞLIKLAR: GÜVENLİK, EKONOMİ, İŞBİRLİĞİ
AB, Türkiye’nin güvenlik alanındaki katkılarını AB üyelik tartışmalarının dışında ele alıyor.
Radwan, "Savunma işbirliği üyelikten bağımsız bir ihtiyaçtır" dedi. Ayrıca 7-8 Mayıs tarihlerinde Varşova’da düzenlenecek olan AB Dışişleri Bakanları gayriresmi Gymnich toplantısına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın davet edildiği açıklandı.
Radwan, bu toplantıda Türkiye’nin Avrupa’daki konumu ve ortak güvenlik politikalarına katkısının görüşüleceğini ifade etti.
"VİZE SORUNU ÖNCEKİ İKTİDARLARIN MİRASI"
Vize konusuna da değinen Radwan, sorunun Türkiye karşıtı bir politikanın sonucu olmadığını savundu. "AB'deki geçmiş iktidarların izlediği kontrolsüz vize politikalarının sonucudur" şeklinde konuştu.
Polonyalı yetkililer, vize kolaylığının iş insanları ve araştırmacılar için genişletileceğini belirterek, "Hem kısa hem uzun vadeli vizelerde yeni politikalar uygulanacak" mesajı verdi.