ABD: Brezilya'dan Bolsonaro’nun iadesi ile ilgili bir talep gelmedi

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

Brezilya'da seçimi kaybeden eski başkan Jair Bolsonaro ABD'ye gitmişti. Bolsonaro'nun destekçileri ise dün Ulusal Kongre’ye baskın düzenlemişti. Brezilya hükümetinin son olaylardan sonra Bolsonaro’nun iadesini talep etmediği öğrenildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price yaptığı açıklamada, Brezilya’dan ABD’ye kongre baskını ile ilgili "henüz herhangi bir bilgi veya eylem talebi ulaşmadığını" belirterek, "Brezilya'nın demokratik kurumları tam desteğimize sahip" dedi.

Brezilya'da geçtiğimiz sene 30 Ekim’de düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kaybeden eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro aralık ayında ABD’ye gitmişti. Bolsonaro’nun destekçileri ise dün Ulusal Kongre’ye baskın düzenledi. Ardından çıkan olaylarda ortalık savaç alanına döndü. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Tüm bu yaşananların ardından Brezilya hükümetinin ABD'den Jair Bolsonaro’nun iadesini talep edip etmediği merak konusuydu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

ABD'YE RESMİ BİR TALEP GELMEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, Brezilya’dan ABD’ye kongre baskını ile ilgili "henüz herhangi bir bilgi veya eylem talebi ulaşmadığını" belirterek, "Brezilya'nın demokratik kurumları tam desteğimize sahip" dedi. Brezilya’da gelen taleplere en uygun şekilde cevaplayacaklarını aktaran Price, ABD ve Brezilya’nın yakın ortaklarının olduğunu ifade ederek, “Her gün çok sayıda konu ve sorun üzerinde birlikte çalışıyoruz. Çoğu zaman bunlar kanun meseleleridir. Brezilya'dan ABD'ye bilgi veya potansiyel olarak harekete geçme taleplerinde bulunulduğu durumlarda işbirliği yapmak için iyi hazırlanmış süreçlerimiz var. Bu durumda henüz herhangi bir bilgi veya eylem talebi almadık” dedi.

Bazı ABD'li siyasetçiler, ABD’nin Florida'da eyaletinde bulunan Bolsonaro'nun Brezilya’ya iadesini istemişti.
ABD: Brezilya'dan Bolsonaro’nun iadesi ile ilgili bir talep gelmedi

KONGRE BİNASI BASKINI

Brezilya'da Ordudan müdahale talebiyle slogan atan gruplar, polis bariyerini aşarak Ulusal Kongre binasına girmişti. Aşırı sağcı Bolsonaro yanlısı protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ile müdahale eden polis, grupların daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamamıştı. Ulusal Kongre ve Devlet Başkanlığı Sarayı'nı basan eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçileri, güvenlik güçlerince bu binalardan çıkartılıp kontrol sağlanmıştı.

ABD: Brezilya'dan Bolsonaro’nun iadesi ile ilgili bir talep gelmedi

Fotoğraftaki yeni Başkan Lula da Silva

FEDERAL GÜVENLİK BAKANI GÖREVDEN ALINDI

Bolsonaro'nun müttefiki olarak bilinen Federal Bölgesi Güvenlik Bakanı Anderson Torres; Başkanlık, Yüksek Mahkeme ve Kongre baskınında ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden azledildi. Brasilia Valisi Ibaneis Rocha, açıklamasında sorumluların cezalandırılacağını kaydederek, "Federal Bölge Güvenlik Bakanı'nın görevden alınmasına karar verdim, tüm güvenlik güçlerini olaylara müdahale etmesi için sokaklara çıkardım." dedi. Brezilya Adalet Bakanı Flavio Dino da olaylardan Bolsonaro'yu sorumlu tutarak, halk iradesinin darbecilerin eylemlerinden üstün geleceğini belirtti.

ABD: Brezilya'dan Bolsonaro’nun iadesi ile ilgili bir talep gelmedi

Fotoğraftaki seçimi kaybeden eski Başkan Bolsonaro

BOLSONARO'DAN TEPKİ

Twitter hesabından olaylara ilişkin açıklamada bulunan Bolsonaro, "Hukuk çerçevesinde barışçıl gösteriler demokrasinin bir parçasıdır. Ancak bugün olduğu gibi, 2013 ve 2017'de solun uyguladığı vandalizm ve kamu binalarına yönelik işgaller bu kuralın dışındadır." ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...