ABD ve İngiltere orduları iklim krizinin tuzu biberi oldu! 111 milyar dolarlık tazminat biçildi

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
ABD ve İngiltere orduları iklim krizinin tuzu biberi oldu! 111 milyar dolarlık tazminat biçildi

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Dünya, iklim kriziyle boğuşurken orduların gezegene saldığı yıllık karbondioksit (CO2) miktarı korkunç düzeylere ulaşıyor. Yeni bir çalışmaya göre, en çok İngiltere ve ABD ordusu CO2 emisyonu üretiyor.

Türünün ilk örneği olan bir çalışma, askeri birimlerin 2015 Paris İklim Anlaşması'ndan bu yana yaklaşık 430 milyon metrik ton karbondioksit (CO2) emisyonu ürettiğini ortaya koydu. ABD ve İngiltere ordularının, gezegenin ısınmasına yol açan kirlilikten en çok zarar gören topluluklara en az 111 milyar dolar tazminat borçlu olduğunu vurguluyor.

Araştırmacılar, atmosferdeki her ilave ton karbonun neden olduğu iklim hasarının maliyetini dolar cinsinden tahmin etmeye yarayan 'karbonun sosyal maliyeti' yöntemini kullandı. Climate and Community Project (İklim ve Toplum Projesi) araştırma direktörü ve raporun ortak yazarı Patrick Bigger, "ABD ve İngiltere silahlı kuvvetlerinin küresel askeri erişimini sürdürmenin çevresel maliyetleri şaşırtıcı" dedi.

İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Common Wealth ve ABD merkezli Climate and Community Project tarafından yayınlanan rapora göre, iki ordu, 2015 Birleşmiş Milletler Paris iklim anlaşmasından bu yana en az 430 milyon metrik ton karbondioksit eşdeğeri kirlilik üretti. Bu, İngiltere'de geçtiğimiz yıl üretilen toplam sera gazı emisyonundan daha fazla.

ABD VE İNGİLTERE ORDULARINA TAZMİNAT TEKLİFİ

Araştırmacılar, Columbia Üniversitesinden bir araştırmacı tarafından 2021'de hazırlanan bir denklemi kullanarak, bu emisyonların yol açtığı hasar karşısında asgari düzeyde tazminat sunmak için ABD ve İngiltere ordularının borçlu olduğu tazminat miktarını belirledi. ABD ordusunun uluslararası iklim finansmanında 106 milyar dolar, Birleşik Krallık ordusunun ise 5 milyar dolar tazminat ödemesi gerektiğini belirtiyorlar.

Çalışmanın yazarları, bu miktarların göz kamaştırıcı olmasına rağmen 'son derece asgari' düzeyde olduğunu vurguluyor.

Çalışma, iki ülkenin, iklim krizinin ön saflarında yer alan düşük gelirli ülkeler için bağımsız olarak yönetilen bir fona toplam 111 milyar dolar ödemesini ve ABD ve İngiltere askeri altyapısına en yakın bölgelerin en fazla yardımı almasını öneriyor. Araştırma ekibi, bu fonların askeri bütçelerden karşılanması gerektiğini ve her iki ülkenin de üslerinin belli bir yüzdesini kapatması gerektiğini belirtti.

Araştırmacılar, ABD ve İngiltere ordularının yol açtığı çevresel etkinin, sera gazı emisyonlarından kaynaklanan ısınmanın çok ötesine uzandığını söylüyor. Askeri çalışmalar ve nükleer bomba denemeleri nedeniyle insanlarda bıraktığı sağlık hasarı ise hesaba katılmadı bile. 

Araştırmacı Khem Rogaly, "Bu iki ordunun yurt dışında yaklaşık 900 üssü var" dedi ve devamında şöyle ekledi: "Dünya çapında tüm bu askeri tesislere sahip olmanın etkileri, onlara fosil yakıt sağladığınızda, arazileri temizlediğinizde, askeri faaliyetler için tesisler inşa ettiğinizde ve zehirli atıklarla kirlettiğinizde son derece şiddetli olacaktır."

EN ÇOK İNGİLTERE VE ABD ORDULARI SUÇLANIYOR 

Uluslararası uzmanların 2022 tahminine göre ordular, iklim krizine dünyanın en büyük katkı sağlayanları arasında yer alıyor ve tüm küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 5,5'ini oluşturuyor. Yeni çalışmanın araştırmacıları, Sanayi Devrimi'nden bu yana "modern fosil yakıt ekonomisinin mimarları" oldukları için özellikle ABD ve İngiltere ordularına odaklandıklarını söyledi.

2019'da yapılan iki ayrı çalışmaya göre, ABD ordusu dünyanın en büyük kurumsal sera gazı yayıcısı ve fosil yakıtın en büyük kurumsal tüketicisidir. Askeri çalışmalarda yayılan emisyonlar, ABD'nin denizaşırı askeri faaliyetleri Kyoto protokolünün dışında tutmak için yaptığı lobi faaliyetleri nedeniyle 1997'den bu yana uluslararası iklim anlaşmalarından muaf tutuluyor. 2015'teki Paris görüşmeleri sırasında liderler teknik olarak muafiyeti kaldırdı ancak askeri emisyon raporlamasını isteğe bağlı hale getirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...