ABD'den Rusya'yı kızdıracak açıklama: 'Sona gelindi' diyerek duyurdular

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD'den Rusya'yı kızdıracak açıklama: 'Sona gelindi' diyerek duyurdular

DÜNYA Haberleri

ABD'li yetkililerden alınan bilgiye göre, Ukrayna'ya Patriot füze savunma sistemi gönderilmesine dair kararda sona gelindi.

ABD'li kaynaklar ve uluslararası ajanslar, Ukrayna'ya Patriot gönderme planının son aşamasına gelindiğini açıkladı. Kararın Perşembe günü açıklanabileceğini aktarılırken, müttefiklerin Ukrayna'ya 1 milyar euro ek yardım göndermeye karar verdiği de hatırlatıldı.

"BU HAFTA ONAYLANABİLİR"

CNN International'a konuşan üç yetkili "kararın onaylanmasının beklendiğini" belirtti. New York Times da, isimleri açıklanmamak kaydıyla konuşan yetkililerin, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, hali hazırda başka bir ülkede olan bir Patriot bataryasının Ukrayna'ya gönderilmesiyle ilgili kararı bu hafta onaylayabileceğini söylediğini belirtti.

Gazete Beyaz Saray, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı'nın detay vermeyi kabul etmediğini de ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, dün gazetecilere yaptığı açıklamada "ABD olarak Ukraynalı ortaklarımıza kendilerini Rus saldırılarından korumaları için hava savunma sistemleri göndermeyi önceliklendirmekte çok netiz" demişti.

"ALMANYA'DA EĞİTİLEBİLİRLER"

İddialar arasında Patriot sistemi Ukrayna'ya gönderilmeden önce Ukraynalı güçlerin Almanya'da eğitilebileceği yer aldı. Askeri uzmanlar çok sofistike bir sistem olan Patriotları kullanmak için gerekli eğitimin "aylar alabileceğini" söylüyor.

CNN International, onaylanması halinde Ukrayna'ya kaç füze rampası gönderileceğinin bilinmediğini ancak normal bir Patriot bataryasının, her biri ateşlenmeye hazır dört füze taşıyan sekiz rampa barındırdığını yazdı.

Patriot füze savunma sistemi ABD'nin en etkili hava savunma sistemi olarak kabul ediliyor. Kesinleşmesi halinde ABD'nin Patriot adımı Ukrayna savaşında çatışmayı şiddetlendirebilir.

ABD'Lİ YETKİLİ TEYİT ETTİ

AA muhabirine konuşan ABD’li bir yetkili, basında çıkan haberlerin doğru olduğunu teyit etti.

Yetkili, gün içinde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Ukraynalı mevkidaşları ile ortak bir görüşme yaptığını belirtti.

ABD’li yetkili, görüşmenin ana konularından birinin de Ukrayna’ya Patriotların verilmesi olduğunu kaydetti.

Günlük basın toplantısında Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Ukrayna ile savunma ihtiyaçları konusunda sıkı görüşmeler yapmaya devam ettiklerini aktarmış ancak Patriot sağlama planına ilişkin detayları teyit etmekten kaçınmıştı.

(AA)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...