AB'den Bosna Hersek'e "Türkiye'ye vize uygula" baskısı

Düzenleyen: / Kaynak: Balkan News
- Güncelleme:
AB'den Bosna Hersek'e "Türkiye'ye vize uygula" baskısı

DÜNYA Haberleri  / Balkan News

Bsona Hersek Güvenlik Bakanı Nesic, Avrupa Birliği'nin Türkiye, Rusya ve Çin'e vize uygulaması için baskı yaptığını söyledi. Bosnalı bakan, AB'nin 2010 yılından beri Bosna Hersek vatandaşlarına uyguladığı vize serbestisi anlaşmasının devamı için bu talebi ön plana çıkardığını belirtti.

Avrupa Birliği, 2010 yılından bu yana vize serbestisi uyguladığı Bosna Hersek’ten Türkiye, Rusya ve Çin’e vize uygulaması için baskı yapıyor. AB’nin vize serbestisinden faydalanan ülkenin birliğin uyum politikaları çerçevesinde güncelleme yapmasını istiyor.

Balkan News’in haberine göre, AB yetkilileri Türkiye dışında, Azerbaycan, Çin, Rusya, Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Katar gibi ülkelere de vize uygulamasını istiyor. Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Nenad Nesic’in Avusturya’da AB yetkilileriyle gerçekleştirdiği görüşmede vize uygulanması için baskı gördüğünü ifade etti.

Bosnalı bakan Viyana'da Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner'le yaptığı görüşmeye değindiği açıklamada vize konusunda, “Bizden vize uygulamamızı talep ettiler fakat ben de kendilerine Rusya ve Türkiye vatandaşlarına vize uygulanması konusunda uzlaşı sağlanamadığını aktardım. Çünkü Sırplar Rusya'ya, Boşnaklar da Türkiye'ye vize uygulanmasını kabul etmiyor.” dedi.

 "TAVİZ VERMEYE HAZIR OLDUĞUMUZU GÖSTERİMİŞ OLURUZ"

Nesic, Bosna Hersek'in AB ile sahip olduğu vize muafiyeti anlaşmasının devamı konusunda bağlayıcı olan talebe ilişkin bazı ülkelere vize uygulama yoluna giderek kademeli ilerleme sağlama yoluna gideceklerini söyledi.

Nesic "Bu şekilde taviz vermeye hazır olduğumuzu ve Avrupa ailesine ait olduğumuzu bir şekilde göstermiş oluruz." dedi. Avrupa Komisyonunda Bosna Hersek'ten vize politikasını AB ile uyumlu hale getirilmesi konusunda adım atmaya başlamasının istendiğini vurgulayan Nesic, önceliklerinin vizesiz seyahat uygulamasının düzensiz göç ve güvenlik tehdidi oluşturduğu ülkeler olduğunu belirtti.

Brüksel’in başta Türkiye olmak üzere Rusya ve Çin’in Balkanlar’daki etkisinden rahatsız olduğu iddiaları gündeme gelmişti. Türkiye’nin Hırvatistan-Sırbistan ve AB üyesi Hırvatistan arasında üçlü mekanizma kurarak hem bölgede barış çalışması sürdürmesi hem de etkisini artırması AB tarafından da yakından takip ediliyor.

AB üyesi olmayan Bosna Hersek, Türk vatandaşlarından vize istemeyen 115 ülke arasında yer alıyor. Doğası, tarihiyle ön plana çıkan Balkan ülkesi son dönemde Türklerin en önemli yurtdışı rotalarından biri olarak ön plana çıkıyor. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Balkan News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...