Almanya'dan Bosna Hersek'e AB desteği

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Almanya'dan Bosna Hersek'e AB desteği

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Almanya'nın Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Manuel Sarrazin, Bosna Hersek'i Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolunda desteklediklerini açıkladı.

Bosna Hersek, 15 Aralık 2022'de "aday ülke" statüsü alarak, AB üyelik sürecinde önemli bir adım atmıştı. Almanya'dan Bosna Hersek'in AB üyeliğine destek geldi.  Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Ofisince yapılan yazılı açıklamaya göre, Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Denis Becirovic, Sarrazin'i başkent Saraybosna'da kabul etti.

Becirovic, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Almanya'nın ülkesine AB yolunda verdiği desteği önemsediklerini söyledi.

Sarrazin de, Bosna Hersek'i AB üyeliği yolunda desteklediklerini belirterek, AB Komisyonu görüşünde yer alan 14 temel önceliğin uygulanmasının önemli olduğunu kaydetti.

BOSNA HERSEK'İN AB'YE ADAYLIK SÜRECİ

Bosna Hersek, 15 Şubat 2016 tarihinde AB'ye üyelik için resmi olarak başvururda bulundu. Bosna Hersek'in başvurusu 20 Eylül 2016 tarihinde kabul edildi. 9 Aralık 2016 tarihinde, Bosna Hersek Avrupa Komisyonu'ndan katılım anketini aldı ve ankete verilen cevaplar Şubat 2018'de sunuldu. 20 Haziran 2018'de Avrupa Komisyonu, Ankete 655 takip sorusu gönderdi. Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Başkanı Milorad Dodik, 5 Mart 2019'daki ek soruların cevaplarını verdi. Bosna'nın başvurusu hakkında Mayıs 2019'da Avrupa Komisyonu tarafından bir görüş yayınlandı. Bosna-Hersek'in en son cevabını 5 Mart 2019'da sunduğunda 22 politika ve siyasi kriter sorusu hala cevaplanmamıştı. Avrupa Komisyonu'nun anket formundaki tüm soruları başarıyla cevaplayana ve "İstikrar ve Ortaklık Parlamento Komitesinin işleyişini sağlayana ve AB müktesebatının benimsenmesi için ulusal bir program geliştirene" kadar potansiyel bir aday ülke olmaya devam ediyor. Birçok gözlemci, AB üyeliği isteyen Batı Balkan ülkeleri arasında AB entegrasyonu açısından Bosna Hersek'in en alt sırada yer aldığını tahmin ediyor

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...